Opinii

Iulian Anghel, ZF: Şi solidaritatea unde este? Şi echitatea unde este?

Iulian Anghel, ZF: Şi solidaritatea unde este? Şi...

Autor: Iulian Anghel

11.10.2021, 15:55 1319

În Imperiul Roman cetăţenii plateau impozit statului 10%, annual, din averea estimată. Averea îţi era evaluată o dată la 3 ani şi plăteai impozit potrivit acelei evaluări. Era şi o recompensă. Cei bogaţi plăteau mai mult decât cei săraci, evident, deşi procentul plăţii era acelaşi. Dar cei bogaţi – deloc cei săraci - aveau acces la funcţii publice tocmai pentru că plăteau mai mult. Iar din funcţiile publice se câştiga bine.

“Anii trec ca apa/El era un om sărac, muncitor cu sapa”. Mi-l aduca aminte pe Adrian Videanu, mare şef peste PD, pe atunci, justificând cota unică de impozitare de 16%: păi cei bogaţi plătesc oricum mai mult pentru că una e să plăteşti 16% la un salariu de 100 de lei şi alta e să plăteşti 16% la un venit de 1.000 de lei. Corect rationament, la acea vreme. Doar că lucrurile s-au schimbat, cu timpul. Prin multe metode legislative cam jumătate din populaţie nu plăteşte taxe sau unele taxe. De vreo 20 de ani cei care lucrează în IT nu plătesc impozit pe venitul salarial. Deşi câştigul lor din salarii este de 5-10 ori peste salariul minim. Aşa se face ca unul care câştigă un salariul net de 1500 de lei plăteşte impozit pentru acest venit, iar unul care câştigă 10.000 de lei nu plăteşte acest impozit. Unde este  echilibrul social? Întregul viitor stă în trecut, dar noi nu vedem.

Noul ministru al finanţelor spune că contribuţiile la sănătate trebuie plafonate pentru cei bogaţi pentru că ei primesc în spitale aceeaşi îngrijire ca şi cei săraci, deşi contribuie mai mult. Dar ministrul, dincolo de banii pe care îi are în cont, pe ce drumuri merge? Din bani cui au fost ele construite? Din averea ministrului finanţelor? Spitalele au fost construite din averea săracilor sau a bogaţilor? Din taxele cui?

Statele Unite au impozit progresiv. Germania şi Franţa au impozit progresiv. În toate aceste modele pentru noi cei mai bogaţi plătesc statului ceva mai mult decât cei săraci. Şi nici SUA şi nici Franţa şi nici Germania nu sunt state socialiste. Ele au înţeles că nu poate fi coeziune socială fără echilibru social. De aceea bogaţii trebuie să plătească mai mult. Pentru că echilibrul social este chiar cheia averii lor.

Vă amintiţi de: “pâine şi circ?” Păi pâine şi circ nu este o expresie venită de niciunde – cetăţenii romani aveau pâine gratis (moştenire urmată de Imperiul de Răsărit) şi circ fără bilet. Bogaţii Romei îşi plăteau bogăţia dând vulgului “pâine şi circ”.

Ministrul nostru de finanţe face circ fără pâine în aplauzele liberalilor care cred că, dacă-i spui unui om pe stradă că este maimuţă, ală se transformă în maimuţă.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO