Opinii

Restructurare la pastele cailor

12.06.2006, 00:00 17

Este evident ca liderii Aliantei si-au dat seama ca Romania nu poate intra in Uniunea Europeana ca o structura guvernamentala atat de stufoasa. Un guvern cu 24 de membri plus un premier, cu 64 de secretari de stat si vreo 24 de agentii este supranumerar, daca tinem seama ca Polonia, cu o populatie mult mai numeroasa, are numai 20 de ministri, Ungaria 11, iar Cehia 16. De ce sa fim noi mai cu mot!

Cei patru membri ai puterii au ajuns la un acord de principiu ca trebuie sa aiba loc o reducere a structurii guvernamentale, iar pentru opinia publica motivatia sa fie "eficientizarea". Dar in politica, acordurile de principiu constituie partea cea mai usoara. Buclucul incepe atunci cand se procedeaza la implementarea lor.

Motorul a fost Partidul Democrat, care a si dat publicitatii planul sau de restructurare. Senatorul Radu Berceanu a spus ca Guvernul trebuie redus numeric, sa nu mai aiba trei vicepremieri, ministrii delegati sa fie pusi pe liber, adica sa ramana numai cei cu portofoliu, adica cu ministere. Presedintele partidului Emil Boc a pus punctul pe i: Guvernul sa nu mai aiba trei vicepremieri, ci numai unul singur si l-a si nominalizat - Vasile Blaga, ministrul de interne, cu gandul ascuns ca Vasile Blaga sa constituie o dublura a premierului, iar la momentul potrivit sa devina un unicat.

Dar Calin Popescu-Tariceanu nu este tipul de santinela care sa adoarma in post. De aceea el a inceput sa traga de timp cu restructurarea. El a sustinut ca mai intai trebuie sa se cada de acord asupra obiectivului restructurarii si numai dupa aceea sa se discute problema persoanelor. Sa nu punem caruta inaintea cailor - a precizat el cu apropo.

Presedintele Partidului Conservator, domnul Dan Voiculescu, cu legendara sa perspicacitate politica, a socotit ca acum ori niciodata i-a sosit momentul si profitand de demisia lui George Copos, s-a autopropus sa ocupe el locul de vicepremier. La obiectiunile din lumea politica si din presa ca trecutul sau politic nu constituie o carte de vizita pentru postul de vicepremier, el s-a adresat CNSAS sa-l absolve de acuzatia ca ar fi facut politie politica in timpul lui Ceausescu, iar data fiind urgenta problemei consiliul CNSAS se va intruni marti pentru a se pronunta asupra cazului. Nu stiu daca a facut politie politica, dar toata lumea a facut afaceri foarte banoase in timpul dictaturii comuniste.

Cel de-al patrulea cavaler al Apocalipsului, presedintele UDMR Marko Bela, a declarat ca nu are obiectii impotriva restructurarii, cu conditia ca maghiarii sa pastreze in guvern posturi cu resurse.

Deocamdata, cei patru membri ai coalitiei la putere au cazut de acord sa incerce restructurarea de jos in sus, daca nu sa reduca din agentii si secretari de stat.

Odata mai mult, se dovedeste ca algoritmul e bun la inceput, cand se impart ciolanele ministeriale, dar mult mai greu cand e vorba de reducerea lor.

In ce priveste restructurarea de sus, ea se va face in octombrie, dupa decizia summitului european cu privire la admiterea Romaniei in Uniunea Europeana. Dar si atunci cei patru membri ai coalitiei vor tine cu dintii de ciolan si evident Calin Popescu-Tariceanu nu va parasi Palatul Victoria. Cu alte cuvinte, restructurarea de sus se va amana la pastele cailor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO