Opinii

Puncte de vedere: Ieftiniti energia si gazele daca vreti relansare economica

18.08.2009, 19:08 30

Unele din propunerile guvernamentale anticriza sunt interesante, dar nu au baza legala (neimpozarea profitului reinvestit), unele sunt cu efect in timp (indoielnic), multe nu au surse de finantare, avand in vedere restrictiile impuse de FMI, unele necesita studii si aprobari ce pot dura ani de zile (investitii statale in proiecte de importanta nationala), unele sunt electorale.

La ora actuala in economia reala exista doua elemente ce influenteaza substantial costurile de productie si veniturile disponibile ale populatiei, si anume pretul energiei electrice si pretul gazului metan.

Consumul ambelor produse la nivel national - industrie plus consumatori casnici - a scazut cu peste 20%, ambele se pot asigura din productia interna si un grad de folosire mai ridicat ar asigura o eficienta mai buna la nivelul productiei acestora. Pretul ambelor produse este format in mod artificial si influentat de decizii ce nu au nimic in comun cu realitatea economica din piata, mari interese ale unor „baieti destepti" sfideaza o economie intreaga aflata intr-un colaps de neimaginat cu ceva timp in urma. Energia electrica se produce din diverse surse, termo pe carbune si gaze, hidro si nucleara, vanzarea acestora se face din surse individuale catre anumiti consumatori si la un pret de amestec catre restul consumatorilor. Fiecare pret avand o justificare „beton", dar in realitate sunt vanzari preferentiale mascate. Situatia la gaz metan este asemanatoare, „baietii destepti" cumpara la pretul gazului din productia interna (mult sub pretul asa-zis oficial) si restul industriei si populatia cumpara la preturi umflate de o formula inventata de birocrati pentru a se facilita manipularea acestuia. Conform acordurilor de aderare la UE, se impune ca pretul de comercializare a gazului metan in Romania din productia interna sa nu fie sub pretul de cost, dar nu a fost impus un pret anumit sau o formula de compunere a pretului de comercializare, deci eliberarea din aceasta formula paguboasa este foarte legala.

Criza actuala subliniza un element foarte important - PIB al Romaniei este prea mic pentru obligatiile asumate prin bugetul de stat si se impune o reducere a bugetului de stat sau o crestere a PIB, ultima varianta fiind cea mai dorita.

In prezent capacitatea de absorbtie a pietei interne a productiei din Romania este foarte scazuta si concurentiata de o avalansa de importuri, numai o crestere masiva a exporturilor romanesti si o diminuare a importurilor (prin deprecierea leu/euro/dolar) va rezolva aceasta situatie economica delicata.

In afara multor masuri anticriza mentionate de ZF in urma unei centralizari de la circa 50 de consultanti si ieftinirea cu 20/30% a energiei si gazului metan ar putea ajuta la relansarea economiei cu efecte imediate. Aceasta masura este la indemana guvernului, ambele agentii ce stabilesc preturile acestor produse fiind in subordinea acestuia si o simpla ordonanta de guvern ar rezolva problema pretului si ar insemna un mare semnal de seriozitate in lupta cu actuala criza economica.

 

Vladimir Cohn, om de afaceri roman implicat In industria hartiei (Ecopack Ghimbav Si Ecopaper Zarnesti, actionarii Celhart Donaris)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO