Opinii

Şansa României ar fi să facă parte din nucleul dur al UE în care oamenii pot cere socoteală capitalului. Capitalul nu are mamă şi tată, dar democraţia are întrebări bune. Noi nu avem nici capital şi nici democraţie

Şansa României ar fi să facă parte din nucleul dur al...

Autor: Iulian Anghel

03.10.2018, 14:49 1154

O cunosc pe Barbara Spinelli din scris. A fost ziaristă, a scris pentru La Repubblica, tribună a stângii italiene. Barbara este fiica lui Altiero Spinelli, un comunist italian, partizan al unei Europe federale. Daca Barbara Spinelli, acum eurodeputat din partea stângi radicale, vorbeşte împotriva unui guvern de stânga, cum s-a întâmplat azi în Parlamentul European, când ea a luat cuvântul împotriva guvernului PSD, înseamnă că noi chiar avem o problema – nu aici, pentru ca oamenii raţionali ştiu că avem o problema mare aici.

Există, la noi, percepţia că România nu va fi lăsată din braţe de UE, indiferent ce am face noi: există investiţii străine aici, de zeci de miliarde de euro, străinii nu vor renunţa la ele. Trebuie să ne suporte aşa cum suntem. Pentru toţi aceştia, reamintesc: democraţia nu poate exista, în plenitudinea ei, fără piaţă liberă, dar capitalul nu este democrat şi prosperă şi în lipsa democraţiei. Banilor puţin le pasă că stau într-un buzunar sau altul şi orice posesor de buzunare ar vrea ca banii să fie în buzunarul lui. De aceea Germania face afaceri cu Rusia şi nici vorbă ca dlui Trump să-i peste de democraţia din Rusia când acuză Germania că se închină lui Vladimir Putin.

Singuri celor care le pasă de cum trăiesc sunt oamenii. Iar oamenii au nevoie de bani ca să trăiască şi muncesc, prin urmare, ca să facă bani. De aceea, felul în care este repartizat capitalul şi beneficiile lui, sunt fundamentale pentru democraţie.

În blocul în care stau nu avem apă la baie de o săptămână, pentru că, pe undeva pe afară, este spartă o ţeavă. Nimeni nu o repară, deşi 80% din impozitul pe care eu îl plătesc pe venitul meu salarial se face venit la Primăria Generală şi la primăria de sector de care aparţin. Dar, la finalul lunii, noi vom plăti, pentru că apa aia se scurge pe undeva şi trebuie plătită.

“Democratie” – demos şi kratos, adică puterea poporului. Ce democraţie este asta în care eu plătesc, dar nu am nicio putere să-l determin pe primar să repare – nu el, serviciile primăriei - o ţeavă de apă?

Dacă Barbarei Spinelli i s-ar întâmpla asta, cred că ar muri cu primarul de gât. Dar, în România, dacă oamenii protestează, premierul cică vor să dea foc guvernului. Adică nu este OK să întrebi: de unde sunteţi voi milionari, când toată vremea aţi lucrat la stat?!

“Nu am venit să dau socoteală!”, a spus azi în Parlamentul European premierul României, în faţa criticilor. Dar cui dai socoteală, pentru că fiecare trebuie să dăm socoteală, la un moment dat?

Europa se va transforma, dramatic, în câţiva ani. Va exista un nucleu dur, compus din statele puternice şi democratice, care vor conta economic şi politic pe plan mondial. Iar restul va fi periferia UE, unde capitalul va veni şi va pleca, după cum îi dictează interesul, pentru că, aşa cum ziceam, capitalul nu are nimic de-a face cu democraţia, ci doar cu randamentul. Sansa României ar fi să facă parte din acest nucleu dur în care oamenii pot cere socoteală capitalului. Ce faci cu banii mei, cum împarţi profitul, ai zis că faci o şosea şi nu ai făcut, ai furat din banii celor săraci. Capitalul nu are mamă şi tată, dar democraţia are întrebări bune. Nu există azi o aşa pespectivă pentru noi, iar timpul curge, curge, curge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO