Opinii

Sergiu Manea, preşedintele BCR: Ce putem face fiecare dintre noi, în vremuri de incertitudine? În primul rând, să rămânem oameni. Apoi, să avem curaj, să facem lucruri noi, să ne reinventăm şi să privim cu încredere la viitor

Sergiu Manea, preşedintele BCR: Ce putem face fiecare...
08.04.2020, 18:22 3897

Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR; a scris o opinie pe blogul BCR legată de situaţia actuală, extrem de complicată, şi pentru care nimeni nu are un răspuns la ce va aduce viitorul. El spune că trebuie să ne reinventăm, să facem lucruri noi, pentru că nu mai există o cale spre înapoi, spre ceea ce a fost. 


Vedeţi mai jos opinia integrală, postată pe blogul BCR 

”În vremuri de incertitudine, fiecare om poate reprezenta un popas, un reper de echilibru şi de speranţă. Ţine de noi să avem o comunitate în care fiecare să îşi asume locul, fiecare să îşi facă partea cu responsabilitate. De ce nu, fiecare să ceară ajutor. Zilele acestea descoperim supereroi, oameni din comunitatea noastră, oameni în care ne punem speranţa: medici sau şoferi, militari sau lucrători la supermarket, farmacişti sau ingineri de comunicaţii. Alături de ei, eu îmi pun încrederea în colegii mei care asigură plăţi, asistenţă ori finanţările necesare în acest moment. Ei sunt eroii mei, nu doar pentru că ştiu că ţin economia şi sistemul financiar în priză, dar mai ales pentru lecţiile despre business şi încredere în oameni pe care mi le oferă în fiecare zi.

Sunt câteva lucruri pe care le putem face în următoarea perioadă:

1. În primul rând să rămânem oameni.

Sună simplu. De fapt e atât de complicat în vremuri de baricadare, de neîncredere. Să rămânem ancoraţi în acele valori care ne definesc umanitatea: compasiunea, grija, răbdarea, bunătatea şi...cuvântul. Da, este timpul cel mai bun pentru comunicare.

2. Să rămânem deschişi

Deschişi la informaţie. Deschişi la oportunităţi complet noi. Deschişi la a ne reinventa.

Pentru mulţi dintre noi perioada următoare va fi o lecţie mai ales despre adaptare. Cum ne luăm informaţia pentru a şti cum să acţionăm corect? Cum evitam capcana gândului ”mie nu mi se poate întâmpla nimic?”  Dar capcana gândirii apocaliptice ”totul se va duce de râpă”? Echilibrul, aceasta este drumul.

3. Să fim prezenţi, implicaţi, #acum

Acesta e momentul faptelor concrete, nu al supra-analizelor. E timpul să facem, să avem curaj, să încercăm lucruri noi, să ne repliem, să încercăm din nou. Sunt atâtea lucruri de făcut. Poate nu ne vor ieşi perfect. Dar e important să fim implicaţi. Acum.

4. Să ne gândim la viitor

Nu cred că mai există o cale spre înapoi, spre ”ceea ce a fost”.

Suntem într-un moment de reinventare. Reinventare la nivel de familie: cum ne ajutăm bătrânii? cum avem grijă de copii? cum ne gestionăm resursele?. Reinventare la nivel de comunitate locală: cum ne sprijinim instituţiile, spitalele, cum arătăm solidaritate, cum arătam responsabilitate faţă de niste reguli minime de buna convieţuire şi respect reciproc? Reinventare la nivel de ţară: care sunt investiţiile strategice naţionale în următoare perioadă? Poate în sănătate şi în agricultură, cum a anunţat Franţa? Poate în educarea unui bun simţ-civic, astfel încât să răspundem cu toţii rapid, eficient, unitar, la situaţii de urgenţă, fără excepţii, fără ”mie nu mi se aplică, e pentru alţii”?

Şi aşa ajung la ultimul punct. Iar aici voi fi foarte succint şi, sper limpede.

5. Să rămânem împreună, cu încredere

Dacă ne vom schimba modul de a gândi, de la ”fiecare pentru sine”, ”fiecare în fortăreaţa lui” la ”împreună” va fi o schimbare uriaşă în bine. Iar lumea nu va mai fi cum a fost, într-adevăr. Va fi o versiune a ei mult mai bună, mai sustenabilă, mai adaptabilă, mai puţin poluată, mai deschisă.

Împreună este cuvântul-cheie. Restul sunt tactici şi proceduri.”

Citiţi opinia pe blogul BCR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO