Opinii

Opinie Dragos Damian: Buna guvernare corporatistă

Autor: Dragos Damian

23.06.2011, 13:55 296

Se vorbeste foarte putin inRomania in cercurile de afaceri despre buna guvernare corporatista,asta poate si pentru ca principiile fundamentale care stau la bazaacestui concept sunt insuficient impregnate in piata domestica.Multe corporatii care dealtfel au reglementari stricte legate deacest subiect nu lucreaza in Romania decat prin birouri dereprezentanta sau societati cu raspundere limitata de marketing, side aceea nu popularizeaza structurilor locale principii elementarede buna guvernare corporatista; in cel mai bun caz se vorbeste de"complianta", "control intern" si "audit", invocandu-se acestitermeni imateriali in speranta ca sunt suficienti ca sa sperieeventuale derapaje iresponsabile. Si de atlfel, in majoritateacazurilor intr-o tara ca Romania, in conditiile unei legiferariincoerente care genereaza impredictibilitate operationala si unuiinalt grad de coruptie institutionalizata sau marunta, de ce artrebui oricum sa ne batem capul sa aderam la niste principii careapartin unor economii avansate si care oricum reglementeazaactivitatea directorilor executivi din consiliile de administratiede la ultimul etaj?

Facand o scurta trecere tehnica inrevista a subiectului, se poate observa ca interesul pentru bunaguvernare corporatista este manifest la nivelul corporatiilorcontemporane in special in perioada recenta, dupa colapsurilefrauduloase ale inceputului de mileniu. Scandalurile corporatisteau alimentat interesul public si politic in privintareglementarilor mai stricte a guvernarii corporatiste. De altfelguvernul federal american a trecut in acea perioada actulSarbaney-Oxley (setul de masuri de guvernare corporatista la careeste obligatoriu sa adere toate companiile listate la bursa estecunoscut sub denumirea simplificare de US-SOX in SUA sau J-SOX inJaponia), australienii au aprobat reformele CLERP 9 iar europeniiau formulat asisderea legislatie de complianta. Cele mai influentesi referentiate directive care se refera la guvernarea corporatistaraman totusi produsele OECD "Principles of CorporateGovernance", revizuit in 2004, si ONU "Corporate Governance- The Foundation for Corporate Citizenship and SustainableBusiness", publicat in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO