Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: V-aţi „vaccinat” afacerile cu cash? Dacă aşteptaţi ajutorul statului riscaţi să vă treziţi într-un coşmar

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: V-aţi...

Autor: Dragoş Dragoteanu

20.10.2021, 09:53 2367

Uite ce scriam cu exact un an in urma, cand pandemia avea deja un renume in Romania: Adevarata pandemie este în administraţia publică. Nu mai sunt paturi la ATI? Ce-ati păzit 6 luni? Degeaba eşti un contribuabil corect, vom ajunge să ne cumpărăm singuri paturi de ATI sau să ne angajăm proprii medici

Vi se pare ca s-a schimbat ceva? Mie nu, din contra. Pe mine nu ma mai mira nimic. Voi mai aveti sperante? Aceiasi „eunuci” politici, acelasi Covid, aceleasi rezultate. Halal!

Ceea ce mi s-ar parea nou ar fi moartea subita de Covid a unor exemplare politice dintre „mai mari zilei”. Fie vaccinati, fie nevaccinati, nici nu conteaza.

Cred cu tarie ca frica de moarte i-ar trezi la realitate pe multi ratati care sunt la butoane. Chiar si pe cei vaccinati. Dac-am ajunge in momentul in care nici pentru demnitarii de rang inalt - de la parlamentari in sus, inclusiv servicii secrete etc. nu ar mai exista paturi disponibile acela ar fi cu adevarat un moment de cotitura pentru Romania. 

Daca am vedea presedintele, premierul sau cativa ministri cu tubul de oxigen pe fata atunci as mai avea sperante. Pana atunci, ca mor 400-500 sau 1.000 de romani pe zi, pentru ei, alesii poporului, nu e nicio problema. Ei sunt imuni fata de ingrijorarile contribuabililor. Singura diferenta ar face-o moartea unora dintre ei sau a cuiva foarte apropiat, din familie. 

Va invit sa aruncati o privire spre economie. Sigur, unora le merge bine. Intrebarea este pana cand poate sa functioneze o economie bazata pe consum si imprumuturi, in care practic nu se intampla nimic pozitiv la nivelul sigurantei cetateanului.

Iar daca omul obisnuit nu se va simti in siguranta, nu va mai consuma prea mult. Drept urmare, multe afaceri ar putea sa fie foarte afectate curand. Nu pare a fi o veste buna dar, in opinia mea, este o varianta extrem de probabila sa se intample in scurt timp. 

Poporul s-a obisnuit cu pandemia, dar pune pret pe siguranta individuala si a familiei. Sectoare intregi din economie pot intra in colaps financiar daca economia se va bloca, din cauza panicii care se poate crea la un moment dat. Cine este de vina? Ca de obicei...nimeni. In niciun caz ei, politicienii si factorii de decizie. Pe ei i-am votat, pe ei ii avem. Altii mai buni nu au fost lasati sa iasa in fata.

Ca de obicei, in orice situatie grea, cel mai bine o duc bugetarii, mai ales cei care taie frunza la caini. Pe acestia nimic nu-i sperie. Ei devin fanii si votantii oricarui guvern care le va mentine privilegiile. Chestia asta nu este noua si cred ca nu va schimba niciodata in Romania.

Acestea fiind zise, ramane de vazut cata dreptate au avut agentiile de rating care au evaluat recent pozitiv tara noastra. Personal nu dau doi lei pe ciocoflenderii aia care sunt, dupa parerea mea, niste spagari internationali ordinari, de cea mai joasa speta. Din cifre orice analist poate sa jongleze in sus si-n jos pana da bine la public rezultatul.

Daca vreunul ar fi prezent prin spitalele din tara noastra sau prin apropierea morgilor, poate li s-ar face frica si ar mai indrepta cifrele putin. Realitatea e departe de ceea ce afla ei din statistici sau din alte date eronate (umflate), oferite cu grija de autoritati. Singura institutie serioasa care a sunat sirena anuntand un iminent pericol este BNR, ai caror angajati traiesc aici, printre noi si stiu cum merge treaba. 

Ca antreprenor, imi permit sa trag un semnal de alarma colegial. „Vaccinati-va” afacerile cu cash pentru zile negre si aveti sansa sa marsaluiti in continuare in furtuna care se prea poate sa cuprinda plaiurile mioritice. Statul va avea grija de „enoriasii” lui in continuare, in mod traditional.

Sanatatea afacerilor din mediu privat nu este o prioriate a conducerii tarii, atata timp cat guvernul (oricare va fi) se poate imprumuta pana cand Romania va deveni sluga creditorilor externi.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO