Opinii

Radu Derscariu, Director, şi Diana Mihai, Consultant Senior, Global Employer Services, Deloitte România: Cu sau fără bonificaţii, anul acesta declaraţia unică trebuie depusă până pe 25 mai

Opinie

Radu Derscariu, Director, şi Diana Mihai, Consultant...
20.05.2021, 10:17 277

Termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice aferente veniturilor realizate în anul 2020 şi/sau estimate pentru 2021 este săptămâna viitoare. Anul acesta, contribuabilii care obţin venituri supuse raportării anuale au avut parte de mai multă predictibilitate cu privire la obligaţiile de conformare decât în anii trecuţi, însă mulţi dintre ei au aşteptat până în ultimul moment clarificări cu privire la bonificaţiile pentru depunerea declaraţiei prin mijloace electronice şi pentru plata obligaţiilor fiscale aferente în termenul prevăzut de lege. Devine însă clar faptul că bonificaţii de acest tip nu vor fi acordate anul acesta.

Persoanele fizice care obţin venituri, de regulă, extra-salariale sunt obligate să depună anual declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente. Pentru veniturile realizate în anul 2020 şi/sau estimate în cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel că cei vizaţi şi-au pregătit sau ar fi trebuit să îşi pregătească până în acest moment documentaţia necesară întocmirii calculului şi completării declaraţiei unice – documentele care atestă veniturile obţinute, dovada plăţii impozitului în statul sursă (acolo unde este cazul), documentele care atestă stabilirea rezidenţei fiscale etc. Şi, pentru a evita aglomeraţia de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit să depună deja acest formular la autorităţile fiscale.

Prevederile legale privind bonificaţia

Codul Fiscal prevede că, începând cu anul 2021, contribuabilii care depun declaraţia unică ar putea beneficia de o bonificaţie de până la 10% din impozitul pe venit anual, precum şi din contribuţiile sociale. Nivelul bonificaţiei, termenele de plată şi condiţiile de acordare ar fi trebuit stabilite prin legea bugetului de stat pentru 2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 9 martie 2021, iar de la această dată, în termen de 60 de zile, ar fi trebuit să se stabilească procedura de acordare a bonificaţiei, prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Din păcate, însă, în legea bugetului de stat pentru 2021 nu se mai regăsesc prevederi cu privire la bonificaţii, aşa încât conformarea voluntară nu mai este stimulată suplimentar. Dacă cumva vor apărea chiar pe ultima sută de metri, rămâne de văzut cum se va putea gestiona accesarea lor de către cei care şi-au finalizat procesul de declarare şi plată. Cu o astfel de situaţie s-au confruntat contribuabilii în 2020, când bonificaţia menţionată de Codul Fiscal a fost publicată şi acordată în ultimul moment.

Aşadar, am avut claritate cu privire la termenul de raportare a veniturilor şi plată a impozitului şi speranţă referitor la bonificaţii.

Situaţia fiscală nereglată şi alte dificultăţi în accesarea bonificaţiei

Sistemul de bonificaţii a fost prevăzut odată cu introducerea declaraţiei unice, pentru depunere online şi/sau plata la timp sau chiar anticipată a obligaţiilor fiscale. Istoric, însă, acesta nu a fost corelat la timp cu sistemele informatice şi cu practica autorităţilor fiscale, nu a fost suficient de clar şi a cauzat complicaţii pentru contribuabili. Spre exemplu, pentru anul 2019, iniţial nu au fost prevăzute bonificaţii, dar au fost reintroduse în 2020, pentru îndeplinirea la timp a obligaţiilor fiscale declarative şi de plată pentru anul anterior. Modificarea legislativă a venit foarte târziu (14 mai 2020, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2020), după ce mulţi contribuabili depuseseră deja declaraţia unică pentru 2019. Aşa că aceştia au fost nevoiţi să depună declaraţie rectificativă pentru a beneficia de bonificaţiile reintroduse (5% pentru depunerea declaraţiei unice prin intermediul mijloacelor electronice şi 5% pentru efectuarea plăţii în termenul prevăzut de lege).

Lăsând la o parte costul de conformare, contribuabilii în cauză pot întâmpina provocări şi când încearcă să recupereze bonificaţia aferentă declaraţiei din anul 2019 din obligaţiile fiscale viitoare. Astfel, deşi a îndeplinit toate condiţiile şi este îndreptăţit să beneficieze de bonificaţie pentru 2019, poate constata că nu are situaţia fiscală reglată în cadrul bazei de date a autorităţilor şi, în acest caz, acţiuni suplimentare sunt necesare pentru a putea beneficia de facilităţile fiscale cuvenite.

Situaţia celor care continuă să obţină venituri supuse raportării anuale este totuşi una care se poate rezolva mai uşor decât cea în care contribuabilii nu mai au obligaţii fiscale viitoare din care să compenseze bonificaţiile la care au dreptul, în urma rectificării declaraţiei unice.

Procedură clară şi stabilă pentru o colaborare mai simplă autorităţi-contribuabili

În ultimii ani, cu precădere de când a fost introdus sistemul de bonificaţii, au existat numeroase situaţii în care contribuabilii au primit somaţii de plată şi titluri executorii pentru facilităţile fiscale accesate (în speţă, bonificaţiile) în cadrul raportării anuale a veniturilor.

Or, având în vedere costul conformării, efortul contribuabililor de a-şi declara veniturile (în condiţiile prevăzute de legislaţie pentru a beneficia de bonificaţii), publicarea cu întârziere a procedurii de acordare a bonificaţiilor şi a formularelor necesare şi, nu în ultimul rând, declaraţiile rectificative pe care mulţi contribuabili au fost nevoiţi să le depună pentru a beneficia de aceste facilităţi, se ridică întrebarea dacă bonificaţia mai constituie un avantaj pentru contribuabil, în cazul în care primeşte ulterior o somaţie pentru rambursarea sumelor aferente facilităţilor, care, din nou, generează consum de timp şi costuri suplimentare.

În aceste condiţii, este foarte important ca aspectele de ordin legislativ, cât şi procedural, cu privire la raportarea anuală a veniturilor ca proces amplu care cuprinde şi sistemul de bonificaţii să fie aduse la cunoştinţa contribuabililor în timp util, tocmai pentru a creşte gradul de conformare.

Totodată, este esenţial ca sistemul de bonificaţii să fie clar şi concis, ca prevederile legislative referitoare la aceste facilităţi să fie publicate cât mai devreme posibil, astfel încât contribuabilii să se poată familiariza din timp cu procedura privind bonificaţia, precum şi cu depunerea declaraţiei anuale în sine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO