Opinii

Serban Matei - Cursul leului: corectie si nu depreciere

Serban Matei - Cursul leului: corectie si nu depreciere

Click pentru imaginea intreaga

03.10.2007, 18:57 50

Leul a avut o traiectorie sinuoasa pe piata valutara din ianuarie si pana in septembrie 2007: a urcat, apoi a coborat si iata ca acum urca iar. Unii analisti s-au grabit sa afirme, cand leul pierdea teren in favoarea euro, ca moneda noastra se depreciaza dramatic. Fals. Caci a fost doar o corectie, ce a urmat unei aprecieri rapide si nesustenabile.
Analiza pietei valutare in acest an ne arata ca miscarile cursului de schimb al leului fata de euro au fost similare cu cele ale monedelor de pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est. Cu o exceptie: Cehia.
Celelalte trei valute de reper - zlotul polonez, forintul maghiar si coroana slovaca - au suferit, ca si leul, o corectie la cumpana dintre vara si toamna. O corectie generata in principal de modificarea orizontului investitional al participantilor de pe aceste piete, ce a intervenit dupa o tendinta generala de apreciere, accentuata in unele perioade (mai/iunie) de jocul convergentei. Este relevant, totodata, faptul ca punctul de inflexiune din iulie este similar pentru toate valutele analizate.
A fost o exceptie si traiectoria leului? Nicidecum. Daca moneda romaneasca a avut o perioada de corectie mai mare decat cea a valutelor de comparatie, motivul nu este altul decat acela ca leul a trecut printr-o perioada de apreciere mult mai accentuata. Dupa ce a castigat mai mult, era firesc sa piarda mai mult. Iata si un grafic semnificativ, in care este vizualizata, comparativ, evolutia celor cinci valute fata de euro in perioada ianuarie - septembrie 2007. Si pentru a obtine o analiza comparativa cat mai relevanta, am utilizat date cu baza fixa: sfarsitul lui 2006. Fata in fata cu fluctuatiile lunare medii (apreciere/depreciere) ale monedelor luate in calcul, raportate la moneda unica europeana.
Ce ne arata graficul? Ca leul s-a desprins de pluton in lunile mai, iunie si iulie, apreciindu-se puternic. Dupa care a revenit in pluton, printr-un proces de corectie.

Serban Matei este director adjunct BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO