Opinii

Laura Ciobanu, EY: Pactul ecologic european – Cum ar putea România să transforme provocările în oportunităţi?

Laura Ciobanu, EY: Pactul ecologic european – Cum ar...

Noua Comisie Europeană (CE) şi-a propus ca una dintre priorităţile mandatului său să fie lupta împotriva schimbărilor climatice şi a degradării mediului. Astfel, Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabileşte acţiunile menite să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Poate însă Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic?

Pentru a răspunde acestei provocări, Europa are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare, în virtutea căreia să devină prima economie din lume care să aibă un impact neutru asupra climei până în anul 2050, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acest proces de transformare a economiei Uniunii Europene (UE) în vederea unui viitor mai sustenabil trebuie să se realizeze treptat, prin acţiuni concrete din partea tuturor sectoarelor economiei, în special energia, transporturile, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale cimentului, siderurgiei, TIC (tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor), textilelor şi produselor chimice.

Un mare accent se pune pe decarbonizarea sectorului energetic, ţinând cont de faptul că producţia şi utilizarea energiei în sectoarele economice generează mai mult de 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. În consecinţă, sectorul energetic va trebui să înceapă eliminarea treptată a cărbunelui, iar sursele de energie regenerabilă să joace un rol esenţial. În paralel, decarbonizarea sectorului gazelor va fi facilitată, iar piaţa energetică a continentului va trebui să fie complet interconectată şi digitalizată. Integrarea inteligentă a acestor etape ar trebui să conducă la obţinerea decarbonizării cu cel mai mic cost posibil.

La nivelul Uniunii, există deja 7 state membre care nu utilizează cărbune pentru producerea de energie electrică, respectiv Belgia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Malta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO