Opinii

Mihai Tanasescu: Dorinta de munca

30.04.2007, 16:43 24

Tragedia Ralucai Stroescu a socat opinia publica din Romania si a provocat un val de nemultumire si neliniste. Cazul tinerei femei este cu atat mai dramatic, intrucat mii de tineri se gasesc astazi in situatia care a condus la nefericitul eveni-ment. Nevoia de a asigura un trai decent
intr-o societate dinamica si in plina transformare, alimenteaza un stil de viata dedicat in intregime muncii si veniturilor materiale. Tragedia Ralucai Stroescu trebuie sa reprezinte un semnal de alarma cu privire la necesitatea unui echilibru intre obligatiile angajatului si drepturile acestuia, care in prezent sunt de multe ori trecute cu vederea, atat de angajator cat si de angajat.
Am discutat, recent, despre acest subiect cu unul dintre cei mai reputati tineri jurnalisti din Romania si mi-am manifestat ingrijorarea fata de tragedia care s-a produs, stiind ca si copiii mei muncesc foarte mult, uitand de multe ori de drepturile pe care le au. Interlocutorul meu imi spunea ca nu sunt aparati si ca o intreaga generatie se confrunta cu situatii similare celei care a condus la tragedia tinerei femei.
Responsabilitatea pentru a indrepta aceasta stare de fapt revine in buna masura si clasei politice si guvernantilor, care, pana in prezent, au acordat o atentie limitata drepturilor angajatilor. Avem o legislatie a muncii inca permisiva si care, chiar si in aceste conditii, este de multe ori neglijata. Este dureros sa observi ca a fost nevoie de decesul unui tanar pentru ca institutiile sa se trezeasca la viata, sa inceapa controale, sa se reinfiinteze departamente care fusesera desfiintate. Este greu de inteles cum societatea romaneasca a uitat sa aiba grija de cetatenii sai.
Legislativul are un rol definitoriu in a amenda si imbunatati legislatia in domeniu, pentru ca munca oamenilor sa fie intr-adevar rasplatita, dar si protejata in acelasi timp. Viata trebuie protejata in orice conditii, iar patimile politice nu trebuie sa ne impiedice sa gasim o solutie ca astfel de tragedii sa nu se mai repete.
Cu siguranta acest eveniment nefericit constituie un semnal de alarma. Corporatiile trebuie sa constientizeze faptul ca protejarea resurselor umane este mai importanta decat profitul, iar in acest scop trebuie sa asigure conditii mai bune de munca pentru proprii angajati. De prea multe ori, un loc de munca bine platit in Romania inseamna o munca istovitoare, lipsuri si un surmenaj de neinlocuit. Si tot de prea multe ori, tinerii sunt obligati sa accepte astfel de conditii din dorinta de a asigura un trai decent pentru ei si pentru familiile lor.
Tragedia Ralucai Stroescu reprezinta o drama a intregii societati romanesti. In acest moment trebuie sa ne punem intrebarea ce putem face pentru ca astfel de evenimente nefericite sa nu se mai repete. Trebuie sa spunem mai clar poate ca avem nevoie de un sistem echitabil si indreptat catre respectarea si garantarea drepturilor cetatenilor.
De asemenea, responsabilitatea sociala a corporatiilor trebuie sa reprezinte mai mult decat un bon de masa. Ea se refera la munca in limite normale, la conditii mai bune pentru un venit decent. Goana dupa profit inseamna, in primul rand, responsabilitate fata de cei care produc acel profit. Piata muncii din Romania trebuie sa intre intr-o stare de normalitate, iar legislatia in acest domeniu are nevoie de imbunatatiri substantiale. Avem nevoie de reguli clare si de institutii capabile sa implementeze aceste reguli, astfel incat abuzurile sa fie eliminate. Revolta pe care multi dintre noi au resimtit-o atunci cand au aflat de drama tinerei femei trebuie canalizata catre un efort comun si sustinut pentru imbunatatirea conditiilor de munca din Romania.

Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO