Opinii

Prima dovada a vulnerabilitatii europene

22.03.2004, 00:00 7



Atentatele din 11 martie de la Madrid constituie prima dovada evidenta a vulnerabilitatii europene, sian acelasi timp mondializeaza conflictele de tip terorism.



Nu intamplator, lovitura din 11 martie a retelei teroriste Al Qaida data Spaniei constituie un avertisament si in acelasi timp un act de represiune asupra unei tari implicate inca de la inceput in lupta antiterorista alaturi de USA si aliatii sai din NATO.



Dupa 11 septembrie 2001 (oare de ce reteaua terorista provoaca atacuri pe datele de 11?) era cert ca lumea nu va mai fi niciodata aceeasi. In opinia mea terorismul constituie un prolog in desfasurarea conflictelor la scara globala.



Dupa incheierea razboiului rece, care paradoxal a asigurat pacea lumii pentru o lunga perioada de timp, conflictele regionale de tip etnic sau cultural se transfera la scara globala. Razboiul terorist prin caracterul sau de violenta extrema nu pune fataan fata armate, ci loveste populatia civila nevinovata prin forme greu ce prevenit. Este un razboi perfid, inegal, care pune in discutie capacitatea statelor democrate de-a asigura securitatea cetateanului si in ultima instanta organizarea democratica a lumii.



In Irak coalitia antiterorista condusa de USA a trebuit sa faca fata unei provocari deosebite - democratizarea unui regim totalitar generator de violenta si terorism in zona si nu numai, prin forta armelor.



Cred ca acest proces va fi de lunga durata pentru ca el presupune o schimbare de structuri, mentalitate si o schimbare culturala profunda.



In acelasi timp, consecintele in plan economic ale insecuritatii globale generate de terorism sunt grave si cu o evolutie imprevizibila. Securitatea afacerilor, securitatea investitiilor si in general a schimburilor economice sunt puse sub semnul intrebarii.



Tarile afectate direct vor suferi pierderi semnificative in dezvoltarea lor economica.



acest razboi, al unora contra tuturor, ilogic si iresponsabil pentru o lume civilizata ne va afecta pe toti. In fondul lui, acest tip de razboi nu constituie o ciocnire intre civilizatii, ci o confruntare a aburdului cu realul.



Romania, ca tara angajata in conflict, trebuie sa isi mentina pozitia, sa continue eforturile de participare la combaterea terorismului ca unica sansa a consolidarii optiunilor sale democratice.



Oricine face un pas inapoi in fata terorii este complice la teroare.





* Norica Niculai, este senator PNL, secretar al Comisiei de asarare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO