Opinii

Răzvan Botea, ZF: Datele nu sunt la fel de optimiste ca premierul Florin Cîţu: Chiar şi cu 115.000 de vaccinuri pe zi, imunizarea a 10 milioane de persoane până la 1 august rămâne un vis de vară

Răzvan Botea, ZF: Datele nu sunt la fel de optimiste ca...

Autor: Răzvan Botea

13.04.2021, 13:34 507

Premierul Florin Cîţu a anunţat că ţinta este ca, până la 1 august 2021, să ajungem la 10 milioane de persoane imunizate. Nu este foarte clar însă ce vrea să spună premierul prin persoane imunizate - dacă este vorba de persoane care au primit şi rapelul.

Pe baza datelor de până acum, fără cel puţin 115.000 de doze administrate pe zi în medie, aşa cum a anunţat astăzi premierul, până în 1 august nu putem discuta de 10 milioane de persoane vaccinate nici măcar cu prima doză. Povestea devine însă mult mai complicată când vorbim de persoane imunizate, adică cele care au primit ambele doze de vaccin.

Premierul Florin Cîţu a scris în această dimineaţă, pe Facebook, că s-a ajuns la o capacitate de vaccinare de 115.000 de persoane/zi, o capacitate de vaccinare aproape dublă faţă de câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, până luni (62.881).

Pentru a se ajunge la limită la 10 milioane de persoane vaccinate, adică să primească cel puţin prima doză, este nevoie să se menţină această medie de 115.000 de doze administrate pe zi, care include persoanele care primesc rapelul.

Explicaţia, pe scurt, este în diferenţa dintre numărul de doze administrate şi numărul de persoane vaccinate, diferenţă care înseamnă, de fapt, numărul rapelurilor.

Dacă, matematic, pe baza datelor de până acum furnizate de CNCAV se poate ajunge la limită la 10 milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin până la 1 august 2021, despre acelaşi număr de 10 mil. persoane care au primit şi a doua doză până la acea dată nici nu se poate vorbi.

Ca idee, în 12 aprilie 2021 erau 2,29 mil. de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, dintre care 1,42 mil. de persoane care au primit şi a doua doză, adică doar 62% din totalul persoanelor vaccinate erau imunizate. Păstrând proporţia, la 10 milioane de persoane vaccinate, doar 6,2 mil. de persoane ar fi imunizate cu ambele doze.

Explicaţia, pe larg:

În raporturile zilnice ale CNCAV avem două tabele: persoanele vaccinate şi dozele administrate. Veţi putea observa că numărul de persoane vaccinate zilnic şi numărul de doze administrate zilnic este acelaşi. La total, însă, avem o diferenţă între cele două tabele: 3,76 mil. de doze administrate până acum şi 2,33 mil. de persoane vaccinate până acum (12 aprilie 2021).

Sigur, din punct de vedere al denumirii, nu este greşit, dar este derutant. 

Această diferenţă a variat, nu foarte mult, şi pentru a o putea măsura am împărţit totalul de doze administrate la numărul de persoane vaccinate. Raporturile sunt următoarele:

1 februarie – 1,65

1 martie – 1,65

15 martie – 1,48

1 aprilie – 1,54

12 aprilie – 1,62

Acest raport, când creşte, înseamnă că numărul de persoane care au primit rapelul a crescut mai repede decât numărul de persoane care au primit prima doză. Având în vedere că odată primit vaccinul, oricare ar fi el, la o perioadă de timp stabilită vine obligatoriu rapelul, de acum tendinţa este de creştere: vaccinarea cu Astra Zeneca a început din 15 februarie, deci abia de acum încep rapelurile cu Astra Zeneca.

Este, ca urmare, rezonabil de presupus că raportul calculat va rămâne cel puţin la nivelul din 12 aprilie, adică cel puţin la 1,62. În aceste condiţii, ca să ajungi la 10 milioane de vaccinaţi până la 1 august, ai nevoie de un total de 16,2 milioane de doze de vaccin administrate până la 1 august. Asta presupune vaccinarea a 115.000 de persoane zilnic, în medie, începând de acum. Suntem, momentan, undeva puţin peste jumătate, însă premierul a anunţat în această dimineaţă că România a ajuns la o capacitate de vaccinare de 115.000 de doze pe zi.

Aşa cum spuneam mai sus, despre imunizarea completă – cu ambele doze - a 10 milioane de persoane nu se poate vorbi momentan vara aceasta, chiar şi cu creşterea foarte mare anunţată de şeful executivului astăzi.

De evoluţia vaccinării depinde toată mult-discutata relansare economică. În toată ecuaţia rămâne şi problema dorinţei populaţiei de a se vaccina. O problemă care, în lipsa capacităţii mari de vaccinare, practic nu există.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO