Opinii

Mesaj de la premier(i): „Felicitări, dragi români! Aveţi cea mai mare creştere economică din UE, dar n-avem să vă dăm 100 de lei dacă vă vaccinaţi. Bonus: nu avem nici bani de salarii“

Puncte de vedere. Adelina Mihai, editor ZF

Mesaj de la premier(i): „Felicitări, dragi români!...
22.11.2021, 08:00 2522

Cea mai bună dovadă a „statului eşuat“, poreclit aşa de către preşedintele Iohannis atunci când a luat o pauză între partidele de golf, este chiar tentativa de resuscitare a campaniei de vaccinare prin acordarea unor vouchere de 100 de lei pentru noii vaccinaţi. La o zi după ce premierul interimar Florin Cîţu a spus, pe Facebook, „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an“, ziarele locale titrează lipsa banilor pentru acordarea tichetelor pentru vaccinaţi: Monitorul de Suceava -  „Primăriile au primit doar 58 la sută din bonurile de masă pentru vaccinaţii din octombrie“; Ziua de Constanţa -  „Constănţenii vaccinaţi cu schema completă au făcut coadă la Pavilionul Expoziţional pentru ridicarea tichetelor de masă“.

La 1 milion de români vaccinaţi pentru prima dată, statul ar trebui să acorde tichete de masă în valoare de 100 de milioane de lei. Adică un mărunţiş dintr-un buget al Sănătăţii la care contribuie 5 milioane de angajaţi şi care a ajuns anul acesta la 56 - 57 de miliarde de lei.

Pentru bugetul Sănătăţii, acordarea tichetelor pentru vaccinare este echivalentul efortului pe care l-ar face un român cu un salariu de 5.000 de lei net lunar care şi-ar plăti în fiecare lună un bilet la cinema şi o cutie de popcorn. Şi atunci, de ce nu sunt bani? Pe ce s-au cheltuit?

De la începutul lunii septembrie – de când s-au introdus voucherele de vaccinare – şi  până în prezent, peste 2,3 milioane de români s-au vaccinat pentru prima dată.

În timp ce Austria a reintrodus lockdownul total şi anunţă că vaccinarea va deveni obligatorie din februarie, în România guvernul nu îşi poate ţine promisiunile pentru acordarea unor tichete de masă de 100 de lei pentru vaccinaţi. Iar dacă ceea ce a spus Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, este adevărat – că nu sunt bani pentru salariile din sistemul medical în decembrie - înseamnă că până şi cei supranumiţi „eroii pandemiei“ au fost păcăliţi.

Iar minciuna şi incompetenţa au efecte în lanţ, care se vor vedea în economie.

„Sistemul e în colaps, din păcate. Noi avem un contract cu Casa de Sănătate şi suntem unii dintre cei peste 30 de furnizori şi judeţ şi suntem unii dintre cei care primesc fondurile cele mai mari pe lună. Şi luna aceasta n-au avut bani să ne plătească integral factura pe luna trecută. E prima oară când se întâmplă asta în cinci ani de când colaborăm cu ei“, spune managerul unei clinici private din Iaşi.

Între timp, proaspăt vaccinaţii sunt informaţi că vor fi sunaţi de către centrele de vaccinare când pot veni să-şi ridice tichetele.

„Ne-au zis că poate dura până la 6 luni. Cred că se şi desfiinţează centrul de vaccinare până atunci“, spune Diana, care s-a vaccinat joia trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO