Opinii

Problema cea mai cumplită a lumii libere este că, după 200 de ani în care a fost idolatrizată, America nu mai este un leader. Problema lumii libere este că America trebuie să rămână un lider măcar 100 de ani de aici înainte

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Problema cea mai cumplită a lumii libere este că, după...

Autor: Iulian Anghel

07.01.2021, 13:15 642

Este limpede azi că “secolul american” s-a închis. Luntrea a fost adusă la mal, banul a fost pus sub limba mortului, Caron este mulţumit.

Alegerea unui ţicnit la Casa Albă a costat America pierderea supremaţiei mondiale, nu economic, ci politic. Pierderea supremaţiei politice este mai gravă de 1.000 de ori decât pierderea supremaţiei economice. America nu va mai putea pretinde de aici înainte să ceară altora să respecte “democraţia”.

Ce se întâmplă în America este cel mai grav atentat nu la democraţia SUA, ci a lumii.

Pentru că zeci şi zeci de ani Statele Unite au însemnat un model pentru lumea liberă.

Haide să ne uităm pe hartă. Câte democraţii putem număra? Câţi oameni din această lume pot să-şi manifeste liber nemulţumirea faţă de politicile guvernelor lor? Câţi oameni din lume pot spune, liber, că nu sunt mulţumiţi de politica guvernului privind sănătatea, învăţământul, politica privind angajările, starea infrastructurii? Doar un sfert din populaţia lumii. China, care se pregăteşte să ajungă prima putere economică mondială, este o dictatură odioasă; Rusia este o oligarhie odioasă. Sunt câteva oaze în lumea de azi: Uniunea Europeană, Marea Britanie, ţările din nordul Europei, SUA, Canada, Australia. În mai mică măsură India, Japonia şi Coreea de Sud. Atât! În rest, dacă ai deschis pliscul eşti “pa”. Toate acestea la un loc nu înclină însă balanţa binelui.

Cea mai gravă întrebare la care nu are nimeni un răspuns definitiv e: ce este “democraţia”? Desigur că termenul vine greaca veche (“demos” şi “kratos” – adică puterea poporului).

Şi, de aici, gravele întrebări. De ce ar avea mai puţină dreptate americanii care au invadat ieri Capitoliul, decât francezii care au dat foc Bastiliei, în 1789?

Mintea omului este foarte ciudată. Noi învăţăm în şcoală, de mici, că Cezar a fost un mare împărat/dictator roman. În şcoala pe care am făcut-o am învăţat latina – atât cât am învăţat-o - din scrierile lui. Noi ştim că a fost ucis într-o într-o conspiraţie condusa de Brutus. Însă explicaţiile se opresc aici. Nimeni nu ne mai spune în şcoală, că “marele” Cezar nu-i decât un ticălos şi nici de ce războaiele fratricide au fost pornite pentru păstrarea republicii sau pentru întronarea împăraţilor.

În istorie a rămas însă Cezar, nu Brutus, apărătorul Republicii. Noi credem că Brutus a fost un ticălăs pentru că am citit şi cităm din piesa lui William Shakespeare, „Iulius Cezar”: „Et tu, Brute?” Lumea liberă de azi ar trebui să-I fie recunoscătoare lui Brutus, nu lui Cezar.
ÎI rămân fidel lui Alexis de Tocqueville francezul care privea cu admiraţie America, acum 150 de ani. “Despre democraţia în America” este una dintre cărţile esenţiale ale literaturii politice. “Ce mişto este America” – aceasta este, în esenţă concluzia de judecată de mahala a lui Tocqueville. El scrie o apologie a instituţiilor democrate americane. Iată-le că rezistă, iar istoria pare să-i dea dreptate lui Tocqueville. Însă încă nu pare destul.

Mi se pare incredibil ce spun acum. Nu aş fi îndrăznit să scriu asta până ieri. Dar azi cred, pur şi simplu că Uniunea Europeană trebuie să dea un semn clar şi limpede de susţinere a Americii, a democraţiei Americii. Că România care înseamnă sub 1% din PIB-ul Americii trebuie să susţină clar că spijină America. Repet, nu aş fi îndrăznit până acum două zile să scriu aşa ceva.

Fie cu forţa militară, fie prin puterea instituţiilor democratice, Statele Unite trebuie să rămână liderul lumii libere. Dacă Uniunea Europeană ar deveni o federaţie, ar putea prelua fanionul lumii libere. Dar asta nu se va întââmpla în zilele pe care eu le mai trăiesc pe acest pământ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO