Opinii

Ludmila Petrescu şi Alina Niculescu, PwC: Aproape 2 ani de la implementarea trasabilităţii la ţigarete. Ce urmează?

Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC Romania

Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC Romania

31.08.2021, 10:29 154

După aproape doi de la implementarea sistemului de trasabilitate a produselor din tutun, conceput de Uniunea Europeană în vederea combaterii evaziunii fiscale, este de aşteptat să se intensifice controalele în acest domeniu, autorităţile având ca punct de plecare informaţiile introduse în sistem.

În toată această perioadă, operatorii economici de la producători la distribuitori, transportatori şi comercianţii en-detail, în fapt toţi cei implicaţi în industria tutunului, au fost lăsaţi să se acomodeze cu noua structură de urmărire la nivel european a acestor produse.

Însă, acolo unde operatorii economici, din greşeală sau nu, au omis să înregistreze informaţii cheie (ex: comenzi, facturi, plăţi, informaţii privind transportul sau transportatorii, etc) sau pur şi simplu informaţiile înregistrate de operatorii economici ridică suspiciuni privind concordanţa datelor furnizate de aceştia cu cele deţinute de autorităţi, cu siguranţă autorităţile vor acţiona prin control. Consecinţele unui control pot impacta major companiile din domeniu, întrucât se poate ajunge la suspendarea activităţii acestora sau chiar demararea unor acţiuni penale.

Ce presupune acest sistem?

În prezent, sistemul este implementat pentru ţigarete şi tutunul de rulat în ţigarete. Practic, toţi jucătorii de pe piaţă implicaţi în lanţul de aprovizionare a ţigaretelor pe teritoriul României, începând de la producător şi până la ultimul operator economic, înainte de primul punct de vânzare cu amănuntul, trebuie să asigure trasabilitatea acestor produse în sistemul european de urmărire.

Începând cu anul 2024, toate celelalte produse de tutun (ex: trabucurile, produsele de tutun care nu ard, etc) vor intra de asemenea sub incidenţa acestui sistem şi vor circula de la producător până la ultimul comerciant en-detail sub atenta supraveghere a autorităţilor naţionale, dar şi a Uniunii Europene.

Ce e de făcut în continuare?

Operatorii economici ar trebui să acorde un interes deosebit modului în care au implementat şi implementează sistemul de trasabilitate a ţigaretelor şi a tutunului de rulat în ţigarete, mai ales în ceea ce priveşte acurateţea şi corectitudinea informaţiilor introduse în baza de date la care autorităţile au acces, ţinând cont de faptul că nicio informaţie introdusă în sistem nu mai poate fi modificată sau completată ulterior.

A dus acest sistem la scăderea evaziunii fiscale în domeniu? 

Răspunsul îl vom afla în curând. Asta întrucât anul acesta UE a solicitat statelor membre, inclusiv României, să demareze şi să accentueze controalele vamale, să pună accent pe combaterea evaziunii şi aşteaptă rezultate. România a luat act de solicitarea UE şi primul pas a fost acela de a schimba legislaţia în domeniul supravegherii şi controlului astfel încât controalele vamale se vor desfăşura cu mai mare uşurinţă pentru autorităţi şi cu mai puţină birocraţie internă a acestora.

Material redactat de Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC Romania şi Alina Niculescu, Senior Associate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO