Opinii

Opinie Adrian Cojocar, ZF: Toată lumea este încurajată să dezvolte bursa, mai puţin brokerii

Opinie Adrian Cojocar, ZF: Toată lumea este încurajată să dezvolte bursa, mai puţin brokerii

Autor: Adrian Cojocar

30.11.2011, 11:44 610

Asociaţia Brokerilor, instituţia care reuneşte sub aceeaşi umbrelă casele de brokeraj şi instituţiile de credit ce activează pe bursă, organizează ca în fiecare an o gală în cadrul căreia premiază "performanţa şi implicarea în susţinerea pieţei bursiere".

În cadrul galei la fiecare final de an se trage linie şi se numără realizările actorilor de pe piaţa de capital mai puţin cea a brokerilor. În fapt nu există nicio instituţie care să încurajeze brokerii să dezvolte bursa.

La precedentele nouă ediţii ale galei pieţei de capital au fost premiate personalităţi care s-au remarcat pentru atitudinea "activă", sau mai bine spun aproape inexistentă, pe care au avut-o în piaţa de capital autohtonă, precum Adrian Năstase, Theodor Stolojan sau Traian Băsescu.

Au fost premiaţi analişti, comentatori economici, jurnalişti şi publicaţii, companii listate pe bursă, asociaţii ale investitorilor, administratori de fonduri, case de avocatură dar niciodată Asociaţia Brokerilor n-a nominalizat sau acordat vreun premiu unui broker sau casă de brokeraj pentru realizările pe care le-a avut în timpul anului.

Şi nu sunt puţine societăţi de servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital autohtonă, sunt zeci, mai precis la ultima numărătoare în total vreo 65 de firme de intermediere.

Nici anul aceasta nu este diferit. Din lista de nominalizări pentru cele nouă categorii de premii lipsesc cu desăvârşire nominalizările brokerilor şi caselor de brokeraj, cele care teoretic ar trebui să fie factorul determinant în susţinerea şi dezvoltarea pieţei de capital autohtonă.

De ce nu sunt încurajaţi brokerii în demersurile lor de dezvoltare a pieţei de capital şi care să evidenţieze rezultatul muncii acestora la final de an ?
Nu de la jurnalişti trebuie să vină dezvoltarea bursei, de la analişti, companii deja listate sau cei care comentează de pe margine, singurii în măsură să susţină şi să contribuie cu adevărat la dezvoltarea bursei locale fiind brokerii, în primul rând prin emitenţii şi instrumentele financiare pe care le pun la dispoziţia investitorilor.

Anul acesta absenţa nominalizărilor pentru brokeri a fost oarecum motivată de rezultatele pe care le-au avut aceştia în decursul anului, însă poate că şi lipsa de motivare şi de încurajare a lor îşi are contribuţia ei la eşecul general pe care-l aduc în discuţie tot brokerii de câte ori au ocazia.

Niciodată în istoria bursei seceta de IPO-uri nu a fost mai acută decât anul acesta. Anul 2011 este singurul din ultimii 12 în care pe piaţa de capital nu a avut loc nicio ofertă publică iniţială (IPO) pentru listarea unei companii. Listarea Fondului Proprietatea (FP) la începutul anului, care ar fi trebuit să uşureze munca de convingere a brokerilor şi să deschidă calea unor companii private să se listeze pe bursă, a rămas fără ecou în piaţă.

În fiecare an începând cu anul 2000 pe bursa de la Bucureşti au fost măcar tentative de listare a unor companii sau fonduri, factorul primordial în dezvoltarea bursei.

Anul trecut brokerii au încercat să strecoare pe final de an o mică ofertă publică la Hidraulica Plopeni, care chiar dacă s-a încheiat cu un eşec cel puţin a arătat că există iniţiativă, că se mişcă ceva iar investitorii şi brokerii sunt ţinuţi în priză pentru ofertele viitoare de listare a unor companii private pe bursă.

Dacă brokerii nu se întrec între ei iar eforturile şi rezultatele lor nu sunt recunoscute nu o să avem niciodată o piaţă de capital cu care să ne mândrim.

2011, singurul an fără IPO-uri
Nume emitent
Perioada de derulare a ofertei
Hidraulica Uzina Mecanică Plopeni
decembrie 2010
iFond Gold
noiembrie 2010
iFond Financial
August-2010
OTP Green Energy
decembrie 2009
OTP WiseRO
iulie 2009
Pomponio
mai 2008
Teraplast Bistriţa
aprilie 2008
Contor Group
martie 2008
STK Emergent
martie 2008
Casa de Bucovina-Club de Munte
ianuarie 2008
Transgaz Mediaş
decembrie 2007
Alumil ROM Industry
decembrie 2006
CCC Blue Telecom
decembrie 2006
Transelectrica
iunie 2006
Flamingo International
iunie 2005
Apa Staretului
mai 2005
Vrancart Adjud
aprilie 2005
SSIF Broker Cluj
noiembrie 2004
Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă
septembrie 2003
FDT Sighişoara (Dracula Park)
februarie 2002
International Leasing
noiembrie 2001
MJ Maillis România
februarie 2001
Banca Română pentru Dezvoltare
noiembrie 2000

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO