Opinii

Opinie Mihaela Mitroi, PwC: Live Streaming de la direcţiile financiare de sector. Cum să completezi, stând la coadă, o declaraţie online

Opinii primite la redacţie

Opinie Mihaela Mitroi, PwC: Live Streaming de la...
04.12.2018, 18:59 555

Încă de la mijlocul lunii mai, Fiscul a scos obligaţia de înregistrare a contractelor de închiriere. Aparent, un act birocratic în minus. Doar că nu a prevăzut că, în acest fel, proprietarii de imobile nu vor mai putea completa exclusiv online Declaraţia Unică şi că vor fi lipsiţi de un titlu executoriu. Acum, printr-un proiect de Ordin, Fiscul se pregăteşte să-şi corijeze scăpările şi să modifice procedura. Poate a doua oară e cu noroc şi online-ul devine online.

Teoretic, atunci când a fost introdusă declaraţia unică, autorităţile au spus că atât organele fiscale, cât şi contribuabilii, vor realiza importante economii de timp, de bani, că se va eficientiza activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se va reduce birocraţia fiscală, prin trecerea de la declaraţiile pe suport de hârtie, la cele în format electronic online. Totul bine şi frumos. Doar că nu degeaba s-a spus că realitatea bate filmul şi că nu orice intenţii bune devin realitate.

Zilele trecute primesc un telefon intempestiv de la sora mea , din care, cu greu reuşesc să desluşesc ceva. Ei bine, se pare că,  pentru a putea completa în Spaţiul Privat Virtual Declaraţia Unică,  din „confortul propriei locuinţe”, aşa cum a fost ”vândut” formularul electronic, trebuie să petreci „live” câteva ore bune – spre o jumătate de zi, în spaţiul comun din direcţia fiscală de care aparţii.

”Azi dimineaţă, am mers la contabilă cu intenţia de a completa împreună Declaraţia Unică, fiindcă voiam să mă asigur că nu sunt erori”, aud din telefon începutul aventurilor sale fiscale. Quest-ul surorii mele este, însă, unul modest: plata impozitului pe veniturile obţinute din chirie. „Doar că, stând acolo, atunci, cu laptopul în faţă, am realizat că nu pot completa rubrica referitoare la numărul contractului de închiriere. Fiindcă am închiriat după ce Fiscul a scos obligaţia de înregistrare, nu trecusem pe acolo, să am număr la contract”, îşi continuă ea povestea. „Încerc să validez Declaraţia. Nu se poate. Trebuie neapărat trecut un număr de contract. Nu-l am. Trec un număr oarecare şi mă duc la ANAF, să înregistrez contractul. Doar că, surpriză. Nu poţi înregistra contractul dacă nu ai ... o copie după Declaraţia Unică. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o copie fizică după o declaraţie online. După ce depăşesc impedimentul, alt obstacol – este nevoie şi de o copie a buletinului chiriaşului, pe lângă copia buletinului meu şi al contractului. Mă duc, le iau, mă întorc la ANAF. Altă coadă. De data această, reuşesc să obţin înregistrarea şi un număr corect al contractului. Doar că, acum, trebuie refăcută Declaraţia Unică. Mă întorc la contabilă, să operăm modificarea. Şi, mai trebuie realizată încă o operaţie – dusă o copie înapoi celor de la ANAF după noua Declaraţie Unică. Care e completată online, să ne amintim”, mai îmi spune ea revoltată.

La lansare, punctul forte al Declaraţiei era acela că formularul electronic calculează automat cuantumul impozitelor şi contribuţiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Ei bine, cu calculatul mai e cum mai e, dar cu plata, mai greu. „Ca să plătesc impozitul, altă încurcătură. Deşi eram cu banii în mână, mi se spune că nu se poate realiza plata în ziua în care ai completat Declaraţia, pentru că Fiscul nu poate vedea cât datorezi. De-abia după ce arăţi copia după Declaraţie refăcută, ai undă verde la plată”, se mai revoltă soră-mea în telefon.

În cariera mea de consultant fiscal, de peste 25 de ani, am întâlnit nu de puţine ori situaţii de genul poveştii depănate aici. Sunt detalii care, odată scoase din Matrix, dau totul peste cap. Dar tocmai experienţa mă face să nu mai am răbdare şi să doresc ca, dacă scrie că de face online, atunci să se facă online.

Mai am o speranţă că, prin proiectul de Ordin, pus, pe final de octombrie în dezbatere de ANAF pe site-ul său, să se rezolve ceva. Practic, prin noul Ordin, Fiscul modifică procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune, introducând şi posibilitatea înregistrării online a contractelor de locaţiune. Teoretic, prin noul Ordin, proprietarii ar fi scutiţi de drumul la direcţiile financiare şi ar avea şi titluri executorii, împotriva chiriaşilor rău-platnici, de exemplu. De asemenea, este posibil ca, locatarul să aibă nevoie de contract, pentru a beneficia de anumite subvenţii de chirie.

După ce  a scos obligaţia de înregistrare a contractelor de închiriere, proprietarii (locatori), dar şi locatarii ar fi trebui să înregistreze contactele respective, cu alte costuri, la notar, pentru a putea beneficia de titlul executoriu.

Acum, Fiscul vine să îndrepte ce a stricat în primăvară – noua procedură se adresează atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice; stabileşte un nou model de cerere, ce trebuie completată de persoana interesată, cerere ce poate fi transmisă şi prin „mijloace electronice de transmitere la distanţă”; faţă de vechea procedură, acum nu mai este nevoie de o copie legalizată a contractului; orice modificări vor interveni, inclusiv încetarea contractului, se vor comunica Fiscului tot prin depunerea respectivei cereri, bifând căsuţa corespunzătoare.

Dar, cum ziceam. Am văzut multe. Poate că, totuşi, voi trăi şi zile în care chiar să se facă ce se propune.

Mihaela Mitroi, Partener, Departamentul de consultanţă fiscală şi juridică, PwC România

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO