Opinii

Opinie Florin Pogonaru, AOAR: Ce se întâmplă când datornicii fac legea

Sursa foto: Mihai Dăscălescu

Sursa foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Florin Pogonaru

11.02.2013, 00:06 1627

Într-un articol din ZF de săptămâna trecută semnalam că problema cea mai gravă cu care se confruntă în aceste zile mediul de afaceri este neplata facturilor între firmele private şi faptul că instrumentele de plată (cecul, biletul la ordin etc.) sunt discreditate ca modalităţi de garantare a plăţilor.

Din întâlnirile cu peste 300 de întreprinzători privaţi avute în ultimele trei luni în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă în afaceri al AOAR şi WIFI (Centrul de training al Camerei de comerţ a Austriei) a rezultat că 25-30% din sumele datorate şi pentru care s-au emis instrumente de plată au întârzieri de peste 90 de zile la încasare. A rezultat de asemenea că acest procent este în creştere, neîncrederea firmelor în instrumentele de plată fiind subiectul cel mai des adus în discuţie de întreprinzători. Problema e comună din Vaslui la Satu Mare şi Bucureşti: "Nimeni nu mai are încredere să facă afaceri cu nimeni decât cu banii jos".

În sistemul bancar, "creditele neperformante au atins 17% şi vor continua să crească pe termen scurt", declara săptămâna trecută dl. Cristian Popa, viceguvernatorul BNR. Evoluţia acestora depinde de perspectivele creşterii economice, încrederea consumatorilor şi disponibilitatea băncilor de finanţare.

Băncilor li se cere să fie mai active în restructurarea creditelor neperformante şi vânzarea lor; altfel totul se va transforma în costuri de finanţare mai ridicate induse de provizioane în creştere.

Problema ţine de repunerea creditorilor în drepturile lor.

Este foarte uşor să criticăm băncile pentru comportamentul lor abuziv (şi probabil că parte din critici sunt juste) şi să-i deplângem pe datornici (fără să ne şocheze, în cele mai multe cazuri, inconştienţa acestora). Când însă neplata datoriilor riscă să ţină de morală socială, reflectată şi de reglementări legale şi decizii în justiţie vădit favorabile debitorilor, întregul sistem economic ameninţă să se blocheze.

Revenind la problema "dispariţiei" sancţiunilor penale pentru neexecutarea obligaţiilor prin instrumente de plată, în mod paradoxal nimeni nu poate explica ce s-a întîmplat. Dacă înainte de criză se ştia că emiterea unui cec fără acoperire înseamnă puşcărie, acum cei care le emit sunt relaxaţi. "Societatea e de partea datornicilor care sunt abuzaţi de creditori."

Consecinţele se traduc în creşterea endemică a cazurilor de insolvenţă.

Legea insolvenţei, la rândul ei, este tot mai mult pusă la îndoială de întreprinzători datorită abuzului de drept în utilizarea ei.

Primul pas în revenirea la normal ar trebui să constea în revigorarea cadrului legislativ care instituie pedepse penale pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin instrumentele de plată. Instituţionalizarea dialogului la nivel de asociaţii între magistraţi şi oamenii de afaceri pentru a depăşi impulsurile populiste de după criză reprezintă de asemenea o necesitate.

Pentru discuţii şi idei pe această temă invităm întreprinzătorii interesaţi să-şi expună opiniile pe site-ul www.gandesteprofitabil.ro

Florin Pogonaru este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Opiniile din prezentul articol nu angajează în niciun fel instituţiile cu care este asociat autorul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO