Opinii

Puterea: intre sperante si performanta

01.08.2005, 19:25 11

In Romania, originala e nu numai democratia, dar si opozitia. PSD-ul lui Geoana si Nastase nu-i pune nici o talpa puterii Aliantei, ba dimpotriva o ajuta pe ascuns cat poate, ca a umblat vorba la un moment dat de o intelegere Geoana-Tariceanu. In schimb, se ciondanesc si-si dau la gioale cei patru membri ai coalitiei care formeaza guvernul, razbeste in public dezacorduri grave intre membri ai guvernului si premierul Calin Popescu Tariceanu, mediatizate incendiar de demisia doamnei Mona Musca, in sfarsit s-au stricat si relatiile diplomatice intre palatele Cotroceni si Victoria.

Traian Basescu, pasionat de echilibristica pe sarma la marginea Constitutiei, a iesit iar la rampa in fata jurnalistilor straini si dupa ce i-a asigurat ca "everything is under control", a precizat totusi ca daca in Alianta DA se produc derapaje, el personal va interveni si va pune ordine, ca si cum pana acum ar fi existat vreo controversa in Alianta, in care "presedintele jucator" sa nu fi jucat un rol, mai mult sau mai putin provocator. Enervat de aceasta imixtiune declarata fatis, premierul Tariceanu a ripostat ca in Alianta nu exista derapaje si ca totul merge "perfect". Asta-mi aduce aminte de o perla de-a lui Bula: Daca toate merg asa de bine, de ce este atat de rau!

Guvernul, grabit sa apuce ocazia inainte de vacanta parlamentara, a emis ordonante de urgenta cu ghiotura, dar nu s-a asigurat ca parlamentarii sai sa participe activ sau macar sa fie prezenti la sedintele din comisii sau plenare chemate a le adopta prin vot. La Senat, unde Alianta detine o majoritate de un vot sau doua, coalitia a fost pusa in situatia de a vota impotriva propriilor legi. Dupa ce PSD a impus in plen, la ordonanta de organizare a referendumului, un amendament de simplificare a procedurii de demitere a presedintelui tarii (proiectul cam lunatic al PSD), senatorii coalitiei au fost nevoiti sa voteze impotriva legii, asa ca au ramas fara o lege a referendumului. Pana atunci, in Senat mai picasera la vot inca doua ordonante importante ale cabinetului - legea drepturilor electorale si cea cu privire la atributiile unui guvern interimar.

Nici la Camera Deputatilor nu i-a iesit pasenta Coalitiei de guvernare. O mare parte dintre parlamentarii puterii au tras chiulul la sedinte, cazand prada ispitelor sezoniere din Capitala. Desi la Camera, guvernul dispune de o majoritate mai compacta, ordonanta de urgenta privind abilitarea guvernului interimar sau demisionar de a emite ordonante si legi pana la investirea unui nou executiv nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aprobata. La ordonanta 76/2005 privind organizarea si functionarea guvernului Romaniei si ministerelor, a venit randul conservatorilor lui Dan Voiculescu sa le faca figura aliatilor, abtinandu-se la vot.

In aceste conditii, ce sanse poate avea proiectul utopic pe care insista obsesiv liderul democrat Emil Boc ca la toamna sa treaca prin votul celor doua camere demiterea presedintilor Vacaroiu si Nastase?

Intre marile sperante generate de venirea la putere a Aliantei liberalo-democrate si prestatia de sapte luni a noii puteri se casca un decalaj din ce in ce mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO