Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Roşia Montana este acum celebră. Voi când aţi fost ultima dată la Roşia Montana?

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Roşia Montana este...

Autor: Dragos Damian

10.03.2024, 16:51 5724

Hai Romania! Castigarea procesului Rosia Montana este cea mai buna veste a inceputului de an, cu totii eram ingrijorati ca din banii nostri pentru invatamant, sanatate si infrastructura ar fi trebuit sa platim despagubiri de aproape sapte miliarde de Euro pentru un caz despre care nu ne aduceam bine aminte dar il consideram proasta guvernare, iresponsabilitate, prostie, conspiratia gulerelor albe, etc. Iata ca nu trebuie sa dam din banii nostri, chiar daca pe toate canelele media ni se spunea ca o sa pierdem procesul, a fost un crescendo de tensiune bine pregatit in ultimele luni, Vineri seara cand  puneam capul pe perna eram deprimati, crezand ca o sa pierdem, sambata dimineata ne trezeam castigatori. Asteptam sa vedem daca mai exista cai de atac ale reclamantului,  este prea frumos sa fie adevarat, dar oricum merita sa vedem feţele celor care au speculat la bursa (si poate au castigat printr-o schema Skyfleet, iubitorii de James Bond si de bursa stiu despre ce este vorba), feţele avocatilor romani care au reprezentat reclamantul si alte feţe care urmaresc de mult “proiectul”.

Acum romanii respira usurati, n-au sa creasca taxele in 2025, adica au sa creasca, dar nu din cauza Rosia Montana.

Sunt la peste 5000 km departare de Bucuresti si, foarte interesant, cei de aici stiau de caz..

Iar acum, in alta nota, cand ati fost ultima data in Apuseni, la Rosia Montana, la Campeni, la Albac, la Abrud sau in alta parte pe Valea Ariesului? Sunt regiuni frumoase dar sarace, multe sate depopulate, oamenii in putere sunt plecati la munca in Europa (care iubeste Romania, ne-au spus asta cei din EPP saptamana trecuta), oamenii ramasi sunt in varsta si fara posibilitati, se traieste din agricultura si turism si mestesuguri si da, desigur, din exploatarea lemnului; mineritul a murit, bineinteles. Dar nu se traieste bine – incredibil cum se leaga si astazi versurile din celebra poezie a lui Octavian Goga (la randu-i fost premier al Romaniei, in 1937).

Asadar, la primavara, la vara si la toamna, inainte sau dupa sau in loc sa mergeti la all-inclusive in Turcia, in Grecia, in Egipt, in Iordania, in Malta, in Maldive, in Zanzibar, in Tenerife, in Indonezia si in toate destinatiile pamantului, dati o fuga pana la Rosia Montana sau in satele si catunele de pe Valea Ariesului. Aveti unde sta, sunt multe pensiuni pentru toate buzunarele. Relaxati-va acolo o saptamana sau doua, liniste si aer curat, localnicii sunt primitori, peisajul este superb cu rauri, lacuri, cascade si pesteri, saptamanal targuri populare si mestesugaresti, mancare bio, animale salbatice in arealul lor. Mergeti sa va intalniti cu Apusenii, unul dintre cele mai spectaculoase destinatii cu potential turistic din Europa.

Lasati-va banii acolo, este cel mai bun lucru pe care il puteti face ca sa sarbatoriti succesul Rosia Montana. Motii au nevoie de banii nostri ca sa supravietuiasca, nu se mai exploateaza prea multe minerale in zona desi geologii spun ca este plin de bogatii. Este pacat totusi ca s-a renuntat la exploatari, dar asta este alta poveste.

Acum hai sa castigam si celalalt proces ca apoi sa ne vedem de ale noastre, prea ni se servesc pe toate canalele toate stirile care ne abat atentia de  la super-anul electoral 2024, cand lumea se va schimba intr-un mod de neimaginat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO