LIVE: Acum la ZF Tech Day: Cum s-a reinventat digital Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică? O discuţie cu Liviu Lucaci, rector al UNATC, Maria Ciobanu, Senior Business Development Executive, Orange România, şi Adrian Manea, ICT Business Development Manager, Orange Business Services
Opinii

O coardă prea întinsă

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

The Turn of the Screw. Ţin minte ca azi. Citeam şi îmi era frică, închideam cartea şi credeam că fantomele dispar. Şi iar o deschideam şi iar o închideam.

Henry James este ceva de strâns de gât. Nu ştii niciodată la el unde esta realitatea şi unde începe nebunia.

Povestea cărţilor e că poţi să le deschizi şi să le închizi. Ce te faci însă când poveştile de groază coboară în stradă? Închizi cartea sau o deschizi?

Maşinile poliţiei sunt pe strada noastră din oră în oră. Staţi în casă! Stăm. Amenzile curg, iar singura sursă de venit a statului a ajuns amenzile. Nu am luat vreo amendă, dar lauda statului cu câte amenzi dă, este o jignire pentru mine: suntem cu toţii infractori, în afară de costumul domnului Vela.

Populaţia face front comun cu statul. Pentru că e firesc. Nimeni nu vrea să moară. Dar poţi ocoli moartea? Dar viaţa?

Pactul societăţii cu statul nu are un alt rezultat decât o dictatură. Trebuie să ai încredere în stat – asta este temelia statelor, încrederea. Dar lipsa spiritului critic este moartea societăţii.

O coardă prea întinsă - asta e România, azi. Povestea trebuie să se încheie acum. Nu pe 15 mai.
 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.