Opinii

PSD vrea să cureţe tot businessul privat românesc: pentru că nu vor avea bani suficienţi şi pentru plata contribuţiilor, ca să nu intre la puşcărie, patronii români vor reduce salariile, vor da afară sau îşi vor închide afacerea şi se vor angaja la stat. În joc sunt 157.798 de angajatori cu 2 milioane de angajaţi

PSD vrea să cureţe tot businessul privat românesc:...

Autor: Cristian Hostiuc

10.12.2017, 21:45 27916

Guvernul PSD/ALDE, condus acum de premierul Mihai Tudose, este la un pas să cureţe tot businessul privat românesc. Nu businessul multinaţionalelor şi nici businessul companiilor de stat, ci businessul celor care se chinuie să-şi facă un loc între cei mari.

În acest an, 2017, cu cea mai mare creştere economică din Europa, guvernul PSD şi ALDE, partid care se consideră liberal, a pus pe masă patru măsuri fiscale: 1. split TVA, respectiv blocarea banilor de TVA într-un cont special; 2. trecerea contribuţiilor sociale din sarcina companiei în sarcina angajatului; 3. schimbarea legislaţiei muncii şi introducerea pontajului; 4. pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu reţin şi nu plătesc contribuţiile şi impozitele în contul angajaţilor.

Dacă ar fi să ne luăm după datele prezentate de Ministerul Finanţelor, în acest moment, 157.798 de angajatori care au restanţe la contribuţiile sociale – pensii, sănătate şi şomaj – sunt pasibili cu închisoarea.

Aceste companii plăteau salarii la 2,076097 milioane de angajaţi. Dintre acestea 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat.

Cei mai mari datornici sunt companiile de stat.

Deci atenţie, de la 1 ianuarie, cei care sunteţi administratori sau directori generali şi vă regăsiţi pe această listă sunteţi pasibili cu închisoarea.

Situatia primilor 500 debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 si neachitate pana la data publicarii pe site

Guvernul PSD/ALDE spune: Evaziunea fiscală este mare şi noi avem nevoie de bani la buget pentru că am mărit salariile la bugetari (creşterea salarială la stat este mai mare decât în sectorul privat, deşi sectorul privat este principalul contributor la bugetul de stat), avem nevoie de bani pentru investiţii, pentru spitale, drumuri, şosele, şcoli (nu mai contează că investiţiile făcute de guvernul PSD sunt la minim de 15 ani), avem nevoie de bani pentru a susţine capitalismul de stat, respectiv tot ce înseamnă firmele şi oamenii care roiesc în jurul bugetului de stat.

De partea cealaltă, deşi economia României a crescut cu 8,6% la 9 luni, tensiunile din business sunt extrem de ridicate: termenele de plată sunt în continuare la 90-120 de zile, incidentele de plată raportate la BNR nu au scăzut deloc, creditele furnizor (companiile dau marfa în speranţa că îşi vor primi banii cândva) depăşesc creditele bancare, iar numărul de companii mici şi mijlocii scade, România fiind pe ultimul loc în Europa, dacă nu chiar pe ultimul.

Pe hârtie, companiile arată bine. În realitate, cele mai multe companii se confruntă cu un mare deficit de lichiditate pentru că îşi încasează foarte, foarte greu banii.

Unde sunt banii: la companiile mari, care sunt multinaţionalele sau firmele de stat, ce deţin monopoluri  - Hidroelectrica, Electrica, Loteria etc.

Din 660.000 de companii din România, 600.000 au între 1 şi 9 angajaţi. Dintre acestea, probabil că pentru 200.000-300.000 a sta în business este mai mult un coşmar.

În fiecare zi se luptă pentru încasarea banilor, pentru recuperarea restanţelor, pentru plata salariilor, pentru plata contribuţiilor sociale, pentru plata TVA, pentru plata impozitului pe salarii etc.

Când eşti companie mică sau mijlocie stai la uşa celor mari ca să-ţi arunce un contract. În cazul cel mai fericit, îţi încasezi banii peste 3-6 luni.

Pentru multe companii din cele 150.000, neplata contribuţiilor la timp poate nu se face din rea voinţă, ci din faptul că nu au cash în momentul în care trebuie să plătească salariile angajaţilor. Şi atunci plătesc salariile nete. Dacă mai au bani plătesc creditele la bancă, plătesc furnizorii la care au restanţe de 6 luni şi care ameninţă cu insolvenţa şi, în final, plătesc TVA şi contribuţiile sociale, cu tot cu penalizări.

Prin ceea ce propune Ministerul Finanţelor în mandatul guvernului PSD/ALDE, neplata contribuţiilor sociale în momentul în care se plătesc salariile se sancţionează cu închisoarea.

Ce pot să facă patronii în acel moment dacă nu au bani suficienţi şi pentru salariul net şi pentru contribuţii? Fie reduc salariul la cât pot să plătească, fie dau oameni afară, fie închid businessul.

Nu prea există alte soluţii, asta dacă nu vrei să mergi la puşcărie.

Până acum, puteai găsi înţelegere dacă plăteai salariul net, dar contribuţiile sociale şi impozitul pe salariu îl plăteai mai încolo demonstrând că ai avut de plată o rată la bancă, care era mai urgentă, fiind deja în restanţe. Dacă plăteai contribuţiile mai încolo, cu tot cu penalizări, scăpai de acuzaţia de evaziune fiscală. Acum nu mai scapi.

De la 1 ianuarie, dacă va intra în vigoare split TVA şi puşcăria pentru neplata contribuţiilor sociale, economia României va înregistra un şoc care nu se va vedea imediat, ci pe măsură ce se vor epuiza banii din contul companiilor, vor creşte termenele de plată, se vor înregistra din nou restanţe la bănci şi se va opri robinetul bancar, care şi aşa este extrem de strâns.

Foarte multă lume nu înţelege pe ce se bazează această creştere economică record din România: pe creditul furnizor, care a înlocuit creditul bancar şi care, în final, poate să dărâme un întreg lanţ de business dacă cineva, pe lanţ, nu-şi plăteşte datoriile.

Pe firmele de stat, care au cele mai mari datorii la buget, nimeni nu le va închide şi nu le va scoate din joc.

Mai greu va fi pentru companiile private româneşti să reziste cu această revoluţie fiscală a guvernului PSD/ALDE.

Avem o revoluţie fiscală cu închisoare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO