Opinii

Sorin Paslaru: Ce-ati facut pana acum?

06.07.2006, 19:34 12

Numarul romanilor care afirma ca traiesc mai prost decat anul trecut a crescut brusc in acest an, cu toate ca inundatiile au trecut, iar pe primul trimestru cresterea economica a fost de aproape 7%, mult peste cea din 2005.
Conform ultimei editii a Barometrului de Opinie Publica, aferenta lunii mai 2006, 35% din cei intrebati cum este viata lor comparativ cu cea de acum un an afirma ca este "ceva mai proasta si mult mai proasta", fata de doar 28% in octombrie 2005 si 29% in mai 2005.
Cota unica a dus la cea mai buna perioada de pana acum din punct de vedere al imbunatatirii conditiilor de viata: in mai 2005 si in octombrie 2005 doar 25% dintre cei chestionati declarasera ca viata lor este "ceva mai proasta" decat in urma cu un an, un minim istoric. Barometrul de Opinie Publica se face din octombrie 1996.
Datele de acum arata ca petrecerea s-a terminat. Oamenii se uita in urma si spun ca era mai bine. Mai mult, se uita inainte si spun ca vor trai mai prost. Din iunie 2002 incoace nu a mai fost un atat de mare pesimism: 28% din cei intervievati cred ca vor trai mai prost sau mult mai prost peste un an, fata de doar 21% in octombrie 2005 sau chiar 20% in mai 2005. Astfel, cu sase luni inainte de aderarea la Uniunea Europeana incepe sa se profileze un scepticism care poate cuprinde incet-incet si segmentul dinamic al populatiei alcatuit din tinerii angajati in multinationale sau firme mari si din intreprinzatori.
Cu toate acestea, consumul populatiei - exprimat in cifra de afaceri a comerciantilor cu amanuntul - a crescut cu peste 20% pe primele cinci luni, iar in aprilie a fost inregistrat un varf al numarului de angajati legal din economie. De asemenea, multe companii au avut profituri in crestere puternica anul trecut, mai ales cele din servicii.
Cu alte cuvinte, tindem sa ajungem ca inainte de '89: datele macro sa arate bine, dar oamenii sa traiasca prost. Care este explicatia? Calitatea foarte proasta a serviciilor publice.
Cei 1,3 milioane de oameni platiti de stat sunt inca in stadiul de "pestera" fata de mediul privat. Sidex, Roman, Tractorul - gauri negre? Erau nimic fata de situatia de acum din ministere, agentii, sectii de politie, spitale sau scoli.
Explicatia scaderii increderii intr-o viata mai buna nu sta atat in evaluarea viitoarelor venituri, cat in perceptia asupra dificultatilor in relatia cu institutiile statului. Reiese tot mai evident ca actualul Guvern a pierdut un mare tempo - primul an de dupa preluarea puterii, cand oamenii sunt de obicei mai optimisti. Optimismul a fost cu atat mai mare cu cat a avut loc si scaderea impozitelor.
In afara de cota unica, nu se vede nici o strategie fundamentala de schimbare. Nu se simte ca actuala putere este de dreapta - nu se simte dezangajarea fata de interventiile in economie, reducerea cheltuielilor publice, descentralizarea, verificarea la baza a calitatii serviciului public.
Pare doar o continua lupta de supravietuire, iar ultimele decizii hei-rup-istice de a investi in infrastructura, dupa aproape doi ani de contemplare, se inscriu in acest trend.
La o conferinta a Ziarului Financiar organizata saptamana trecuta pe tema profitabilitatii companiilor, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a insirat noile obiective de investitii - sosele, scoli, camine de studenti, spitale.
Reactia unuia din oamenii de afaceri - Adrian Mihai, directorul general al Fan Courier, o companie de curierat cu afaceri de 14 milioane de euro anul trecut, a carui afacere depinde de starea infrastructurii - este edificatoare inclusiv pentru rezultatele acestui Barometru: dar pana acum ce-ati facut?

Sorin Paslaru este redactor-sef al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO