Opinii

Klaus Iohannis - un domn bătrân cu nişte aripi enorme care trăieşte într-o cotineaţă alături de găini

Klaus Iohannis - un domn bătrân cu nişte aripi enorme...

Autor: Iulian Anghel

31.05.2018, 09:03 13763

Dacă dl Iohannis mai crede că este preşedintele României şi nu preşul de la uşa PSD, atunci ar trebui să refuze să semneze decretul de demitere a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

România a ajuns într-o situaţie cumplit de tristă în care un partid care a câştigat alegerile cu 17% din numărul alegătorilor cu drept de vot şi-a subjugat Curtea Constituţională, Avocatul Poporului şi, iată, cu largul concurs al judecătorilor constituţionalişti loiali, schimbă, practic, forma de guvernământ din România dintr-o republică semiprezidenţială într-una parlamentară fără să schimbe însă şi Constituţia, care, în multe privinţe, îi acordă şefului statului puteri însemnate.

Nu ar fi o problemă ca România să fie o republică parlamentară, dar felul în care se produce schimbarea, fără ca poporul să fie consultat, este un atac grav la democraţie („demos” şi „kratos” – „puterea poporului”). Pentru că poporul nu a votat un preşedinte-colivie, ci un preşedinte cu puteri. Preşedintele, singur, are în spate mai multe voturi decât are întreg parlamentul de azi. Preşedintele a fost ales cu peste 6 milioane de voturi, iar PSD cu 3 milioane de voturi. În numele cui decide, deci, PSD schimbarea Constituţiei fără consultarea poporului?

Uşurel, cu ajutorul Curţii Constituţionale, preşedintele va ajunge un canar de aur într-o cuşcă de tinichea căruia i se va permite să meargă, totuşi, la schi, cum îi place, fără grija problemelor statului. Pentru că, cel mai probabil, i se va lua şi dreptul de a reprezenta România în politica externă - să meargă la consiliile Uniunii Europene, să desemneze ambasadori sau să mute ambasade şi multe de acest fel.

Politica USL de izolare a lui Băsescu, ratată, este continuată cu succes de această dată de PSD/ALDE în cazul Iohannis pentru un motiv cât se poate de clar: Dragnea nu se teme de UE cum se temea Ponta. Pentru că Ponta se visa decident la Bruxelles, în vreme ce pe Dragnea nimeni nu l-ar primi acolo şi atunci nu are sens să faci un un compromis cu cineva care te dispreţuieşte.

Mai mult, din păcate, în România statul liberal, care a adus atât de mult succes Occidentului, a adus prosperitatea niciodată sperată în istorie, nu s-a văzut în România decât pentru puţini şi mai ales pentru cei care lucrează în companii străine pe care Dragnea le dispreţuieşte şi le acuză preferând firma de porci a lui fi-su în care oamenii sunt plătiţi cu salariul minim. Şi acesta este motivul pentru care 20% din populaţia activă a României lucrează azi în „ţările liberale”. Prin urmare, politica iliberală a guvernului PSD care sfidează regulile democraţiei - reguli care presupun nu doar respectarea rezultatului votului, ci şi a justiţiei, a „împărţirii puterii în stat”, a dreptului şi a aspiraţiilor celor care nu au votat puterea - nu este văzută de majoritatea oamenilor drept o derivă gravă, deşi este o derivă gravă.

Nu cred că oamenii îşi doresc o întoarcere la dictatură, dar nu au termene de comparaţie. Orice comparaţie între PSD şi PNL, azi, va fi net favorabilă PSD-ului. Iar atunci când au avut termene de comparaţie şi chiar puteau opta, la alegeri, PNL era condus de nişte molia-ghemelor care încă sunt în funcţii şi mai au curajul opiniilor acum.

Dar acestea sunt poveşti de acum.

Acum, desigur, preşedintele poate primi în onoarea abdicării lui o compensare solidă de mii de euro pe lună aşa cum au primit burtoşii şi burtoasele de la Curtea Constituţională sau caricatura de la Avocatul Poporului care în urmă cu 20 de ani se plimba cu „Seniorul” în gură de ziceai că-i Moise propăvăduind în pustie.

Dar are balta peşte, „România are un grad mic de îndatorare” de doar 37% din PIB, aşa că PSD se poate împrumuta pentru burtoşi şi burtoase de 30 de miliarde de lei pe an ca să rămână la putere.

Dacă preşedintele nu vrea să fie preşul PSD, atunci trebuie să amâne decretul de demitere a şefei DNA până va fi suspendat. Trebuie respectate deciziile Curţii Constituţionale - ce glumă macabră în condiţiile date - , dar nu vreau să fiu eu acel preşedinte pe care istoria-l va menţiona drept preş de şters bocancii murdari de rahat ai unuia care vine în vizită la mine de la ferma de porci a lu fi-su.

Kövesi va fi demisă de Tăriceanu, care va veni la Cotroceni până la referendumul de demitere a preşedintelui.

Dar acest Dalai Lama sui-generis al României care meditează tot timpul fără ca cineva să afle rezultatul acestor meditări, care a stat mut până a ajuns să fie confundat cu îngerul bătrân cu aripi enorme care trăia într-o cotineaţă de găini - o poveste a lui Marquez - se va reîntoarce cu fruntea sus.

Va fi un preşedinte cu rol decorativ, canar în colivie de tinichea, dar măcar nu se va face de râs. Dacă va cânta cât să-l audă tot satul, va putea închega o opoziţie în jurul lui. La cum arată liderii opoziţiei de azi, el este singurul care poate închega o opoziţie. Iar o democraţie are nevoie ca de aer de opoziţie.

Aceasta este o opinie, din milioanele de opinii posibile.

Suntem însă într-o gravă criză constituţională poate şi pentru că „părinţii Constituţiei” noastre, sub bagheta apropiaţilor lui Ion Iliescu, chiar aşa au şi vrut să fie, astfel încât progeniturile lor analfabete să poată guverna măcar până ce imperiul va atinge 1.000 de ani.

Dacă Iohannis nu va face nimic, din canar în colivie va ajunge “un domn bătrân cu aripi enorme” despre care toată lumea va cădea de acord că este înger, dar, având în vedere că-i cad penele, va fi mutat într-o cotineaţă alături de găini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO