Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Aproape zilnic vedem ipocrizia politicienilor faţă de mediul privat. Uitaţi de Guvern, de cine-l conduce sau de cine face parte din el. Ei luptă pentru ei şi interesele partidului. Ca antreprenor, dacă vrei să reuşeşti trebuie să o faci singur

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Aproape zilnic...

Autor: Dragoş Dragoteanu

20.12.2020, 13:11 809

Intrebati orice patron daca stie un singur membru al ultimelor guverne care a reusit in mediu privat. Unul singur, nu mai multi. Daca nu ii vine niciun nume in cap, nu trebuie sa va mirati. In general, in guvern sunt oameni care au esuat in antreprenoriat (sau nici macar nu au incercat) si nu cred ca pot sa sprijine real mediul privat. Birocratia nu va salva Romania de povara si incompetenta bugetarilor de top, cocotati in functii bine platite si influente.

    In opinia mea, nu poti sa faci performanta la stat, ajutand mediul privat, atata timp cat nu ai avut personal succes in economia de piata. Nu ai cum sa intelegi provocarile antreprenorilor pe timp de criza, cand nu ai dezvoltat o firma puternica in niciun domeniu. Ce m-ar face pe mine sa cred ca un demnitar o sa lupte pentru mediul de afaceri, cand bugetul este saracit si tara va trai din imprumuturi ?

    Cum sa poti sa gasesti solutii macro, cand nu ai demonstrat ca ai trecut cu bine testul problemelor micro, intr-o companie privata? Cred ca nu are rost sa dezbatem acest principiu prea mult. Nu ai cum sa ajungi sa faci afaceri mari, daca n-ai generat afaceri mici, profitabile. Aratati-mi un politician din varf care a reusit ceva, cat de cat, in mediu privat. Printre cei mai cunoscuti politruci propusi la guvernare nu exista nici macar unul care sa aiba in spate un brand personal construit de la zero sau vreo realizare deosebita.

    Nu consider ca este cazul sa avem nicio asteptare. Dupa cum ati observat, bugetarii sunt bine-mersi, in ciuda faptului ca multi angajati din mediul privat au fost concediati sau tremura pentru job-urile lor. Va asteptati cumva ca noul guvern sa faca restructurari in aparatul administrativ central ? Va asteptati sa desfiinteze agentii guvernamentale care taie frunza la caini sau au raspunderi suprapuse ? Orice asteptare are o limita, promisiunile sunt infinite.

    Cum poti sa gestionezi o criza sanitara profunda, la nivel national, atunci cand n-ai reusit sa convingi oamenii care lucreaza in mediul privat sa iasa la vot, dar pretinzi ca-i reprezinti ?! In privinta „liderilor” politici de dreapta, fara sa intru in detalii, va confirm ca am avut tangenta cu majoritatea si toti cei pe care i-am cunoscut sunt „o apa si un pamant”. Nu poti sa te bazezi pe cuvantul si demnitatea lor. Aproape ca nu-i nicio diferenta fata de partidul care a castigat alegerile parlamentare. Mie mi-e clar si vorbesc in cunostiinta de cauza. Asa am ajuns sa nu dau doi lei pe nicio ideologie, cand am constatat ca preocuparile pentru oameni si o economie sanatoasa sunt pe ultimul loc in prioritatile celor aflati la putere.

    Un singur lucru imi este limpede. In Romania merita sa faci bani, sa fii corect fata de stat ca sa n-ai probleme, dar sa nu ne asteptam la „o tara ca afara” prea curand. Cand n-ai cu cine sau nu se doreste nu poti sa faci mai nimic. Nu-mi pare rau ca am fost la vot in ultimii 30 de ani, dar nu ii invinovatesc pe cei care au refuzat sa mai faca acest act civic. Mi-a fost greu sa inteleg de ce unii romani nu mai au niciun motiv sa voteze. Acum am inteles! Se pare ca dictonul „Pleaca ai nostri, vin ai nostri” este blestemul acestui popor dupa 1990.

    Sa constati ca ai fost corect fata de statul raman 3 decenii si cand suni la Urgenta nu vine nimeni, desi in fiecare an se cheltuie cateva miliarde de euro in sistemul sanitar e greu de acceptat. Am facut un calcul si, in ultimii 31 de ani, din centura capitalei au fost construiti sub 2 metri liniari pe zi. Ati citit corect ! Sub 2 metri liniari pe zi. Si, acum, suntem aburiti cu investitii de minimum 30 de miliarde de euro cand, in ultimile trei decenii, din cei 72 de km ai liniei de centura a Bucurestiului au fost modernizati numai 20 km ! Si exemplele pot continua cu zeci si sute de situatii concrete care se bat cap in cap cu promisiunile perpetue ale guvernantilor.

    Aproape zilnic vedem ipocrizia politicienilor fata de mediul privat si cu toate astea, ca antreprenori, suntem „condamnati” sa reusim. Obisnuiti-va  cu gandul ca vom reusi singuri. Uitati de Guvern, de cine il conduce sau de cine face parte din el. Ei lupta pentru ei si interesele partidului. Noi luptam pentru noi si interesele noastre. Covid-ul lupta impotriva tuturor. In aceasta tara, supravietuieste cine poate si toti ne folosim de Romania. Pe persoana juridica (patron), fizica (politician), sau interes de grup (partid). Din pacate, numai cu supravietuitori, nu poti sa construiesti o tara puternica si respectata.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO