Opinii

"Scutirea" la plata profitului reinvestit e doar o amanare la plata

28.08.2009, 00:00 205

Daca masura scutirii profitului reinvestit in economia reala va fi introdusa in forma propusa de specialistii MFP, putem spune ca nu avem de-a face cu o scutire, ci cu o masura constand intr-o amanare la plata impozitului pe profit. Mai mult, de aceasta amanare la plata s-ar putea beneficia numai pentru investitiile in echipamente tehnologice, nu si pentru cele in constructii industriale, cladiri ori aparatura, cu toate ca si acestea sunt cat se poate de "reale".

Prioritar mi se pare sa clarificam insa de ce consideram ca masura este impropriu numita "scutire", ea fiind, in fapt, doar una de amanare la plata. Conform proiectului de ordonanta, cei care vor dori sa aplice aceasta masura sunt obligati sa diminueze concomitent valoarea fiscala a echipamentului cu echivalentul sumei pentru care s-a aplicat "scutirea". Se pierde asadar dreptul de a deduce fiscal, in timp, prin intermediul amortizarii, costul investitiei.

Din acest motiv, masura este echivalenta prin efectele ei cu aplicarea unei amortizari fiscale accelerate. Amortizarea accelerata poate fi aplicata de catre firme si la ora actuala. Exista totusi o diferenta. Noua masura ar permite in principiu o deducere fiscala in primul an de functionare a costului echipamentului de pana la 100%, in timp ce masura deja existenta (adica amortizarea accelerata ) permite deducerea a exact 50%. Niciuna dintre aceste doua masuri, cea preconizata (numita scutire de impozit reinvestit) si cea deja existenta (amortizarea accelerata), nu conduce la o scutire de impozit, ci doar la amanarea platii acestuia. Desigur, ambele pot genera un avantaj privind fluxul de numerar.

Dar cat de mare este potentialul avantaj de a beneficia de un flux de numerar sporit pe care noua masura l-ar crea, in raport cu ce exista deja? Avantajul s-ar materializa numai daca firmele ar avea profituri curente suficient de mari incat sa acopere valoarea echipamentului achizitionat si astfel sa poata deduce din baza impozabila, imediat si integral, contravaloarea echipamentului achizitionat. In actualele conditii nu cred insa ca sunt multi jucatori pe piata care sa poata declara profituri atat de importante incat sa poata beneficia pe deplin de o astfel de masura. Subliniez ca masura se va aplica numai un an si trei luni, intre octombrie 2009 si decembrie 2010.

Pe de alta parte, de efectele facilitatii deja existente, cea a amortizarii accelerate, firmele vor putea beneficia chiar in absenta profiturilor curente. In cazul efectuarii unei investitii in echipament, acestea pot deduce in baza legislatiei existente 50 % din valoarea acestuia, pierderea fiscala curenta fiind reportabila in urmatorii 7 ani. Asadar, masura "scutirii" de impozit pe profit - care asa cum am aratat mai sus are in principiu efecte echivalente in cazul in care firma care investeste inregistreaza in perioada curenta profituri foarte mari - are dezavantajul ca se iroseste complet daca in perioada efectuarii investitiei se inregistreaza pierderi. Reportarea efectelor ei nu e posibila.

In plus, pentru a beneficia de aceasta masura, Finantele impun niste conditii care limiteaza deciziile de business si se pot dovedi contraproductive nu dupa mult timp. Un exemplu ar fi ca echipamentul nu mai poate fi vandut decat dupa ce a trecut jumatate din durata lui normala de functionare, iar alt exemplu: profitul pentru care s-a aplicat facilitatea nu mai este disponibil pentru distribuire catre actionari.

Mihaela Mitroi este partener al Departamentului de consultanta fiscala si juridica al companiei PricewaterhouseCoopers 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO