Opinii

Opinie Adrian Cojocar: Din nou despre dividende şi crearea de valoare pentru acţionari

Opinie Adrian Cojocar: Din nou despre dividende şi crearea de valoare pentru acţionari

Autor: Adrian Cojocar

05.03.2012, 00:03 841

Pentru că opinia mea precedentă vizavi de acordarea de dividende a stârnit destul de multe controverse în rândul cititorilor m-am hotărât să reiau subiectul pentru a lămuri anumite lucruri.

Legat de faptul că dividendele reprezintă "uzufructul" investiţiilor în acţiuni cum afirmă unul dintre ei. Sunt total de acord cu acest aspect, însă distribuirea de cash către acţionari nu este singura sursă de recompensare sau remunerare a investitorilor în acţiuni, "aprecierea preţului" în piaţă al acţiunilor fiind cred eu o componentă la fel de importantă din acest punct de vedere şi poate subestimată de unii investitori, aşa cum voi arăta în continuare.

Probabil că următorul exemplu va pune capăt şi speculaţiilor legate de o altă părere a unui cititor care afirmă că "strategia dividendelor dă roade pe termen lung de cel puţin 5 - 10 ani".

Din cercetările pe care le-am realizat la începutul anului în legătură cu randamentele aduse de 12 dintre cele mai importante acţiuni de la bursă în perioada 31 decembrie 1998 - 31 decembrie 2011 reiese faptul că emitenţii care nu au o politică de distribuire a dividendelor, respectiv Azomureş Târgu-Mureş (AZO) şi Banca Transilvania (TLV), au creat cea mai multă valoare pentru acţionari în această perioadă, în condiţiile în care profiturile au fost reinvestite de acestea pentru dezvoltarea business-ului. Poziţionarea Băncii Transilvania în topul câştigurilor poate fi considerată chiar surprinzătoare dacă ne gândim că banca este afectată şi în prezent de una dintre cele mai mari crize din sectorul financiar.

În cifre concrete, Azomureş şi Banca Transilvania au multiplicat în cei 13 ani banii investitorilor de 113 ori şi respectiv 67 de ori, în timp ce restul celor 10 companii de la BVB care au distribuit dividende mai mult sau mai puţin regulat au adus printr-o strategie de reinvestire a dividendelor în acţiuni câştiguri totale brute (fără a lua în calcul impozitarea dividendelor - ce ar fi diminuat mult câştigul) situate între 425% şi 7648%. Cu alte cuvinte, numai SIF Moldova (SIF2) a reuşit să aducă pe termen lung un randament similare cu cele ale companiilor care au păstrat profitul în societate.

Aceste rezultate nu ar trebui să surprindă, firmele care nu distribuie dividende având în general perspective de creştere mai mari, dar sunt şi supuse unui risc mai ridicat. Companiile cu politică stabilă de dividende sunt în general cele mature, stabile şi cu puţine planuri de dezvoltare şi extindere.

Nu vreau să se înţeleagă faptul că investiţiile în companii care reţin profitul în societate sunt superioare celor care împart profitul cu acţionarii. Investiţiile în companii cu planuri importante de dezvoltare sunt expuse de cele mai multe ori unor riscuri pe măsură, fapt demonstrat de intrarea recentă în insolvenţă a Concefa Sibiu (COFI), una dintre cele mai dinamice companii listate pe piaţă.

În aceste condiţii este de la sine înţeles de ce investitorii cu profil de risc mai scăzut preferă companiile puternice, cu o politică stabilă de dividende. De cealaltă parte, investitorii care-şi asumă riscuri superioare înclină spre companiile cu o politică de reinvestire a profitului în proiecte de dezvoltare, proiecte care pot sau nu să dea roade, de unde şi riscul asociat acestor investiţii pentru deţinătorul de acţiuni.

Totuşi cred că investitorii nu ar trebui să forţeze nota şi să ceară dividende mari atunci când conducerile societăţilor consideră că pot plasa banii la randamente superioare şi astfel să creeze valoare adăugată pentru acţionari în comparaţie cu profitul care ar rezulta din dividende.

Trebuie notat şi faptul că studiile efectuate până în prezent la nivel internaţional nu au identificat vreo legătură între politica de dividende a unei companii şi valoarea de piaţă a acesteia, însă distribuirea de cash către acţionari are un efect benefic, reducând riscul în cazul în care acţiunile sunt ilichide, iar investitorii au dificultăţi în a-şi face exit-ul din societate.

Adrian Cojocar este redactor piaţa de capital la Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO