Opinii

Mihai Tanasescu: Davos, o localitate prea mica pentru Romania

06.02.2007, 18:23 23

Forumul Economic Mondial, cea mai prestigioasa intalnire a lumii economice si politice, are loc in fiecare an la Davos, o mica localitate din Alpii Elvetieni. Aici sunt dezbatute cele mai importante idei si probleme cu care se confrunta lumea contemporana.
Anul acesta Forumul Economic de la Davos a fost marcat de problema resurselor energetice, a incalzirii globale si a efectelor pe care poluarea le are asupra mediului inconjurator. De asemenea, au fost supuse discutiei diverse masuri pe termen lung pe care Europa si America trebuie sa le implementeze pentru a reduce riscurile unui potential dezastru ecologic.
In ciuda importantei evenimentului si a problematicii dezbatute, Romania nu a fost prezenta la Davos, nici la nivel economic si nici din punct de vedere politic. Tara noastra nu are inca o strategie fata de ceea ce inseamna politica energetica in spatiul european.
Mottoul reuniunii de la Davos a fost "uitati vechile clisee de conservare a energiei". Concluzia specialistilor a fost ca problema conservarii energiei nu tine de formele diverse de constrangeri, ci inseamna eficienta. In Romania eficienta energetica inseamna numai stergerea completa a datoriilor din sistem. Miliarde de euro acumulate in timp, care sugereaza de fapt ineficienta segmentului, sunt sterse. Am facut privatizari, au fost facute investitii straine de sute de milioane de euro, dar fara un plan pragmatic pentru eficientizarea sistemului energetic, toate acestea inseamna doar un pas mic pe un drum foarte lung. Listarea la bursa, pe care o promoveaza guvernarea actuala, inseamna prea putin si cu siguranta nu tine locul unui plan de restructurare coerent.
Eficientizarea segmentului energetic reprezinta cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor de carbon si pentru incetinirea procesului de incalzire globala. In acelasi timp, eficientizarea conduce la reducerea costurilor si la cresterea profitabilitatii in acest segment de activitate, pentru ca eficienta inseamna investitii de miliarde de euro in resurse tehnologice si umane.
Forumul Economic de la Davos a trecut aproape neobservat de catre guvernantii de la Bucuresti. Cu toate acestea, mediul politic va juca un rol important in perioada imediat urmatoare, cand Uniunea Europeana, din care si tara noastra face astazi parte, va trebui sa adopte un set de masuri pentru eficientizarea sistemului energetic la nivel continental. Aceste masuri presupun investitii masive in dezvoltare tehnologica si pentru implementarea unor politici noi in acest segment economic. In aceeasi masura insa, aceste investitii vor conduce la reducerea costurilor, la diminuarea consumului si la cresterea profitului. Cifrele sugereaza ca investitii de peste 8.000 de miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani vor conduce la diminuarea costurilor cu mai mult de 3.000 de miliarde. Autoritatile romane trebuie sa priveasca strategia energetica nationala in contextul masurilor prevazute la nivel european si mondial. Guvernul trebuie sa renunte la comportamentul pasiv pe care il abordeaza in prezent si sa contribuie activ la transformarea sectorului energetic din Romania.
Solutionarea problemelor din sectorul energetic inseamna solidaritate, inovatie, dialog intre institutii si autoritati si, nu in ultimul rand, o analiza riguroasa asupra resurselor tehnologice si umane. Romania trebuie sa investeasca foarte mult pentru a se putea alinia la noile cerinte mondiale in domeniul energetic si pentru a putea tine pasul cu evolutiile recente din domeniu. Aceste investitii sunt, insa, absolut necesare, altfel tara noastra va fi marginalizata, chiar daca face parte din comunitatea europeana. De aceea este ingrijorator atunci cand Guvernul pare mai degraba preocupat sa cheltuiasca miliarde de euro pentru a satisface ambitiile politicienilor aflati la putere decat pentru restructurarea sistemului energetic. Acest gen de comportament public este sanctionat de alegatori, dar tara noastra pierde intre timp resurse pretioase si credibilitate.

Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru al finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO