Opinii

Sorin Paslaru: Scumpirea caselor e un semn bun

27.07.2006, 19:15 36

Cresterea abrupta a preturilor la case si terenuri din ultimii cinci ani este privita prost de analistii macroeconomici. Inclusiv Banca Nationala a Romaniei a afirmat ca asistam la un boom imobiliar nesanatos.
Insa este posibil ca aceasta evolutie sa aiba mai multe avantaje pentru romani decat dezavantaje si iata de ce.
In primul rand, cresterea preturilor este un semn bun pentru economie. Cine plateste pentru un teren, un spatiu comercial, o casa sau un apartament stie ca va castiga de pe urma lui. Nu neaparat prin (re)vanzare, ci prin afacerea pe care o va desfasura sau prin confortul pe care il va avea, care ii va permite sa faca bani. Orice apartament (sau casa) vandut are in spate doua locuri de munca si creeaza apoi alte locuri de munca: la firmele de constructii, de mobila, la magazinele din jur, la gradinite sau la frizerie.
In al doilea rand, luand in considerare faptul ca peste 80% dintre locuinte sunt detinute chiar de locatari, inseamna ca oamenii sunt mai bogati. Sunt foarte multe cazuri de persoane fizice carora li s-au retrocedat dupa revolutie case sau terenuri in zone foarte cautate acum, si care au vandut pe sute de mii sau milioane de euro. Acesti bani intra in economie. Multi incep afaceri sau pur si simplu pun banii in banci, iar bancile imprumuta ele companiile care investesc. Mai mult, cresterea preturilor la case si apartamente da curaj romanilor sa intre in afaceri. Cine ia un credit si garanteaza cu locuinta pentru o afacere creeaza valoare in economie. Iar cum locuintele au o valoare din ce in ce mai mare, posibilitatea de a accesa sume mai mari pentru a incepe un business se imbunatateste.
In treilea rand, numai prin cresterea preturilor ajung sa fie "dezghetate" activele nefolosite. Pana nu ating un pret corect, terenurile raman virane, iar casele darapanate, pentru ca cei care le-au cumparat sau le-au mostenit nu le scot pe piata. Doar presiunea unor preturi de sute de euro pe metru patrat schimba strazi sau cartiere intregi. Ca niste masele lipsa, la noi mai sunt multe terenuri goale in zone in care metrul patrat costa peste 500 de euro. Vor disparea in curand si este foarte bine.
Cea mai vizibila diferenta intre Romania si Occident este ca dincolo spatiile sunt folosite la maximum. Putine garduri sunt pe marginea drumurilor de la noi. Acolo unde este un gard, este un semn de prosperitate - este o proprietate privata de care se ingrijeste cineva.
In toata discutia privind cresterea preturilor la imobile, ceea ce este foarte prost este ca, din pacate, nu exista un index al pietei.
Notariatele ar trebui obligate prin lege sa furnizeze date catre Institutul de Statistica si catre Ministerul Finantelor, pentru a se putea face evaluari corecte. Nu este nevoie de date personale - cine a vandut si cui, ci de date privind tranzactiile dintr-o anumita zona. Se pot delimita o serie de zone in orase, apoi se dau anumite caracteristici standard ale casei sau apartamentelor - etaj, la strada sau nu, anul de constructie -, iar notarii trebuie sa inscrie in rapoarte date anonime despre imobilele tranzactionate.
Abia ceata in care sunt preturile poate fi un pericol.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO