Opinii

Oamenii înalţi votează cu dreapta

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Oamenii înalţi votează cu dreapta

Autor: Iulian Anghel

10.11.2019, 16:20 1647

Eu nu am văzut prezenţa la vot pe care o laudă televiziunile. Milioanele de oameni încolonaţi – unde sunt, dacă nu-i vad? La şcoala din Drumul Taberei unde am votat, dacă erau doi-trei alegători pe o secţie. Acum, e adevărată, nu mi-am pus ceasul după clopotul bisericii.

Pentru că am o situaţie mai complicată cu statul – cu statul undeva, nu cu Fiscul lui Florin Cîţu – a trebuit să merg din Obor până în Drumul , ca să votez. O oră şi jumătate din Obor până la şcoala Sfinţii Constantin şi Elena, cu tramvaiul 10 şi cu autobuzul 137. O oră şi jumătate.

Nu este treaba preşedintelui, desigur, să discute despre drumuri. Dar dacă nu este treaba lui, atunci a cui e?

În trecut, ca reporter, îi întrebam pe oameni la ieşirea de la secţiile de vot: pentru ce aţi votat?

Inevitabil, răspunsul era: „Am votat pentru schimbare”, „pentru mai bine”.

Acum nu mai întreb. Sunt ziarist de aproape 20 de ani. De 20 d ani aud acelaşi farmec al schimbării. Şi mă uimeşte şi mă supără.

Dar această schimbare există.

Am citit peste tot că aceste alegeri ar avea o miză colosală. Nu au. Miza nu este partidul, ci societatea.

De zeci de ani sociologii îşi pun întrebări: de ce votează oamenii cum votează?

Am citit recent într-o revista franţuzească. Phebe, un studiu savuros care arăta că „oamenii înalţi votează cu dreapta”.

Am citit, mai apoi, o explicaţie a economiştilor Ilyana Kuziemko (Universitatea Princeton) şi a lui Michael Norton (Universitatea .Harvard) în legătură cu tendinţa oamenilor săraci de a vota cu cei bogaţi.

Sunt surprins însă - nu sunt sociolog – ceea ce spun este doar o părere a mea, că nimeni nu pune în legătură nivelul de educaţie cu prezenţa la vot.

O prezenţă crescută la vot arată nivelul educaţiei societăţii. Mai mult decât studiile care surprind acestă bizară realitate: oamenii înalţi voteaz cu dreapta, iar cei mai săraci dintre săraci votează cu bogaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO