Opinii

Sorin Paslaru: Administratia este un pericol pentru economie, nu investitorii straini

07.09.2006, 20:01 18

Agentia de rating Standard & Poor's estimeaza dublarea produsului intern brut pana in 2010, pana la un nivel de aproape 9.000 $ (7.200 euro, la paritatea de acum) pe cap de locuitor, fata de aproximativ 5.000 $ anul acesta. Asadar, Romania si-a dublat produsul intern brut in ultimii cinci ani, ajungand anul acesta la 100 miliarde de euro, si urmeaza sa si-l dubleze iarasi in urmatorii patru, pana la 200 miliarde euro. Acesta este PIB-ul de acum al Greciei.
Toate datele arata ca economia trece prin cea mai fasta perioada de dupa al doilea razboi mondial.
Practic, pana in acest moment economia a ajuns la nivelul de unde a plecat in 1990, iar de acum incolo incepe sa "arda" distantele care o separa de celelalte state din blocul comunist care au privatizat si incurajat investitorii straini mai devreme.
Zece ani de crestere neintrerupta cu o medie de 5% pe an vor schimba tara din temelii.
Si daca primii ani de aderare la Uniunea Europeana vor aduce prosperitate, aceasta se datoreaza in primul rand investitiilor straine, privatizarilor si deschiderii catre spatiul european.
De aceea, toate lamentatiile de acum ca ramanem fara economie, fara banci sau fara energie nu sunt decat petarde de fum pentru a proteja in continuare coruptia si ineficienta din institutiile de stat.Numai firmele private creeaza valoarea adaugata, iar cele cu capital strain au avantajul unor proceduri, tehnologii si mijloace de productie mai eficiente.
Falsul nationalism al celor care spun ca ramanem fara economie daca vindem CEC sau Romgaz este de fapt o pledoarie pentru continuarea extragerii de rente din pozitii nesupuse concurentei deschise. De fapt, asa cum romanii care pleaca in strainatate o duc mai bine decat cei care raman aici, la fel si romanii care lucreaza pentru firme straine in Romania castiga si o duc mai bine decat cei de aici.
De ce se intampla asta? Nu pentru ca romanii sunt mai prosti. Sunt mai prosti ca noi chinezii sau moldovenii care vin sa lucreze aici? Nu. Este o problema de competitivitate si de expertiza.
Fiind rupti 50 de ani de lume, exact cum a fost China izolata in istoria sa sute de ani sau cum sunt acum Cuba sau Turkmenistanul, mijloacele de productie detinute de noi au ramas in urma.
Este normal ca lumea libera sa fi avansat mai rapid - din simplul fapt ca este libera.
Doar libera circulatie a ideilor, a banilor si a oamenilor aduce prosperitate, pentru ca fiecare isi poate gasi mai bine de lucru sau cea mai buna folosire a abilitatilor sale intr-un spatiu mai larg. Ca urmare, probabilitatea de aparitie a inovatiilor, si deci de crestere a productivitatii, este mai mare
Diferenta de competitivitate intre SUA si Europa Occidentala se datoreaza si faptului ca SUA sunt un spatiu larg suficient de omogen, pe cand in Europa barierele de limba, de cultura, de organizare administrativa sau de fiscalitate impiedica folosirea resurselor in modul cel mai eficient.
Dar incet, incet, pe masura ce Europa devine - cel putin pe palierul tinerilor cu universitate - un spatiu comun, sursa de crestere va fi asigurata, iar diversitatea va deveni un atu. Si suntem pe drumul cel bun, pentru ca in ultimii ani sute de mii de studenti europeni au devenit mobili si sunt capabili sa se adapteze mai repede la piata muncii, iar printre acestia sunt tot mai multi romani.
Cei mai aprigi sustinatori ai nationalismului in economie sunt cei platiti de stat, insuficient de competitivi pentru a-si gasi un loc de munca/a-si vinde produsele/a-si oferi serviciile pe piata libera. Cine isi gaseste un loc prin concurs este mult mai putin coruptibil, pentru ca stie pe ce se poate baza.
Gaura neagra a Romaniei ramane amorteala din institutiile de stat, unde domina doar cercurile de interese. De exemplu, simulacrul de competitie pentru posturile de prefect isi dovedeste acum, prin cazul prefectului de la Iasi acuzat de coruptie, efectul negativ. Daca posturile de prefect ar fi fost scoase cu adevarat la concurs, la care sa aiba acces orice functionar public cu o anumita experienta, nu am fi ajuns in aceasta situatie.
In sistemul public sunt prea multe posturi ocupate fara competitie, prin numire. Acesti oameni sunt un balast pentru administratie. Ei submineaza economia, nu investitorii straini.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO