Opinii

Klaus Johannis, Gabriela Firea, Victor Ponta, Dacian Cioloş şi Călin Popescu Tariceanu ar putea face România puternică şi dacă şi-ar îndemna compatriotii să cumpere Fabricat în România

Klaus Johannis, Gabriela Firea, Victor Ponta, Dacian...

Autor: Dragos Damian

02.03.2019, 18:21 917

Din start dezambiguez si insist ca nu fac politica, ma intereseaza eventual sa urmaresc efectul aplicarii politicilor publice, in special cele privind industria de manufactura si sanatatea. Astfel ca cele 5 nume de mai sus nu sunt simpatiile mele politice, ci top 5 personalitati publice in care romanii au incredere din ultimul sondaj prezentat in presa in februarie 2019. Asadar, este absolut sigur ca acestia sunt cei care, daca ar cere romanilor sa cumpere Fabricat in Romania, ar avea cele mai mari sanse sa obtina rezultatele asteptate.

Nu cred ca se va deschide o investigatie la Consiliul Concurentei daca oamenii politici din Romania vor cere compatriotilor sa cumpere Fabricat in Romania – toti politicienii din lume le cer de ani de zile propriilor concetateni sa cumpere ceea se fabrica la ei in tara, pentru ca, la urma urmei are efect si pentru economie dar si pentru castigarea alegerilor – cel mai bun exemplu ca a cere sa se cumpere fabricat la tine in tara mobilizeaza votantii sunt alegerile din 2016 in SUA castigate cu memorabilul “Make America Great Again” (care a mai castigat alegeri si in trecut) care continea si imboldul dat americanilor de a cumpara ceea ce este fabricat la ei acasa, de rudele, prietenii si cunostintele lor.

De asemenea, nu cred ca vreo multinationala se va supara daca politicienii romani vor folosi ca slogan de campanie electorala “Cumpara Fabricat in Romania”. La urma urmei in ultima luna cele 5 stiri bune despre fabrici care se vor deschide in Romania arata ca acestea sunt investitii cu capital strain care au fost plasate aici ca platforme de export - dar ce bine ar fi daca si romanii ar cumpara din ceea ce se fabrica in cele 5 noi situri. In lumea globalizata de astazi, in confruntarile economice de la tot pasul, fabricat in tara X sau tara Y nu mai inseamna de mult doar o marca nationala, ci o sansa ca acelei tari sa-i mearga mai bine, sa se dezvolte, sa creeze joburi, sa tina bani pentru scoli, spitale si strazi.

Si, nu in ultimul rand, nu cred ca va fi o problema mare ca atunci cand politicienii stiu ca un investitor se uita la o investitie industriala pentru Europa de Est sa iasa public si sa-si indemne conationalii sa cumpere marci si produse ale acelei companii. Ar cantari mult in decizia finala.

Astfel ca, daca Klaus Johannis, Gabriela Firea, Victor Ponta, Dacian Ciolos, Calin Popescu Tariceanu si toti ceilalti politicienii ar vorbi despre reactia in lant care se produce atunci cand cumperi ceva Fabricat in Romania, ar pune umarul serios la a face Romania mai puternica. Ba chiar, ar putea confirma una sau alta dintre teoriile economice care sunt formulate de analisti cu privire prioritatile si pilonii strategici de dezvoltare ai Romaniei pana in 2030. Pentru ca orice s-ar spune, o crestere economica bazata pe consum din import nu are cum sa fie sustenabila, in nici un caz pentru intregul ciclu electoral care incepe de anul viitor. Si fara indoiala, sa ceri romanilor sa cumpere Fabricat in Romania poate fi vazut ca un adevarat proiect de tara, daca ne dorim sa cultivam fibra patriotic-pragmatica in milenialli din Romania.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO