Opinii

Opinie Ramona Ţariuc şi Cătălina Cojocaru, Deloitte: Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi până când poţi să depui cererea de rambursare

Ramona Tariuc, tax director Deloitte Romania

Ramona Tariuc, tax director Deloitte Romania

11.09.2019, 11:28 209

Firmele româneşti care au achiziţionat bunuri/servicii sau au efectuat importuri în alte state membre ale Uniunii Europene, pentru care au achitat TVA în statele respective, pot recupera taxa în anumite condiţii. Pentru taxa achitată în 2018, termenul de depunere a cererii pentru solicitarea rambursării TVA este 30 septembrie 2019.

Demersul poate părea solicitant şi recomandăm o evaluare a sumelor implicate pentru a decide oportunitatea de a cere restituirea taxei.  

Cine poate solicita recuperarea TVA şi în ce condiţii?

Procedura rambursării TVA achitată în alte state membre este reglementată de Directiva 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008, care a fost transpusă în legislaţia fiecărui stat membru. Această procedură nu este dificilă, însă paşii trebuie urmaţi cu atenţie şi termenele, respectate cu stricteţe.

În România, orice persoană impozabilă stabilită local poate obţine rambursarea TVA aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii şi importurilor efectuate în alte state membre. Condiţia esenţială pe care trebuie să o îndeplinească solicitantul este să fi efectuat operaţiuni care dau drept de deducere a TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO