Opinii

Fiecare ministru din noul Guvern PNL-USR-Plus-UDMR ar trebui să îşi asume ţinte clare la 6 şi 12 luni, ca în business. La fiecare ţintă ratată, populaţia aşteaptă o explicaţie, o demisie şi un nou plan de acţiune

Opinie Alex Ciutacu, jurnalist ZF

Fiecare ministru din noul Guvern PNL-USR-Plus-UDMR ar...

Autor: Alex Ciutacu

18.12.2020, 12:06 1310

De la premier la ministrul Mediului, fiecare cap de minister din viitorul Guvern ar trebui să apară în faţa populaţiei cu o serie de ţinte clare la 6, 12, 24 de luni, ca în business.

Dacă tot durează mai multe săptămâni discuţiile şi dacă bătaia pe funcţii este atât de mare, ar trebui ca poporul să înţeleagă la finalul zilei pe ce s-au bătut formaţiunile politice care au ocupat locurile 2, 3 şi 5 la alegerile parlamentare din 2020.

Spre exemplu, ministrul Sănătăţii trebuie să ne spună clar în cât timp vor fi vaccinaţi toţi românii care aşteaptă serul, ce soluţii practice are pentru medicii de familie, ce măsuri se iau pentru ca dezastrul de la Piatra Neamţ să nu se mai repete şi când vor primi medicii sporurile de risc promise acum mai bine de jumătate de an. 

Ministrul Finanţelor trebuie, cel puţin, să ne prezinte Bugetul pe 2021, să ne spună cum va creşte colectarea şi ce măsuri are pentru gestionarea deficitului bugetar.

Noul ministru al Educaţiei trebuie să ne spună ce înseamnă paşii concreţi pentru criza din educaţie, să afle exact câţi copii au ratat anul şcolar 2020-2021 – cu nume şi prenume – şi ce va face pentru ei şi când. Negru pe alb.

De la ministrul Transporturilor aşteptăm un calendar complet cu proiectele deja începute şi cu cele aflate în etapa studiilor de fezabilitate, unul pentru care să nu existe prelungiri sau treceri cu vederea. Tot de la el/ea aşteptăm o revitalizare a transportului feroviar şi, dacă nu deranjăm, o explicaţie pentru deja celebra linie de metrou din Drumul Taberei, în care plouă după aproape 10 ani de construcţie.

În colaborare cu ministerul Energiei aşteptăm şi o strategie pentru mobilitatea verde, în condiţiile în care numărul de maşini electrice creşte, iar România merge înainte în baza unor jucători privaţi care dezvoltă reţele de staţii de încărcare, în timp ce statul ratează o potenţială oportunitate economică. Din păcate, poporul are nevoie de ceva mai multe declaraţii de la noul ministru al Energiei, întrucât jumătate dintre bucureşteni îngheaţă în case

Dacă vom avea, în sfârşit, un ministru doar pentru Comunicaţii, el trebuie să explice cum va acoperi mediul rural cu internet şi în cât timp. În acelaşi timp, mediul de business şi populaţia aşteaptă mult-amânata licitaţie 5G, care va aduce la bugetul statului peste 500 de milioane de euro. 

Sigur, de la ministrul Economiei, la ministrul Mediului şi până la ministrul Fondurilor Europene, fiecare membru al noului cabinet ar trebui să ne prezinte cu punct şi virgulă ce va face în următoarele 6, 12, 18, 24 de luni. Dar cred că cel mai important este că mediul de afaceri şi populaţia aşteaptă soluţii concrete de implementare, întrucât multe dintre subiecte şi probleme au fost discutate deja de multe ori, dar nu s-a implementat nimic.

Cu o campanie electorală începută în urmă cu 4 ani şi cu multe promisiuni active, noua coaliţie trebuie să realizeze că nu mai poate da vina pe lipsa majorităţii parlamentare. Nici pe „greaua moştenire”. 

Rigorile din business ar putea face bine dezordinii din politica românească, mai ales că cele trei formaţiuni politice negociază două ore astăzi-trei ore mâine. Ca o paralelă, un avocat de business povestea la ZF Gala Avocaţilor în urmă cu doi ani că a stat chiar şi 36 de ore într-o singură întâlnire, cu alţi avocaţi, pentru a finaliza clauzele unei tranzacţii.

Poate că o astfel de determinare ar schimba faţa României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO