Opinii

Mihai Tanasescu: Se accentueaza dezechilibrele macroeconomice

16.04.2007, 17:24 14

Am asistat in ultimele saptamani la intensificarea semnalelor negative cu privire la degradarea climatului politic si economic din tara noastra. In numai cateva zile, ambasadorul Statelor Unite a exprimat ingrijorarea pe care o resimt oamenii de afaceri americani care doresc sa investeasca in Romania, fata de tensiunile care exista pe scena politica. O atentionare similara a venit recent si de la ambasadorul Germaniei la Bucuresti, care avertizeaza ca tulburarile politice sunt de natura sa se rasfranga asupra mediului economic.
Guvernul de la Bucuresti a primit atentionari cu privire la inrautatirea indicatorilor macroeconomici si din partea Comisiei Europene si a Fondului Monetar International. Agentiile de rating Fitch si Moody's au exprimat, de asemenea, ingrijorari cu privire la perspectivele economiei romanesti. Nu in ultimul rand, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca in sens negativ perspectiva de rating a Romaniei, acuzand lipsa de transparenta a politicilor guvernamentale in 2007 si criza politica prelungita de la Bucuresti.
Aceste avertismente au devenit cu atat mai ingrijoratoare cu cat dezechilibrele externe au continuat sa se accentueze. Deficitul comercial a crescut cu 83% in ianuarie 2007, fata de ritmul de 45% inregistrat la nivelul anului trecut, Romania trecand cu viteza in randul celor mai mari importatori la nivel global. Exporturile au avut o tendinta de crestere usoara, care este insa influentata de aprecierea monedei nationale. Ca atare, exporturile au reusit sa creasca in termeni reali cu doar 2%.
Balanta dintre importuri si exporturi va continua sa se deprecieze si anul acesta, ceea ce ar putea sa conduca la cresterea deficitului de cont curent. Chiar daca in termeni nominali prognozele pentru acest an sunt practic la nivelul celor inregistrate in 2006 (10,5% din PIB), ingrijorarea majora este legata de finantarea acestui deficit. Majoritatea estimarilor sugereaza ca nivelul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine ar putea sa coboare anul acesta pana la 40%, de la peste 90% in 2006. Anul trecut, investitiile straine s-au ridicat la peste 9 miliarde de euro (cifra care cuprinde si vanzarea BCR), dar in anii urmatori nivelul acestor investitii va cunoaste o scadere semnificativa, ajungand la 6-7 miliarde de euro.
E de asteptat ca reducerea gradului de finantare a deficitului de cont curent prin investitii straine sa aiba un impact direct asupra ratei inflatiei si in ceea ce priveste perceptia agentiilor de rating asupra economiei romanesti.
Tendinta crescatoare a deficitului bugetar constituie, de asemenea, o problema majora a economiei romanesti. Acesta ar putea urca pana la 3,3% din PIB, depasind astfel nivelul aprobat de Parlament. Cresterea deficitului bugetar va constitui o problema in plus pentru Banca Nationala in sustinerea procesului de dezinflatie. Daca luam in considerare si diminuarea cresterii economice, tendinta care se va pastra si pentru anul 2008, observam ca Romania se confrunta cu riscuri considerabile in ceea ce priveste sustenabilitatea echilibrelor macrofinanciare.
In urmatorii ani, Romania are nevoie de politici prudente, predictibile, astfel incat credibilitatea economiei nationale si programul de convergenta sa nu fie periclitate. Avem nevoie de prudenta in cheltuirea banului public si in finantarea deficitului bugetar.
Chiar daca din 2007 pana in 2009 vor avea loc 5 runde de alegeri, guvernele care se vor succeda la Palatul Victoria au obligatia de a nu ceda in fata tentatiilor electorale si de a nu implementa politici fiscale si bugetare "generoase". Romania trebuie sa isi consolideze credibilitatea castigata in ultimii 7 ani si sa ramana o tara atractiva pentru investitorii straini, iar in acest scop ea are nevoie de stabilitate si de predictibilitate.

Mihai Tanasescu este deputat PSD si fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO