Opinii

Opinie Ioana David: Abia acum incepe lupta pentru supravietuire in industria farmaceutica

13.10.2009, 00:00 42

Piata farmaceutica s-a tinut departe, cel putin pana la acestmoment, de insolventa, falimente sau taieri masive de personal.Daca in alte domenii, companii cu rezonanta depun armele in fatacreditorilor, industria farmaceutica pare sa fi tras lozul norocos."Criza" s-a resimtit intr-o diminuare a ritmului de crestere inprimele sase luni ale anului (respectiv o usoara scadere in euro),iar principalii jucatori sunt in sumele bugetate pentru aceastaperioada.

Piata farmaceutica a crescut puternic in ultimii ani, in specialpe seama sumelor tot mai mari alocate de stat pentru medicamentegratuite si compensate, dublandu-se in numai patru ani pana lacirca 2 mld. euro. Farmaciile, ultima veriga pana la consumatorulfinal, s-au inmultit si ele, insa numai in orasele mari.

Tendinta de crestere agresiva a numarului de farmacii s-atemperat in acest an, cand companiile au inceput sa se uite larelocarea unitatilor din zonele cu trafic redus. Au aparut siprimele inchideri, insa acestea se pot numara pe degete.

Pana acum criza nu a facut victime in industria farmaceutica,dar trimestrul patru se anunta cel mai dificil din ultimii ani.Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a marit termenele la caredeconteaza medicamentele gratuite si compensate, astfel cafarmaciile vor ramane fara lichiditati cel putin o luna. Daca panaacum, distribuitorii tineau multe farmacii in viata prindiscounturi acordate, pe care la randul lor le primeau de laproducatori, lucrurile incep sa se schimbe.

Ministerul Sanatatii impune producatorilor sa returneze intre 5si 11% din rulajul pe care il fac pe medicamente gratuite sicompensate la bugetul sanatatii, ceea ce pentru ei inseamna oreducere a pretului cu procentul proportional. Dar si reducereadiscounturilor. Distribuitorii renunta deja la livrarile de marfacatre farmaciile care au probleme cu platile, iar industriafarmaceutica va incepe sa se resimta dupa mai multi ani de crestereagresiva. Momentul din 2008 al grevei distribuitorilor, candacestia nu au mai livrat timp de cateva saptamani, s-a finalizat cupierderi de cateva procente din cifra de afaceri la finalul anului,insa nu a lasat urme adanci pe fata industriei.

Spre sfarsitul anului sau inceputul anului 2010 probabil ca sutede farmacii vor da faliment si vor atrage cu ele si distribuitoriiregionali, de talie mica. Intreaga industrie se va resimti, si abiaatunci va incepe lupta pentru supravietuire printre jucatori.

Lipsa fondurilor pentru sanatate si intarzierile de sute de zilela plata facturilor nu sunt ceva nou in industrie. Mariidistribuitori gaseau in acei ani resursele pentru a-si continuabusinessul. Le vor gasi si acum.

Ioana David este redactor al ZF pe industriafarmaceutica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO