Opinii

Stanga, dreapta sau Basescu?

20.10.2008, 18:03 22

Foarte rar, in Romania, lupta politica are in spate o componenta doctrinara evidenta. De multe ori, discursul doctrinar este simulat si servit populatiei doar formal, de dragul pastrarii unor aparente la care tin, de altfel, doar familiile politice europene. In consecinta, s-a ajuns ca, la noi, doctrina sa nu reprezinte mare lucru si sa permita existenta unor comportamente cel putin ciudate, daca le-am privi cu ochii unui european educat: partide proclamate de stanga isi schimba intr-o noapte apartenenta de la Internationala Socialista la familia populara, politicieni cunoscuti pentru opinii de stanga sau dreapta trec fara probleme in tabere adverse, social-democratii declarati au comportament de conservatori si multe altele.

Acum insa, criza economica mondiala forteaza aparitia in Romania a unui discurs doctrinar. Avem doua variante de abordare a problemelor economice si sociale aparute sau previzionate, ambele cu o solida fundamentare in teorie. Si, desi scena politica impartita in trei nu a permis pana acum aparitia unei polarizari a luptei dintre partide (o premiera pentru Romania ultimilor ani), iata ca suntem impinsi catre asta de catre o criza economica globala pe care credeam ca suntem prea mici pentru a o lua vreodata in calcul.
Care sunt cele doua tabere? Prima este cea a guvernului liberal si a PNL, care au reactionat radical in ultima vreme si au inceput sa respinga teza maririlor de salarii si de pensii, pe ideea ca acestea ar pune in pericol bugetul, ar alimenta criza si ar aduce criza si in Romania. Tariceanu incearca sa mimeze responsabilitatea, ascunzandu-se in spatele unui discurs al statului nu doar minimal, dar si regresiv. Un stat care nu trebuie sa riste nimic si care nu trebuie sa se joace cu cheltuielile bugetare.
Cealalta tabara este cea a opozitiei de stanga, social-democrate, din zona PSD. Partidul condus de Mircea Geoana a initiat pe mai multe voci o ofensiva de toamna bazata pe mariri de pensii si salarii, care a pus in dificultate guvernul. Iar acum, la discursul despre austeritatea pe timp de criza, i se opune un argument care da foarte bine in campania electorala: acela ca, tocmai in momente de criza, statul trebuie sa se implice mai mult si sa solidifice nivelul de trai al populatiei sarace. Din aceasta perspectiva, marirea salariilor poate fi un pas foarte firesc.
Nu trebuie sa ne facem iluzii legate de aplicabilitatea practica a acestor doua discursuri, fiindca niciunul nu are garantia ca va pune statul la adapost de excese. Pe de o parte, guvernul liberal vorbeste de responsabilitate, in conditiile in care acelasi guvern a produs cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani, a mentinut inflatia ridicata si a gestionat salarii si venituri foarte mari pentru directorii de regii si agentii. Pe de alta parte, social-democratii cer mariri de salarii stiind destul de clar ca masura e dificil de pus in aplicare atat de direct. Acestea sunt insa detalii care vor fi clarificate dupa campania electorala. Pana atunci, ce va conta este modul in care cele doua partide vor sti sa isi amplifice discursul in fata propriilor categorii de electorat.
Se creeaza premisele unei campanii electorale in care nu vom vorbi doar despre cine si ce a mai facut, despre dosare sau despre filmulete online, despre jigniri sau minciuni. S-ar putea sa vorbim si despre care dintre cele doua viziuni de guvernare sunt mai potrivite pentru Romania. Si mai interesant este efectul pe care aceasta dezbatere, daca va continua, il va produce. Fiindca acesta este profund politic si va influenta decisiv rezultatul alegerilor de peste o luna. Principalul efect este, asadar, crearea unei polarizari de optiuni intre PNL si PSD, care exclude din calcul PD-L-ul si pe Traian Basescu. Ultimul discurs al presedintelui a confirmat dificultatea majora cu care se confrunta democrat-liberalii. Dorind sa se constituie ca partid prezidential, ca structura politica in jurul personalitatii presedintelui, PD-L s-a dematerializat de orice continut doctrinar. A abandonat discursul, chiar si formal, care era util in astfel de momente. Or, acum fiind criza, tematica legata de aceasta este mai interesanta si mai percutanta decat orice aspect al personalitatii prezidentiale.
Prin urmare, pentru populatie nu conteaza ceea ce spune acum Traian Basescu decat daca se implica direct in actuala controversa privind rolul statului. Am vazut insa ca presedintele nu a vrut, pentru moment, sa se implice. A vorbit despre responsabilitate si prudenta, dar nu s-a pronuntat clar in favoarea unora sau altora. Nu a facut-o, pentru ca stie ca astfel ar ajuta fie pe PSD, fie pe PNL. Dar, nefacand-o, lasa PD-L fara consistenta tocmai in campania electorala. Cunoscandu-l pe politicianul Basescu, e de asteptat ca el sa intuiasca aceasta problema si sa incerce sa o remedieze. Va forta, cu siguranta, agenda publica in urmatoarele saptamani. Ramane de vazut daca tentativele sale vor fi suficient de puternice pentru a schimba actuala polarizare. Fiindca, pentru asta, are nevoie de ceva mai mult decat de dosare, coruptie sau sistem ticalosit. E criza economica mondiala, iar Romania incepe sa fie afectata (mai intai indirect, dar apoi din ce in ce mai profund). Oamenii devin tot mai atenti la mesaje referitoare la criza si la cum vor partidele sa reactioneze pentru ei si in numele lor. In acest context, vechile discursuri nu mai functioneaza. La fel, vechile pozitionari. Este posibil ca, daca Traian Basescu nu se va misca rapid, sa piarda lupta electorala a partidului sau chiar inainte de inceperea campaniei. Asta nu va face decat sa complice si mai mult jocul politic, fiindca, in decembrie, tot Traian Basescu va fi cel care va trebui sa propuna un prim-ministru.
 
Dan Sultanescu este coordonatorul proiectului www.infopolitic.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO