Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu: România a devenit o colonie de succes!

Opinie Dragoş Dragoteanu: România a devenit o colonie...

Autor: Roxana Rosu

02.02.2018, 10:21 1171

Ca simplu roman, ca simplu antreprenor, ca simplu participant la nenumarate mitinguri anti-coruptie, am dreptul sa intreb: "de ce?"

De ce mi se pare ca firmele romanesti sunt anchetate cu celeritate si companiile straine sau investitorii din alte tari sunt tratati, uneori, cu manusi? Cum e posibil ca dosare de maxim interes sa se prescrie si cele deschise pentru "gainarii", in comparatie, sa fie tratate ca maxima importanta? Cum e posibil ca un dosar ca Microsoft sa fie inchis si sa nu ajunga nici macar sa fie trimis in judecata? Nu dau cu parul! Doar intreb? Am dreptul sa mai intreb si despre dosarul EADS? Sau, se va prescrie si acesta, in virtutea excelentelor relatii romano-germane? Doamna Merkel sigur e un bun patriot, iar presedintele nostru le vorbeste limba.

    Putin curaj nu strica,fratilor! Sa mai spunem si adevarul, chiar daca unii vor fi deranjati. Daca noi, antreprenorii autohtoni gresim cu ceva, vin organele statului si ne fac franjuri. Strainii ne arata cu degetul, ca si cum am fi ultimii oameni de pe planeta. Uneori, ne asumam riscuri, doar pentru a supravietui, in jungla economiei romanesti. Cu greu o putem intitula "economie de piata". Stim si recunoastem ca, uneori, ne facem pres, ca sa mergem mai departe. Amenzi, acuzatii, umilinte, procese. Tot tacamul! Daca esti firma americana de top sau companie germana de elita, mai sa fie!, tratamentul devine, oarecum, diferit! Daca ani si ani de zile nu ai nicio dovada pentru o fapta, stau si ma intreb, de ce trebuie sa mai acuzi pe cineva, de ceva, dupa ce dosarul s-a prescris? Just for fun? Sa ne facem ca lucram? Oare, acest lucru, facut in deplina cunostinta de cauza de un profesionist, nu este tot un fel de abuz in serviciu? Sau incompetenta crasa?

    Pe mine, ca roman, nu ma intereseaza ce firma este acuzata. Nu ma intereseaza nici macar persoanele acuzate. Ceea ce ma interesa, in mod special, ar fi fost sa se spuna clar daca o firma americana a practicat coruptia pentru a se extinde pe piata romaneasca. Nu conteaza cum sau prin cine! Ma interesa o recunoastere globala a fenomenului de coruptie! Dar, ce sa vezi? America pare o tara imaculata! Pentru ca vorbim de afaceri, ca sa fie limpede pentru toti, vorbim de un razboi comercial, permanent si total.

    Coruptia nu a aparut in Romania si nu noi, romanii, suntem varful de lance, la nivel mondial sau european. Mi-aduc aminte de un raspuns celebru al tovarasului Ion Iliescu, cel mai mare presedinte comunist dupa Ceausescu, care fiind intrebat de un reporter strain despre coruptia din Romania, a raspuns cu alta intrebare, astfel: "Did you eliminate mafia?". Nu prea cred ca in SUA sau Germania mafia si coruptia au fost eliminate. As indrazni sa spun ca au fost doar... perfectionate! Chiar la nivel guvernamental. Oricarei companii de top multinationala nu-i sunt straine jocurile murdare care se practica la nivel mondial pentru a cuceri noi piete de desfacere. Liderii politici din tarile de origine cunosc acest fenomen foarte bine. Diferenta este ca ei il musamalizeaza, iar in Romania il scot in evidenta!

    Tot ca simplu roman, indraznesc sa cred ca, magistratii, fie ei procurori sau judecatori, sunt onesti si profesionisti. Dar, din pacate, dupa dosarul Microsoft, mai cred ca unii procurori, extrem de putini la numar, considera ca in Statele Unite si in tarile civilizate din Europa, coruptia a disparut. In opinia mea, in privinta flagelului coruptie, comparativ cu ei, romanii sunt niste gainari celebri! Adica, ne dam mari, ca natiune, ca am aflat ce este coruptia si o practicam ca "pionieri". Suntem dati ca exemplu negativ, printre dinozauri economici care practica acest "joc",  la nivel statal. Aceasta este parerea mea, sustinuta de nenumarate cazuri de coruptie internationala, la cel mai inalt nivel, unde s-au furat multe miliarde de dolari sau euro.

    Sute de firme romanesti au fost implicate in procese, anchete si condamnari. Da, exista coruptie in Romania. Da, DNA, a anchetat si trimis in instanta mii de suspecti si acuzati de coruptie. Cinste lor si jos palaria! Dar, stie cineva, concret, cat s-a recuperat din prejudiciile create si cat s-a cheltuit, in toti acesti ani, daca vreti sa discutam strict din punct de vedere economic. A avut cineva curajul, in Romania, sa boicoteze produsele Microsoft, dupa aparitia scandalului in care s-a pomenit de practicile neortodoxe de a acapara o piata prin produse vandute mult mai scump, prin intermediari? Nu.

    Ma tem ca suntem un popor de slugi! Avem un parteneriat strategic cu SUA, bazat exclusiv pe interesele lor in regiune. Interesele noastre sunt doar de consumatori finali. Ne-am transformat din “homo sapiens” in “homo consumer”. Afirm acest lucru, avand trei copii care au urmat AISB, American International School of Bucharest. Jundarmul lumii - SUA - a gasit o frumoasa si linistita insula de latinitate, folositoare si prietenoasa, in estul Europei.

    De acum inainte, protestatarii pro-justitie nu trebuie sa mai conteze pe mine. Justitia ar trebui sa fie pentru toti. Chiar daca este vorba de produse Microsoft! Aici se face diferenta intre o tara care se respecta si unde exista o justitie impartiala. Personal, am mai mare respect pentru un SRL de la coltul blocului decat pentru Microsoft. Nu cred ca exista vreo firma de soft romaneasca anchetata si care a avut norocul sa nu ajunga in instanta.

    Dupa parerea mea, ne facem cel mai mare rau cand nu ne aparam tara de cei care spun ca suntem o tara corupta. Cine vorbeste de coruptie? Ei, americanii, care au in portofoliu cei mai mari excroci, la nivel mondial. Cele mai mari falimente din lume, care au la baza coruptia, sunt in SUA. Putem sa luam lectii de la ei, putem sa ne inspiram de peste ocean, atat in democratie, cat si in privinta coruptiei. Prin comparatie, suntem niste furnici, in orice privinta, inclusiv a coruptiei. Nu e corect ca, in tara noastra, alte tari sa-si apere interesele si investitorii cu nume, iar "liderii" Romaniei sa se comporte ca niste lachei, la poarta iadului capitalist. De aceea, cred ca Romania a devenit o colonie de succes!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO