Opinii

Statisticile ruşinii

Statisticile ruşinii

Autor: Iulian Anghel

15.08.2013, 17:17 2615

Când crezi că soarele a răsărit şi pe strada ta, vin unii cu o statistică şi-ţi dau peste bot.

C-o fi, c-o păţi, că cine este “Consiliul fiscal”, că doar eu am resetat relaţiile externe ale României – vă rog să mergeţi să le explicaţi acelor domni că au greşit.

În fond, de ce nu?

Cine şi-o mai aminteşte pe distinsa deputată “ciocu’ mic”? Doamna Anca Constantinescu de la PDL a intrat în istorie cu o singura fraza adresată opoziţiei de atunci puterii de acum: “Ciocu’ mic, acum noi suntem la putere!”.

Ciocul mic este politica ce guvernează România, nu statisticile care sunt nemiloase.Când Voineagu de la INS i-a stricat statistica d-lui Ponta legată de evoluţia economiei, şeful Statisticii a zburat din funcţie în secunda doi. Dacă îi ieşea “pe plus” d-lui Voineagu era şi acum în funcţie. Dar, oricât ai manipula datele, tot vine un prost şi ţi le strică.

Eu, de pildă. Mă întâlnesc cu cineva, deunăzi, care se plângea în sus şi în jos că soţului ei i s-a redus salariul cu 25% la Spitalul Obregia unde lucrează. Neavând ce face – pentru că o ţinea una şi bună că s-au tăiat salariile -, îi arăt nişte printuri din statistica INS pe care le ţineam prin geantă pentru cu totul altceva, că salariile în sistemul medical nu au crescut, dar nici nu s-au redus.

Minciuna la scara mică devine minciună de stat când este rostită de oameni politici. Şi la ce bun e ea? Mai devreme, mai târziu, va veni cineva şi va spune: nu e aşa!

Nerealizări în încasarea fondurilor europene sunt evidente din datele Ministerului de Finanţe. Nerealizările veniturilor sunt evidente doar comparând legea bugetului consolidat pe 2013 aprobată de Parlament, cu execuţia bugetului consolidat la şase luni. Nu înţeleg de unde vine furia premierului roman. Şterg vorbele ceea ce spun statisticile – sigur, admiţând că ele sunt corecte şi nu raportează tone la hecter precum comuniştii?

Dacă o putere politică putea rezista pe scenă doar vorbind, atunci ar fi fost un dezastru pentru noi toţi. Dar încercări sunt, pe modelul doamnei Constantinescu care, la rându-i, a prins din zbor modelul celor mai trecuţi prin viaţa politică decât ea. Să-i amnistiem pe primarii care au încălcat legea incompatibilităţilor, cum propune primarul Constanţei Radu Mazăre. Comentaţi? Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere!

Dacă e să faci un bine public, atunci fă-l!

Pentru că statisticile, poate nu perfecte, dar nemăsluite arată aşa: România are, potrivit datelor Eurostat, cel mai mare număr de imigranţi spre ţările UE din toată lumea asta largă – 2,5 mil. de oameni (sub Polonia care are o populaţie aproape dublă); are cel mai mare număr de copii morţi la naştere (9,4 la mie faţă de media UE de 3,9 la mie); are o balanţă demografică îngrijorătoare (196.000 de născuţi vii şi 215.000 de morţi de-a dreptul la datele din 2011). Rata fertilităţii este de 1,25% în România faţă de 1,57% media UE.

Stăm mai bine la accidentele rutiere - în 2010 nu au murit pe şoselele patriei decât 2.844 de oameni, faţă de 3.942 în Germania.

Dar suntem încă tineri: media vârstei este în România de 39 de ani faţă de 41,5 media UE şi avem doar 15% din populaţie peste 65 de ani faţă de 17,8% media UE. Din păcate, nu suntem total sănătoşi decât 57 de ani din viaţă faţă de o medie de 62 în UE.

Avem 1 profesor la 18 învăţăcei (la fel ca Franţa), elevi sau studenţi, dar doar 1,3% dintre noi urmăresc cursuri de formare continuă, faţă de 9,5% media în UE.

Să mai spun că, de fapt, noi le stricăm toate statisticile? Că suntem cei mai săraci (mă rog bieţii bulgari ne întrec şi ei la ceva) – dar ne tresaltă sufletul de bucurie când Le Monde scrie cât de mişto e muzeul nostru, cel al ţăranului român?
Să conduci o ţară nu este uşor. Ar fi foarte util pentru premier şi pentru miniştrii săi să citească nişte statistici şi să nu se răţoiască anapoda la statisticile care nu le convin.

Din păcate, mulţi dintre ei au o mare problemă: nu ştiu să citească o execuţie bugetară, sau să interpreteze o statistică.

Astfel, actul fundamental al unei guvernări, acela de a genera politici pe termen mediu şi lung, pornind de la realitatea curentă este ratat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO