Opinii

Romania a ajuns economic de facto spre G4-Vişegrad şi lasă în urma Balcanii

Romania a ajuns economic de facto spre G4-Vişegrad şi...

Autor: Radu Limpede

07.11.2017, 15:26 1477

La 28 de ani de la Revolutie putem constata cu bucurie ca Romania intra treptat dar sigur in alta "Liga", cea a tarilor Central Europene ce abordasera din pole-position Tranzitia, cele ce inventasera "terapia de soc" in anii '90. Si aceasta in ciuda celor mai indolenti politicieni (probabil) din intreaga regiune ECE - Centrul si Estul Europei.

Acest comentariu nu se vrea un "imn de slava" (ca nu avem cui, poate Uniunii Europene? - pare cam abstract), nici vreun indemn la complezenta, mai ales ca pietele marilor orase sunt astazi din nou zguduite de o noua runda de proteste intru apararea Justitiei atat de greu pornite sa faca treaba - abia in ultimul deceniu din cele 3 scurse...

Da, avem cei mai putini kilometri de Autostrada, da, regiuni intregi cum este populata Moldova (8 judete) sunt practic izolate si condamnate la subdezvoltare cronica, la a fi evitate de investitii mult timp de acum inainte.

Totusi, pentru PRIMA OARA intr-o GENERATIE, putem constata ca :

1) Romania este azi mai aproape de Ungaria decat i-a ramas Bulgariei sa recupereze fata de noi: astfel conform indicatorului cel mai relevant al Eurostat, PIB per capita ajustat la puterea de cumparare (PPS), Romania avea in 2016 un nivel de 59% din media UE-28, mai aproape de Ungaria (67%) decat Bulgaria (48%) este de Romania; vecinii din Sud au nevoie de un salt de Ă23% pentru a ne ajunge (48% x 123% â 59%), noi mai avem de facut un salt de numai 17% pentru a ajunge din urma vecinii din Vest (59% x 117% â 67%).

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tabâtable&initâ1&languageâen&pcodeâtec00114&pluginâ1

Acest fapt se petrecuse inca din 2015, dar nimeni din mass-media noastra sau din analistii institutiilor financiare nu a remarcat acest lucru (din cate stiu eu) : RO 57 x 119,4% â 68 HU, respectiv BG 47 x 121,4% â 57 RO pentru seriile de date din 2015.

In 2017, avand in vedere cresterea de PIB de 6% a tarii noastre fata de cele de 3%-4% ale vecinilor, tendinta se va fi consolidat deja in directia mentionata. Prognozez ca Romania va incheia cu 61% din media UE-28, diferentialul de 3,5% in favoarea noastra (6% vs 2,5%) trebuind ajustat cu cei 59%, rezultand doua puncte procentuale - de la 59% la 61% din media UE-28.

2) Romania NU mai este "PENULTIMA din UE" in fata Bulgariei - dupa 1-2 decenii in aceasta pozitie, pentru ca tocmai a intrecut Croatia la acelasi indicator !

Avand in vedere ca tara ex-iugoslava campioana in Turism nu si-a prea dezvoltat Industria, iar scandalul insolventei Agrokor (gigant de prea multe miliarde de euro pentru o economie asa redusa) tinde sa scufunde multe afaceri locale de agro-food si comert, tendinta va fi continuata in 2017-2018.

In plus, dincolo de locul penultim abia cedat Croatiei, sa nu uitam ca multi ani am fost "lanterna rosie a Europei" luata ca continent dupa cele 4-5 decenii de Socialism, intrecuti fiind doar de Albania.

In acest context, sugestia "calului troian" al lui Putin in regiune, dl. PM al Ungariei Viktor Orban, ca Romania sa adere la Visegrad devine hilara. Suntem deja in G4-Visegrad dupa cum arata datele economice ! Politic insa, locul nostru e spre "nucleul dur" al UE ce va accelera integrarea (desi avem multi pasi de facut pe multe dimensiuni) si nu in zona de clasa a elevilor recalcitranti. Ne-ar fi folosit Visegrad pe vremea Presedintelui Iliescu, cand sindicatele si minerii urlau "Noi nu ne vindem tara !".

Chiar si analistii straini mai sar recent peste Slovacia si Ungaria, dar nu omit Romania in analize:

https://qz.com/1109085/eastern-europes-major-economies-are-having-an-underappreciated-goldilocks-moment/

In incheiere, repet ca nu trebuie sa devenim complezenti, insa putem sa ne bucuram.

Si daca ar fi sa multumim cuiva, acestia ar fi, in opinia mea 1) proiectului politic si economic vizionar care este Uniunea Europeana; 2) Multi-Nationalelor din UE si din alte parti care au investit aici nu doar bani, ci enerorm de mult Management si Know-How; 3) Tinerilor si relativ tinerilor care au fost angajatii celor de la 2 si au impins lucrurile inainte de multe ori lucrand peste program si sacrificand viata personala; 4) Antreprenorilor Romani corecti (stiu, mult prea putini ca sa fi facut diferenta fara 2. si 3.); 5) Politicienilor care au decis acum doua decenii ca aderarea la NATO si UE sunt cheia de bolta a strategiei si politicilor Romaniei (asta le iarta partial din pacatele enumerate la inceput).

Sa ne bucuram asadar ... si sa ne apucam de legat cu Infrastructura - Autostrazi, trenuri de viteza - regiunile istorice ale tarii la un secol de la Marea Unire !

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO