Opinii

Nu distrugeti ceea ce inca nu ati creat

10.02.2005, 00:00 46



Dupa ce a pierdut imensa sansa din 1996 din cauza influentei nefaste a crizelor politice ce s-au succedat si a proastei gestiuni a economiei, piata de capital romaneasca s-a zbatut intr-o continua mediocritate.



In 1996 investitorii straini se asteptau la aceeasi evolutie fulminanta ca in Polonia sau Ungaria, dar, din pacate, gafele politice ale guvernantilor, lipsa de vointa in asanarea economiei a facut ca piata de capital romaneasca sa se transforme dintr-o mare speranta intr-o mare dezamagire.



Suntem pe cale, din pacate, sa asistam inca o data la evenimentele nefericite din trecut.



Toata lumea a salutat introducerea impozitului unic ca un instrument de relaxare fiscala, de largire a bazei de impozitare, de atragere a activitatii economice din zona gri a economiei si transformarea intr-o activitate legala, impozitata decent.



Toate bune pana la piata de capital care incepuse, dupa mai bine de 7 ani de amorteala, sa se miste inregistrandu-se tranzactii zilnice de aproape 10 milioane de dolari - o valoare extrem de mica raportata la vecinii nostri in Ungaria tranzactionandu-se lunar (in 2004) 1,75 miliarde de euro, in Polonia - 2,24 miliarde de euro, in Cehia - 3,21 miliarde de euro.



Prin ceea ce trecut Bursa de Valori Bucuresti anul trecut vecinii nostri au trecut acum 10 ani deci trebuie sa comparam nivelurile de impozitare cu cele de acum 10 ani din Ungaria, Cehia si Polonia cand pietele din aceasta tara treceau prin faza de consolidare a pietelor.



Din pacate Ministerul Finantelor se gandeste la piata de capital numai ca la o piata secundara, pierzand din vedere rolul de finantator al economiei, piata primara prin care emitentii ar putea avea acces rapid la capitaluri prin emisiuni de noi actiuni. Capitalurile ar trebui sa fie stimulate sa investeasca pe bursa si nu inhibate prin masuri administrative si financiare.



In loc sa se largeasca, baza de impozitare se restrange si mai mult incurajandu-se economiile la "saltea".



In ultimul timp, in presa, s-a vorbit foarte mult laudativ la adresa evolutiei pozitive a bursei, dar, din nefericire, in utimele zile s-a inregistrat o campanie nefavorabila, se exprimau pareri mai mult sau mai putin avizate, temeri precum ca piata este prea umflata, se compara situatia de acum cu cea din 1997. Total fals, evolutia bursei a avut fundament la baza informatii solide: instaurarea unui nou guvern de la care se astepta stimularea activitatii economico-financiare, Romana este parte NATO, Romaia se va integra in EU, urmeaza denominarea, sectorul bancar, cel farmaceutic si cel petrolier vor inregistra rezultate pozitive etc.



La televiziuni si in presa personaje pitoresti isi exprima neincrederea in piata de capital romaneasca. Este opinia lor personala pe care eu unul nu o impartasesc.



Adoptarea unor masuri si aplicarea lor fara a se gandi nimeni la consecinte denota amatorism si lipsa de cunoastere a realitatilor pietei.



Bursa a pierdut din capitalizare in ultimele doua zile 668 milioane de euro si nu pentru ca economia romaneasca trece prin criza, si nu pentru ca emitentii au mari probleme, ci doar ca s-a luat o decizie administrativa peste noapte si se incearca aplicarea ei la fel cum s-a luat.





* Claudiu Simulescu este presedintele societatii de brokeraj TVM

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO