Opinii

Iulian Anghel, ZF: Pandemia? Cui îi pasă, cui i-a păsat?

Iulian Anghel, ZF: Pandemia? Cui îi pasă, cui i-a...

Autor: Iulian Anghel

29.09.2021, 15:21 1855

Curtea de Apel din Cluj a anulat marţi trei hotărâri de guvern, două care priveau prelungirea stării de alertă în vremea pandemiei şi, ultima, care instituia “certificatul verde” pentru COVID-19.

Decizia nu este definitivă, dar rezultatul poate fi anticipat. Greşeala este în totalitate a guvernului. Dacă povestea nu ar fi fost cu repetiţie, era, poate, nu de iertat, dar de înţeles. Guvernul “nu a ştiut”, deşi treaba lui este să ştie şi nu să-i dea Justiţia cu Constituţia în cap. La începutul pandemiei, guvernul a restrâns libertăţile prin decizie (neconstituţional) şi a fost obligat să vine cu o lege în Parlament, mai apoi. Atunci avea o oarecare susţinere, acum are o susţinere zero.

Vom vedea, la final, ce va fi. Un lucru pare acum clar. Potrivit Constituţiei art. 53, alineatul 1, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Iar alineatul 2 spune că restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Văzând cum stau lucrurile cu valul 4 al pandemiei, pare că guvernul ar fi îndreptăţit să impună unele noi restricţii, ca de pildă accesul în locuri publice închise doar a celor vaccinaţi sau a celor care au  dovezi că nu sunt bolnavi. Dar guvernul a restâns libertăţile prin hotărâre, nu prin lege, cum cere Constituţia.

Nu ar fi o situaţie neobişnuită cu libertatea în pandemie. Nu mai poţi urca azi într-un avion fără dovada că eşti vaccinat/ai trecut prin boală sau că ai un test că nu eşti bolnav. Din America de Nord până în nordul Europei cei care refuză vaccinarea, mai ales dacă lucrează în serviciile publice, riscă să rămână fără leafă şi chiar să fie concediaţi. Dar există, în lumea liberă, o măsură în toate. În Franţa deciziile de restrângere ale libertăţilor au fost adoptate de Parlament, nu de guvern – guvernul le-a propus, da. La fel în Italia. În ciuda protestelor masive. De ce prin Parlament? Pentru că Parlamentul reprezintă poporul, prin “aleşii săi”. În Filipine, dacă nu vrei să te vaccinezi, te împuşcă armata preşedintelui Duterte. În China, nu vrei să te vaccinezi? - te caută Partidul Comunist la portofel şi te poate zidi în casă la fel de temeinic ca într-un mormânt. În România, sindicatele se opun făţiş „certificatului verde”. Nu ar putea să o mai facă, dacă măsurile ar fi adoptate de Legislativ.

Dacă povestea ar fi nouă, mai treacă-meargă. Dar nu este. La începutul pandemiei, guvernul PNL a fost obligat să vină în Parlament cu un proiect de lege care interzicea unele drepturi, după ce luase decizii, în acest sens, de capul lui. Pentru că aşa este scris în Constituţie. Interzicerea unor drepturi se face prin lege, nu prin decizia unui om/guvern. Să spunem că eu sunt – şi sunt - un om oarecare, din cei 20 de milioane de oameni ai României. Să presupunem că eu cred că certificatul verde este bun, dar eu sunt cu sacii în căruţă, pentru că sunt vaccinat. Dar una este ce cred eu şi alta înseamnă restrângerea unor libertăţi, cum sunt cele impuse de certificatul verde. Pentru că, în absenţa unei cenzuri parlamentare, atât cât este ea, mâine guvernul poate decide alte constângere ce, pe mine, mă pot sufoca. Cui mă plâng eu atunci? Cine-mi aduce dreptatea? Azi eu cred că vecinul meu trebuie să stea în casă pentru că nu este vaccinat, mâine el poate crede că trebuie să stau în închisoare pentru că i s-a părut că l-a văzut pe Satana la mine pe canapea.

Guvernul va trebui să facă rapid un proiect de lege cu care să vină în Parlament, în privinţa măsurilor noi de constrângere. Dar cine să-l facă şi cine să-i voteze acestui guvern măsurile propuse? Că PNL nu mai are nici 20% susţinere parlamentară, iar în privinţa intenţiei de vot merge galopant spre 10%. De ce ar fi opoziţia mai săritoare la greu decât puterea? De ce i-ar îndesa ea lui Cîţu, în traistă, covrigi, brânză, cârnaţi şi tuică? Ca s-o primească la „negocierile” la care nu este limpede dacă Florin Cîţu mai apucă să ajungă?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO