Opinii

Regionalizare. Federalizare. România are nevoie de un nou model economic

Regionalizare. Federalizare. România are nevoie de un...

Autor: Dragos Damian

24.02.2016, 17:54 1729

Cu cizmele murdare de noroiul din linia întâi a reindustrializarii străbat cu dârzenie săptămânal înainte şi înapoi drumul de la Cluj la Bucureşti (care durează 6 ore indiferent că mergi cu maşină sau avionul) pentru a luă lumina de la guvernanţi şi a înţelege care este direcţia economiei de la specialişti.

Şi profit de fiecare data la fiecare drum spre a participă la o masă rotundă, conferinţa, forum, în care analiştii ne arată date statistice deloc optimiste şi pun întrebări incomode cu privire la direcţia afacerilor. La conferinţa la care am participat astăzi, de exemplu, se punea problemă dacă trebuia să ne îndreptăm spre o economie bazată pe consum sau una axată către exporturi.

În condiţiile în care politicile publice din ultimele 12 luni indică o relaxare a fiscalităţii în scopul intensificării consumului şi în care numărul de mall-uri pe cap de locuitor creşte mai tare că PIB-ul, nu cred că trebuie să fi rocket-scientist să înţelegi încotro este „impinsa” economia, cu pericolele şi riscurile acestei binefaceri.

M-a frapat însă, în cele câteva prezentări, situaţia aparent strălucită a unor indicatori economici ai unor ţări vecine care nu au atuuri economice semnificative (şi nici creşterea cu care ne lăudăm noi): Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Infrastructura rutieră, feroviara şi maritimă excepţională, sistem energetic logic şi performant, direcţii economice strategice multianuale şi articulate, fructificare resurselor din turism sau a vecinătăţii cu marile puteri industriale, etc., sunt atuuri care le fac deosebit de atractive pe termen mediu şi lung.

Şi asta în ciudă unei contemporaneitati mult mai zbuciumate decât a noastre, fiind obiectul multor furtuni geopolitice, războaie civile chiar, comasari şi dezlipiri de teritorii (mai ţine minte cineva fostă Cehoslovacie sau fostă Iugoslavie?) şi având sisteme de administrare diverse şi traiectorii europene diferite (unele sunt membre UE, unele nu, unele sunt însă păr a se comportă că şi când n-ar fi, etc).  

Ce surprinde că numitor comun pentru cele 8 ţări menţionate mai sus este suprafaţa geografică mică şi foarte mică şi populaţia de sub 10 milioane de oameni, mergând în două cazuri până la sub 2,5 milioane.

Iar în aproape toate cazurile PIB per căpiţă este mai mare decât în România (excepţie făcând Serbia şi Macedonia, dar dacă ne uităm la rată de creştere an de an a PIB-ului să nu fie o surpriză dacă în 5 ani ne vor întrece).

TARA

SUPRAFATA (kmp)

POPULATIE (mil)

PIB / CAP LOCUITOR (mii $)

 
   

2013

 
   
 

BULGARIA

111,000

7,3

7,5

SERBIA

89,000

7,3

6,2

MACEDONIA

26,000

2,1

4,4

CROATIA

57,000

4,4

13,1

SLOVACIA

49,000

5,4

18,1

SLOVENIA

21,000

2,1

22,8

CEHIA

79,000

10,5

18,2

UNGARIA

73,000

9,8

13,6

 
   
 

ROMANIA

239,000

19,9

9,4

 
 
 
 

 Să fie o ţara cu un teritoriu mai mic şi o populaţie sub 10 milioane mai uşor de administrat iar programele de dezvoltare economică să fie mai uşor de implementat, deci mai eficiente, ducând la rezultate durabile? Pattern-ul de sus pare a da dreptate acestei teorii, iar planurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt aliniate acestui deziderat.

Să fie un eventual proiect de federalizare un model de dezvoltare economică chiar mai bun, descentralizând şi de-birocratizând până la extremis?

Cred că oamenii de afaceri şi analiştii trebuie să provoace mai mult guvernanţii să se aplece asupra unor modele neconvenţionale şi curajoase de dezvoltare economică, pentru că ne dorim cu toţii că România să nu mai fie văzută că ”periferica”.

În condiţiile în care se pare că batem pasul pe loc până în 2020 fără lideri străluciţi, fără un plan serios de ţara şi fără un model economic articulat-iar 2016 este oricum pierdut. 

Dragoş Damian este director general al Terapia Cluj.
 

  

  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO