Opinii

Rebecca Marina şi Marius Gheldiu, Filip&Company: UE aprobă Regulamentul MiCA privind criptoactivele. Ce urmează?

Rebecca Marina şi Marius Gheldiu, Filip&Company: UE...
25.04.2023, 12:36 199

Săptămâna trecută Uniunea Europeană a făcut un pas major în direcţia reglementării pieţei criptomonedelor, care se află în creştere rapidă, prin aprobarea finală a regulamentului privind pieţele criptoactivelor („Regulamentul MiCA”). Noul regulament a fost aprobat de Parlamentul European în data de 20 aprilie 2023, iar acum face obiectul aprobării oficiale de către Consiliul European şi al publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Regulamentul MiCA. Obiect şi aplicabilitate

MiCA este regulamentul UE ce guvernează emisiunea şi furnizarea de servicii referitoare la criptoactive şi criptomonedele stabile. Este una dintre cele mai aşteptate norme legislative ale UE din ultimii ani şi reprezintă primul şi singurul cadru de reglementare de acest tip din lume, pregătind drumul pentru ca alte jurisdicţii să îl urmeze. Regulamentul MiCA va deveni aplicabil în termen de 18 luni de la intrarea sa în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor referitoare la tokenurile asimilate monedelor electronice şi la tokenurile raportate la active, care vor intra în vigoare la data intrării în vigoare a regulamentului. Astfel, ne aşteptăm să avem un cadru legislativ complet aplicabil cu privire la criptoactive în statele membre ale UE la finalul anului 2024, începutul anului 2025.

Regulamentul MiCA stabileşte noi norme comune pentru emisiunea, supravegherea, protecţia consumatorilor şi garanţiile de mediu în ceea ce priveşte criptoactivele (inclusiv criptomonedele). Acesta include măsuri de protecţie împotriva manipulării pieţei şi a criminalităţii financiare, cum ar fi raportarea obligatorie a tranzacţiilor suspecte, şi impune emitenţilor de criptomonede stabile să deţină o rezervă de active care să garanteze valoarea tokenurilor. Conform propunerii de Regulament MiCA, o criptoactivă este definită ca „o reprezentare digitală a valorii sau a drepturilor care pot fi transferate şi stocate electronic, utilizând tehnologia registrelor distribuite sau o tehnologie similară”. Regulamentul distinge între multiplele tipuri de criptoactive şi impune cerinţe specifice pentru emitenţii de criptoactive şi furnizorii de servicii privind criptoactivele, similar cu cele impuse anterior pentru alte servicii financiare (spre exemplu, furnizorilor de servicii de plăţi şi emitenţilor de monedă electronică).

În timp ce Regulamentul MiCA reprezintă un pas înainte semnificativ în domeniul criptoactivelor, acesta lasă câteva componente din sfera activelor digitale financiare în afara obiectului său. Regulamentul MiCA nu reglementeaza industria financiară descentralizată, tokenurile non-fungibile (NFT) şi nici tranzacţiile de finanţare prin intermediul criptoactivelor. Toate aceste variabile vor necesita analize suplimentare şi un cadru legislativ nou în viitor.

Impactul asupra pieţei din România

Este de aşteptat ca adoptarea Regulamentului MiCA să aibă un impact semnificativ şi asupra legislaţiei financiare de reglementare româneşti. De exemplu, acesta va impune companiilor româneşti care tranzacţionează criptoactive să se înregistreze la autorităţile relevante şi să implementeze măsuri de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului în legătură cu clienţii săi. În plus, legislaţia din România va trebui ajustată şi adaptată noilor reglementări, în particular din perspectiva legislaţiei protecţiei consumatorilor şi a emitenţilor de monedă electronică ce se intersectează parţial cu Regulamentul MiCA.

 

Regulamentul privind Transferul de Fonduri

Totodată, trebuie notat faptul că Regulamentul MiCA nu este singurul pas semnificativ în direcţia reglementării pieţei criptomonedelor în Uniunea Europeană. La aceeaşi dată, Parlamentul European a aprobat şi Regulamentul privind informaţiile care însoţesc transferurile de fonduri şi de anumite criptoactive. Acest regulament are ca scop prevenirea utilizării criptoactivelor pentru spălarea banilor sau finanţarea terorismului prin solicitarea de informaţii detaliate despre expeditor şi destinatar pentru a însoţi transferurile de astfel de active. Aceste informaţii vor fi accesibile unităţilor de informaţii financiare şi agenţiilor de aplicare a legii, ajutând la identificarea şi investigarea tranzacţiilor suspecte.

Aprobarea Regulamentului MiCA, alături de regulamentul privind transferul de fonduri, marchează o etapă importantă în reglementarea pieţei criptoactivelor în Uniunea Europeană şi implicit a criptomonedelor. Deşi mai sunt câteva etape de parcurs până la intrarea în vigoare, se aşteaptă ca regulamentele să aducă o mai mare transparenţă, stabilitate şi protecţie pentru investitorii şi consumatorii de criptoactive, oferind în acelaşi timp garanţii împotriva criminalităţii financiare şi a manipulării pieţei.

 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO