Opinii

Noua Lege a Insolvenţei promovează şi mai mult furtul !

Noua Lege a Insolvenţei promovează şi mai mult furtul !

Autor: Valeriu Leucuţă

11.07.2014, 00:09 5099

In data de 01 iulie 2014 odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod al Insolventei, Premierul Victor Ponta a explicat pe toate canalele TV de stiri printr-o conferinta de presa ca : “ a venit momentul ca Statul Roman sa-si incaseze taxele si impozitele neplatite de catre firmele aflate in Insolventa .

Datoriile catre Bugetul de Stat a firmelor aflate in Insolventa se ridica la 41 Miliarde lei “.

Atat eu, cat si directori de banci, dar si oameni de afaceri pagubiti de catre aceste firme intrate in Insolventa suntem profund socati de aceasta prezentare extrem de Pozitiva facuta de dl. Ponta in 01 iulie 2014- ziua aparitiei Noii Legi a Insolventei. Nu numai ca Statul Roman nu va putea recupera taxele si impozitele neplatite la Buget de catre Escrocii ce se ascund in Insolventa, dar aceasta Lege noua a Insolventei este mult mai Nociva si Distructiva pt Economia Romaniei , decit Legea veche a Insolventei ! Noua Lege a Insolventei ajuta si mai mult la Neplata taxelor pt Bugetul de Stat si la neplata datoriilor catre Banci si firma Creditoare.

In ultimele zile din ianuarie 2014, toti liderii USL prezentau intrarea pe 01 februarie 2014 a Noului Cod Penal ca pe ceva extrem de Benefic pt poporul roman. In seara de 31 ianuarie 2014 d-na Norica Nicolai lauda intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si explica ca este o mare REALIZARE pt poporul roman. Eu inainte de 01 februarie 2014 am facut mai multe articole in Ziarul Financiar si Cotidianul prin care ceream Guvernului Ponta sa nu puna in aplicare Noul Cod Penal pt ca se distruge si mai rau Mediul de Afaceri , prin Scoaterea din Codul Penal  a art.215 unde Neplata Filei Cec se pedepsea cu inchisoare de la 3 la 20 ani.

Am  explicat ca pe rolul Parchetelor si a Instantelor sunt procese penale pt file cec neachitate de aproximativ 5-6 miliarde euro. Pe nimeni nu a interesat Memoriile mele si articolele de presa……

Exact la fel…..si acum, pe 01 iulie 2014 s-a prezentat intrarea in vigoare a Noii Legi a Insolventei ca pe o mare realizare pt poporul roman si ca pe o ADUCERE masiva de bani la Buget….Nici vorba de asa ceva!

Eu am tot explicat de 3 ani cum ca datoriile firmelor aflate in Insolventa sau Faliment se ridica la aproximativ 10 miliarde euro catre Bugetul de Stat, 10 miliarde euro catre firme creditoare ( care nu au incasat banii pt marfurile livrate) si 4 miliarde euro catre Banci….     Statul Roman din cauza acestor firme “ insolvabile” a mai fost pagubit cu inca aproximativ 4 miliarde euro de catre noi: PAGUBITII, care nu am achitat acesti enorm de multi bani Statului datorita PROVIZIOANELOR create - aferente Tepelor luate de la asa numitii “Insolvabili”.  Eu, Cable Srl in 2013 am platit un impozit mult mai mic pt ca mi-am introdus la Provizioane banii neincasati de la firmele aflate in Insolventa.

Concluzie trista : dl Ponta vorbea doar de 41 miliarde lei ( 9,2 miliarde Euro ) – datoriile neincasate la Buget de la firmele insolvabile….in realitate Statul Roman nu a incasat aproximativ 14 miliarde Euro…..Un dezastru! Iar Romania se imprumuta lunar cu 1-1,5 miliarde Euro,ra pt lipsa de bani….

 

Noul Cod al Insolventei aduce doar 3 schimbari majore. Le voi explica mai jos :

1 .Un administrator de societate isi poate cere Insolventa firmei lui doar pt o datorie totala catre creditori de minim 40.000 lei. Acest nou barem de 40.000 lei nu este un avantaj pt firmele Creditoare deoarece Insolventul poate realiza o datorie fictiva de 40.000 lei si astfel isi cere intrarea in Insolventa.

2. Pana la 01 iulie 2014 ( vechea Lege a Insolventei) se prevedea ca pt votarea planului de Reorganizare sa se obtina votul majoritatii categoriilor de Creante, fara a fi raportat la vreun procent din masa totala a creantelor.Avantajul era ca in cazul a 4 categorii trebuie sa se obtina votul a cel putin 3 categorii. Iar in cazul a 2 categorii era necesar votul ambelor categorii. Ceea ce facea ca “Aranjamentul voturilor” sa fie mai dificil de realizat cu ajutorul Caselor de Insolventa. Pe Legea Noua pt votarea planului de Reorganizare in cazul a 4 categorii de creante este necesar votul a 2 categorii cu conditia ca una dintre ele sa fie Defavorizata si impreuna sa insumeze cel putin 30% din masa totala a creantelor. In cazul a 2 categorii de creante acum este nevoie de votul doar a unei categorii, cu conditia ca ea sa fie Defavorizata si sa totalizeze 30% din datoriile totale ale firmei Insolvente.

3. Reducerea la 1 an a perioadei de observatie (intre inceputul procedurii de Insolventa si data confirmarii Planului de Reorganizare),  nu se poate pune in aplicatie deoarece Hotii care intra in Insolventa fac contestatii la Tabelul de Creditori. Aceste contestatii ( din vasta mea experienta) nu se pot finaliza in Instantele de Judecata decat intre 3 si 4 ani , deoarece termenele de judecata sunt foarte lungi, iar “insolventul “ isi cere o serie lunga de amanari. Deci aceasta noua prevedere este ca si inexistenta.

Concluzie: Noul Cod al insolventei nu ajuta firmele pagubite si Statul Roman sa-si recupereze banii, ci dimpotriva da mana libera si mai mult Banditilor ce intra in Insolventa sa-si aranjeze mult mai usor parcursul Fraudelor din Insolventa cu ajutorul  Casele de Insolventa si astfel sa poata scoate afara si ultimii bani ramasi in firmele intrate-n Insolventa printr-un Plan de Reorganizare votat in urma aranjarii voturilor la Masa Credala.

***   In  aceasta Capcana a aranjamentului : Insolvent –Administrator Judiciar va cadea si Statul Roman deoarece votul Creantelor Bugetare nu va mai avea puterea pe care o avea in Vechea Lege a Insolventei.

Avand in vedere Tragedia si FURTUL adus in economia tarii de aceasta lege data in 2006 de Guvernul Tariceanu se impune macar acum remedierea situatiei pt a elibera Instantele de judecata de sutele de mii de procese date de Escrocii intrati in Insolventa si pt ca acesti Hoti sa-si achite toate datoriile la : Bugetul de Stat, Banci si firme Creditoare (pagubite).

 

Urgent Guvernul Ponta trebuie sa dea o Ordonanta dura:

-         Toate firmele aflate in insolventa sau in Faliment trebuie in 2 luni sa-si achite toate datoriile la Firme Creditoare, Bugetul de Stat si Banci. In caz de Neplata in maxim 2 luni a tuturor datoriilor , se trece la Pedepsirea infractorilor “insolvabili” cu Inchisoare de la 3 la 20 de ani, in functie de suma datorata!

Doar asa se vor recupera cele 14 miliarde Euro , adica datoriile firmelor aflate in Insolventa catre Bugetul de Stat al Romaniei.

In Codul Penal trebuie de urgenta reintrodusa pedeapsa cu Inchisoare pt Neplata Filei Cec , dar intr-o forma Exacta si Eficienta pt pagubit :

Propunere: Fila Cec Neplatita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 20 ani cu Executare, daca pana la finalizarea anchetei Politiei nu se recupereaza Integral Prejudiciul. Un proces penal cu file Cec neachitate trebuie solutionat de Parchet in maxim 4 luni, deoarece autorul este cunoscut.

Puscaria de la 3 ani la 20 ani trebuie sa fie etapizata in functie de suma de pe fila cec neachitata.

Exemplu: pentru fila cec cu suma cuprinsa intre 1.000 lei si 4.000 lei neachitata sa se dea o pedeapsa de 3 ani puscarie cu executare,

                  pentru fila cec cu suma cuprinsa intre 4.100 lei si 7.000 lei neachitata sa se dea o pedeapsa de 4 ani puscarie cu executare,

                  ........

                 pentru fila cec cu suma peste 200.000 lei neachitata sa se dea o pedeapsa de 15 ani – 20 ani puscarie cu executare.

Leucuţa Valeriu este om de afaceri din Oradea, care deţine compania de import de cablu pentru telecomunicaţii Cable SRL

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO