Opinii

Opinie Dragoş Damian: Platforma care ar putea inova PPP

Opinie Dragoş Damian: Platforma care ar putea inova PPP

Autor: Dragos Damian

08.05.2012, 00:05 1289

În cele 78 de zile scurte ale guvernării lui Mihai Răzvan Ungureanu a existat o iniţiativă (prima în istoria capitalistă a României) care nu a avut practic nicio critică deschisă, şi anume crearea Consiliului Consultativ al Mediului de Afaceri, CCMA.

Un grup de specialişti care trebuia să stea cu stetoscopul pe economie şi să găsească soluţii de terapie intensivă pe care ulterior să le prezinte premierului într-o formă care să poată fi pusă în practică. Temele de lucru erau cele care frământă mecanismele de funcţionare normală ale statului şi ale afacerilor, şi anume, creşterea economică, combaterea evaziunii fiscale, parteneriatele public-private şi atragerea de fonduri europene - teme care frământă în primul şi în primul rând prin faptul că veniturile statului sunt grevate activ sau pasiv de zeci de miliarde de euro. Şi nimeni nu-şi putea imagina că se poate veni cu atâtea idei şi soluţii în mai puţin de 30 de zile. Tocmai de aceea n-am niciun dubiu că premierul Victor Ponta va găsi o cale să prezerve conceptul de CCMA şi că va aduce alături de el specialişti care au dat valoare adăugată României şi care-l vor putea consilia în actul de guvernare economică.

Dar nu despre CCMA la nivelul primului-ministru voiam să scriu aici. E doar un gând, dar dacă formula unui CCMA ar putea fi replicată şi adaptată la nivelui fiecărei administraţii locale indiferent de arhitectura ei, fiecărei instituţii de învăţământ, fiecărei instituţii sanitare, ce s-ar întâmpla? Asta ar însemna pe scurt spus că prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene sau locale, rectorii sau directorii de licee, şcoli, spitale să facă apel la 10-20 de minţi luminate din afacerile locale care aduc valoare adăugată judeţului sau oraşului şi care să-i ajute într-un cadru formal în găsirea de soluţii în problemele de zi de zi din administraţie.

Nu cred nicio clipă că liderii de business local care conduc afaceri de miliarde sau antreprenorii mici sau mijlocii, sau şefii de multinaţională sau ai consultanţilor cu prezente locale, sau bancherii, sau alţi reprezentanţii ai mediului de afaceri ar refuza odată chemaţi să facă parte dintr-o structură similară CCMA-ului care să găsească soluţii pentru a optimiza activităţile administraţiei de pe plan local.

Ar fi o platformă absolut normală de comunicare şi consultare între o administraţie care are inevitabile limitări în a gestiona creşterea economică, a atrage fonduri europene, a combate evaziunea fiscală şi a demara parteneriate public-private şi grupurile de afaceri influenţe pe plan local care au tot interesul să dea ceva înapoi comunităţii.

Ar fi şansa de a se cataliza, fără a se aştepta telecomenzi de la nivel central, proiecte specifice de parteneriat public-privat local şi chiar de a găsi soluţii de finanţare a acestora din fonduri europene, tot pe plan local.

Ar putea oferi în sfârşit o soluţie pentru un management performant al spitalelor. Imaginaţi-vă progresul pe care l-ar putea aduce într-o instituţie sanitară un advisory board format din oameni de afaceri care să consilieze de exemplu planificarea, prioritizarea şi standardizarea achiziţiilor publice.

Nu este deloc ceva fantezist ca parteneriatul public-privat să îmbrace această formă de conlucrare demarată prin CCMA-ul de la nivel central prin care, în afara unui cadru instituţional prea stufos (de fapt, se poate în afara oricărui cadru instituţional), instituţiile publice locale să cheme fără teamă în ajutor liderii de afaceri care probabil de-abia aşteaptă să vină în sprijinul (re) startării proiectelor locale. Experienţa funcţionării CCMA-ului central poate fi împărtăşită fără probleme celor locale, principiile de bază, regulile de comunicare, mecanismele şi procesele de lucru etc. fiind de fapt proprii oricăror instituţii neutre şi non-partizane.

CCMA-urile locale ar fi poate think-tank-urile care să dezvolte de jos în sus o cultură capitalistă necesară funcţionării economiei de piaţă, în care relaţia dintre stat şi instituţiile lui şi mediul de afaceri să ofere în adevăr soluţiile de progres pentru România.

Dragoş Damian este CEO al producătorului Terapia Ranbaxy

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO