Opinii

Oamenii din afise si lumea din vorbe

15.11.2004, 00:00 23

Cred ca Traian Basescu a gresit atunci cand a spus ca il va face ?afis" pe Adrian Nastase. Daca ar fi gandit cu o secunda mai mult, Basescu ar fi zis ca nu-l va face ?afis electoral" pe Adrian Nastase.
Oamenii din afisele electorale sunt ideali. Ne sunt infatisati pe fundal de un albastru infinit, insotit, de cele mai multe ori, de stelele Uniunii Europene. Nu lipseste cravata. Intr-un timp in care tinutele ?casual" nu au inceput sa dicteze, cravata ramane semn de seriozitate si preocupare. Ceva abateri se inregistreaza la partidele mari si emancipate ca reprezentare a personajelor. Aici, cravata a fost inlocuita cu vestele vanatoresti si camasile gen ?fata de masa".
Candidatii din afisele electorale nu mai sunt persoane singuratice. Acum, apar ?asortati" cu un public reprezentativ, din categoriile de electorat carora li se face curte. Candidatul ?X" da autografe unor adolescenti, care par incantati. Sau pozeaza inconjurat de fericirea unei familii tinere, de unde nu lipseste un copilas fermecator, tinut in brate de o mama incantatoare si fara griji. Candidatul ?y" zambeste soldiu cu mana aliniata intr-un salut militaresc si promite ca vom trai bine. Pe margine, soldateii-electori il imita veseli. Candidatul ?z", imbracat in costum de afaceri , promite, de pe afis, paine si medicamente. De pe un stalp, rasarind dintr-un fundal rosu, un alt personaj in negru vrea sa faca o Romanie mai aurie decat soarele.
In general, din lumea afiselor ni se prevestesc timpurile dreptatii, adevarului si faptelor.Totul este senin, optimist, categoric bun. Depresivii ar putea sa-si tapeteze peretii locuintei cu asemenea afise si sa se autosugestioneze ca maine toate necazurile vor disparea.
Cu toate acestea, pare-se ca traim timpuri maladive. Este prima campanie electorala in care, pe afise, vad ostentativ cuvantul ?medicamente". Ori sunt prezentate ca un dar, de vreme ce cineva le-a compensat cu 90 la suta pretul, ori sunt prezentate ca o promisiune, pentru ca altcineva ne-ar da ?paine si medicamente".
Daca cobori de pe afis, pe ecranul televizorului, nimeresti intr-o animatie obosita. Candidatii au abandonat poza din afise si abordeaza fie o mediocritate plina de suficienta, fie o nervozitate starnita de intrebari simple, sub privirile ingaduitoare ale unor moderatori condamnati la un fel de neutralitate care i-ar lasa de rusine pe elvetieni.
S-a revarsat in aceasta campanie electorala o cantitate atat de mare de vorbe categorice, incat am inceput sa ma gandesc serios ca ori traim intr-un infern demn de Dostoievski, ori ne asteapta o lume unde va curge lapte si miere. Sintagma ?vom face" pare sa-si fi pierdut valoarea. Poate s-a facut ceva, dar felul in care s-a procedat n-a prea convins.
Nefiind convingatori pe cale clasica, candidatii se arunca in niste dispute usurele , de preferinta insotiti de un bestiariu comic, in care predomina decibelii si vehementa. Altfel, ce rost ar fi avut discutiile despre homosexualitate. Sa fim seriosi! Intr-o campanie electorala, in care se vorbeste cu obstinatie despre saracie -ce poate fi mai dureros decat asta - sa faci subiect de mare dezbatere din preferintele intime ale unuia sau altuia, suna cel putin frivol, daca nu neserios.
Nu suntem intr-o lume suprasaturata de senzatii, in care vrem sa ni serveasca oarece fantezii, pentru inviorarea din plictiseala. Traim intr-o lume care are asteptari simple, puternice si repede de indeplinit. Cine s-a gandit sa arunce peste realitatea banala dantelaria spumoasa a discutiilor conjucturale despre homosexualitate a judecat pripit.
Dincolo de afisele si imaginile animate sunt spectatorii. Ei se vor duce sa voteze,discret, cenusiu, sceptic si fara artificii.



* Indira Crasnea este senior editor la Agentia de presa MEDIAFAX

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO