Opinii

Pilonul II de pensii, o scrisoare care intră în SPAM şi apoi îi daţi Delete: Pe prea puţini îi interesează ce se întâmplă cu cei 3,75% din salariul lor brut, unde se duc aceşti bani, cine îi administrează, ce câştiguri obţin şi, în final, câţi bani au în cont. Unde sunt Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin?

Opinie de Cristian Hostiuc, Director editorial ZF

Pilonul II de pensii, o scrisoare care intră în SPAM...

Autor: Cristian Hostiuc

28.04.2019, 18:50 12097

O discuţie duminică seara: Tu ştii câţi bani ai în Pilonul II de pensii? Nu! Dar ştii că 3,75% din salariul tău se duce în Pilonul II de pensii? Parcă am auzit ceva! Ştii unde s-au dus banii tăi, ce firmă îi administrează? Nu! Ţi-ai ales tu firma care să-ţi administreze banii? Nu! Dar mi-a spus cineva că trebuie să aleg? M-a informat cineva? Ai primit vreodată o scrisoare de la Pilonul II de pensii, ai citit vreodată acea scrisoare? Nu ştiu. (Da, scrisoarea a venit, dar s-a dus imediat într-un sertar, că nu era ceva important!)

Dar cine trebuia să mă informeze de aceste lucruri, să mă tragă de mânecă şi să-mi spună? Statul, compania în care lucrez, cei de la HR, cei care se ocupă de Pilonul II de pensii (companiile de administrare), voi, presa?

Nu am ştiut ce să răspund.

Am avut această discuţie cu cineva din noua generaţie, cred că are aproape patru ani de muncă, corporatist, cu un salariu peste medie. Totul a pornit de la un articol din ZF din 1 aprilie.

Nu vă interesează deloc unde se duc banii voştri din Pilonul II de pensie: Mai puţin de 3% din românii care au intrat în sistemul de pensii private Pilonul II în 2018 şi-au ales singuri fondul de pensie

Conform datelor ASF, în 2018, din 214.000 din cei care au intrat în Pilonul II de pensii, doar 8.000 au ales conştient unde să le trimită compania banii, adică cei 3,75% din salariul brut.

Din 8.000, numele administratorului a venit pe filieră HR, nu dintr-o alegere bazată pe o analiză a randamentelor obţinute de cei 7 administratori care au pe mână banii celor 7,15 milioane de participanţi care au intrat în Pilonul II de pensii.

Cele 7 companii care administrează aceşti bani, care au ajuns la 49 de miliarde de lei, adică 10,2 miliarde de euro, sunt: NN Pensii, Allianz Ţiriac, Metropolitan Life, Aegon, Generali, BCR şi BRD.

Anual, 97% din participanţi sunt repartizaţi aleatoriu, adică nu au nicio idee unde se duc banii lor, care este firma care-i administrează şi nici ce randamente obţin.

După mai bine de 10 ani de Pilonul II, valoarea medie a unui cont a ajuns la 6.671 de lei, adică 1,430 de euro.

80% din cei 7,15 milioane de participanţi aveau în cont sub 10.000 de lei. La polul opus, primii 300.000 dintre participanţii cei mai bogaţi aveau în cont peste 25.000 de lei.

Primii 10% din 7,15 milioane aveau o valoare a contului de peste 16.194 de lei, şi deţineau 42% din totalitatea activelor.

Din cei care au avut 120 de luni de contribuţii, adică 10 ani, în contul bărbaţilor erau 17.197 de lei, iar în contul femeilor 15.241 de lei, conform raportului ASF pe 2018.

Dintre cei care au avut contribuţii între 109-120 de luni, bărbaţii aveau în cont 11.168 de lei, iar femeile 12.263 de lei.

În 2018, companiile au virat către administratorii Pilonului II 7,72 de miliarde de lei, cu o contribuţie medie de participant de 159,75 de lei.

Din statistici, se poate vedea cine are cei mai bogaţi salariaţi: NN, parte a grupului olandez NN, a avut o contribuţie medie pe participant de 179,62 de lei, în timp ce la polul opus, participanţii la BCR au avut o contribuţie medie de 143,06 lei.  

De la înfiinţare şi până la finalul lui 2018, câştigul mediu obţinut de administratori a fost de 127,1%, cu un randament anual de 8,03%. În aceeaşi perioadă, rata inflaţiei a fost de 36,3%, ceea ce înseamnă o inflaţie anuală de 2,95%.

În 2018, randamentul mediu obţinut de administratori a fost de 1%, faţă de o rată a inflaţiei de 3,3%, ceea ce a atras mânia lui Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a guvernului PSD.

Pornind şi de la acest lucru, PSD a pus în discuţie Pilonul II de pensii, susţinând că administratorii pierd banii românilor. În aceste condiţii, poate e mai bine ca banii din Pilonul II, adică contribuţia de 3,75% din salariul brut să se ducă în Pilonul I, unde se pot obţine randamente mai bune, pentru că statul va veni cu proiecte de investiţii, aşa spuneau liderii PSD.

Până să vină PSD sau statul cu aceste proiecte, am fost interesaţi să vedem dacă aceste contribuţii, al cărui procent a suferit de-a lungul celor 10 ani mai multe modificări, nu s-ar fi dus în Pilonul II, ci banii ar fi fost depuşi la bancă într-un depozit din care s-ar fi obţinut dobândă, sau dacă 80% ar fi fost depuşi la bancă şi 20% s-ar fi dus pe bursă.

Conform unei analize făcute pentru ZF de Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE, şi pornind de la un salariu mediu, rezultatele au fost următoarele:

-Dacă banii s-ar fi dus în Pilonul II, după 10 ani de contribuţii totale de 12.357,2 lei, s-ar fi obţinut un câştig de 2.316,4 lei, rezultând o valoare acumulată a contului, după plata tuturor comisioanelor către administratori, de 14.673,6 lei.

-Dacă contribuţiile ar fi fost plasate într-un depozit bancar cu capitalizarea dobânzii, câştigul net obţinut la o sumă plasată de 12.357,2 lei, ar fi fost de 993,2 lei, rezultând o valoare cumulată a contului, după 10 ani, de 13.350,5 lei.

-Dacă contribuţia s-ar fi dus în proporţie de 80% într-un depozit bancar şi restul în acţiuni pe bursă în companiile care formează indicele bursier BET, rezultatul, după 10 ani, la o sumă plasată de 12.357,2 lei, a fost un câştig de 1.203 lei, iar valoarea cumulată a contului a ajuns la 13.560,2 lei.

Cât de rentabile sunt fondurile Pilonul II. Câştig de 2.316 lei pentru un angajat cu salariul mediu, după 10 ani. Un depozit bancar ar fi adus un câştig net de 993 lei. O analiză completă făcută pentru ZF de profesorul Bogdan Dumitrescu de la ASE

Pilonul II de pensii este afacerea capitalistă perfectă: banii intră, prin lege, ca procent din salariul brut, adică participantul nu este întrebat dacă vrea sau nu să contribuie la Pilonul II de pensii, iar administrarea este privată.

Cele 7 companii care administrează conturile a 7,15 milioane de români care de-a lungul anilor au primit un salariu, şi unde s-au strâns 10,2 miliarde de euro, nu au ţinte de randament, nu dau socoteală pentru plasamentele individuale, ci doar se conformează procentelor generale din lege.

Participanţii la Pilonul II nu au o AGA a lor în care să ceară explicaţii administratorilor şi nici rapoartele de venituri şi cheltuieli nu sunt atât de detaliate.

Administratorii sunt supravegheaţi de ASF să se încadreze în limitele legale, dar ASF nu-i întreabă dacă au făcut sau nu educaţie financiară participanţilor.

Şi revin la primele întrebări legate de Pilonul II pe care mi le-a pus cineva. Pe mine cine trebuie să mă anunţe şi să-mi spună de Pilonul II, să-mi aleg unde să se ducă banii mei şi cum trebuie să aud de situaţia financiară.

Pilonul II de pensii este ca o scrisoare care se duce într-un SPAM şi de acolo este dat Delete când se face curăţenie, pentru că e-mailul se apropie de capacitatea maximă.

Nu ştiu dacă 1% din cei 7,15 milioane de participanţi citesc vreodată scrisoarea primită de la administratorul lor de Pilon II sau ştiu câţi bani s-au strâns în cont.

Asta mi-aduce aminte de campania de promovare a Pilonului II de acum 10 ani, când companiile sau avut vârf de lance pe Mihaela Rădulescu sau Andreea Marin ca să atragă participanţi.

Acum doar dau comunicate şi scrisori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO