Caută doar în titlu
Vezi galeria foto
(2 poze)
Opinii

Opinie de Andreea Artenie, Mihnea Galgoţiu–Săraru şi Ana Galgoţiu-Săraru, Reff & Asociaţii: Diferenţele dintre Certificatul de Situaţie de Urgenţă şi avizul de forţă majoră

Încă de la publicarea Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, s-au născut întrebări în comunitatea de business privind diferenţele dintre Certificatul de Situaţie de Urgenţă (CSU), care nu a fost reglementat în trecut şi care poate fi solicitat de operatori economici afectaţi de pandemia de COVID-19, şi avizul de forţă majoră, existent în legislaţie de mult timp. 

OUG nr. 29/2020 şi 30/2020 au reglementat ulterior anumite facilităţi pentru operatorii aflaţi în dificultate în acest context, accesarea unora dintre acestea presupunând obţinerea prealabilă a CSU.

În sfârşit, prin Ordinul nr. 791 din 25 martie 2020, Ministerul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri a reglementat procedura de emitere şi o parte din efectele generale ale Certificatelor de Situaţie de Urgenţă.

În practică, însă, societăţile se vor confrunta cu mai multe dileme: alegerea între solicitarea unui CSU, a unui aviz de forţă majoră sau a amândurora; modul de utilizare a acestora; riscul ca acestea să fie contestate, cu consecinţa pierderii avantajelor pe care le-au generat.

Companiile care pot obţine cele două tipuri de certificate

Avizul de forţă majoră poate fi obţinut de orice societate de la Camera de Comerţ şi Industrie a României sau de la camerele de comerţ judeţene, pentru atestarea existenţei cazurilor de forţă majoră şi a efectelor acestora asupra executării obligaţiilor comerciale.

Din reglementările actuale, pare însă că CSU nu poate fi obţinut de orice societate, ci doar de acei operatori economici care beneficiază de facilităţi în temeiul OUG nr. 29/2020 şi 30/2020.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.